Skocz do zawartości

Alien Cinematic Universe

MaiorZero

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje ulubione filmy z uniwersum Alien to wszystkie, ale, najchetniej wracam do Prometeusza i do Obcy: Przymierze. Oba tytuly otacza ta aura tajemniczosci, wszedobylski niepokoj a wrecz nerwowosc, fenomen odrywania tego co niezbadane. David i Walter to najlepsze co przytrafilo sie tej sadze… tak uwazam

Acha, najwazniejsze:

Ridley Scott robi najlepsze wejsciowki w kinie (nie tylko w Alien). Grafika, zdjecia, ujecia, napisy, odkrywanie literek w tytulach, kazdy z detali sklada sie na kilmat do ktorego bije serce moje tak ze to jedna z pieciu rzeczy na swiecie, ktorych chcialbym byc autorem, chcialbym tak umiec

• Plusik 2
  • beka z typa 2
  • WTF 1
Opublikowano

Nie no, dobrze by teraz po tych frankensztajnach i filozoficznych wywodach obejrzec prosta napier.dalanke z marinsami.

• Plusik 2
Opublikowano

Tak dla uczciwości, trochę dodając dziegciu to poprzedniego mojego posta, to muszę napisać, że w scenariuszu Romulusa jest strasznie dużo głupot i bezsensownego retconu (na czele z cyklem życia ksenomorfa, co zresztą zapoczątkował w świecie filmu Alien vs Predator z 2004). Ale potwierdza się to, że sporo można wybaczyć w temacie scenariusza, jeśli reszta działa.

Opublikowano

,,Jak powstał Obcy" autorstwa J.W. Rinzlera; przewodnik, album, encyklopedia ilustrowana z zagadnieniami technicznymi w obszarze kinematografii i temu podobnych oraz z elementem reportażu/literatury faktu (wywiady, materiały archiwalne etc.). Nie tak dawno zresztą skończyłem go czytać, czy raczej ,,dokładnie po geekowsku analizować"; ocena za całość: 9/10. Obowiązkowa rzecz, która wymaga szacunku (ale i obecności na półce takiej osoby!) każdego, kto interesuje się kinematografią, procesem twórczym i realizacyjnym w filmie czy serialu oraz gatunkiem sci-fi oraz horrorem, tym najbardziej samym procesem powstawania filmu ,,Obcy" z 1979 roku. 

Najlepszą odsłoną wydania, które w Polsce ukazało się dzięki Vesper okazała się, jak dla mnie,

Pokaż ukrytą zawartość

W dniu 22.01.2025 o 22:33, kotlet_schabowy napisał(a):

Tak dla uczciwości, trochę dodając dziegciu to poprzedniego mojego posta, to muszę napisać, że w scenariuszu Romulusa jest strasznie dużo głupot i bezsensownego retconu (na czele z cyklem życia ksenomorfa, co zresztą zapoczątkował w świecie filmu Alien vs Predator z 2004). Ale potwierdza się to, że sporo można wybaczyć w temacie scenariusza, jeśli reszta działa.

Rozwiń  

W opisywanej wyżej Alieno-encyklopedii, xD, pojawiły się wątki i w ogóle fragmenty jednego ze scenariuszy, w których znajdują się cykle życia ,,Obcego"; podczas prac nad finalną wersją scenariusza do ,,8-mego pasażera Nostromo", przykładowo, Giger i Scott przesiadywali razem długie godziny nad ,,rozkminą" tego jak mają wyglądać trzy fazy rozrodcze/cykle życia Xenomorpha (wtedy jeszcze po prostu Obcego). Oczywiście, że finalnie w filmie, który znam dziś tak dobrze takowe fazy, czyli dokładne ich omówienie, się nie pojawiły. Coś tam Ash gadał o możliwościach ,,tego czegoś", ale nic poza tym (o ile pamiętam). A, zwróćcie uwagę na ,,Necronomicon IV"

Pokaż ukrytą zawartość

Opublikowano

Ostatnio nie odświeżałem sobie lore Obcego, ale wydaje mi się, że pierwsze spotkanie ludzkości z Xenomorfem miało miejsce na pokładzie Nostromo a nie na Ziemi. Chyba, że to potem jakoś zatuszują.

Niemniej mam pełne zaufanie do Hawleya, który jest świetnym scenarzystą i showrunnerem.

Opublikowano
  W dniu 29.01.2025 o 07:32, Masorz napisał(a):

Ostatnio nie odświeżałem sobie lore Obcego, ale wydaje mi się, że pierwsze spotkanie ludzkości z Xenomorfem miało miejsce na pokładzie Nostromo a nie na Ziemi.

Rozwiń  

Dziwna ta linia czasu, bo chyba obcego jakiego znamy stworzył David.

Przechwytywanie.JPG.77ba161752de945ccecd26648fd15cc7.JPG

Opublikowano

Nawet gdyby tak było, to odtworzył martwy gatunek, nadal to nie tłumaczy obecnosci twarzołapa na trailerze serialu ktory się dzieje przed Prometeuszem i Przymierzem:sapek:

Opublikowano

Hejo, to że odtworzył gatunek nie oznacza wcale, że jest on martwy.

Po drugie, cała sprawa na Ziemi po czasie mogła zostać kompletnie zatuszowana.

Chyba se jakiś kolejny komiks z Obcym odpalę dzisiaj z tego hajpu.

Opublikowano

Komiksowo? Sztosy są niezmienne:

- Obcy vs Predator

- Labirynt

- Koszmarny Azyl

Ale do nich dołożyłbym Alien/Prometheus: Fire & Stone i Zbawienie/Ofiarowanie

Opublikowano
  W dniu 29.01.2025 o 12:47, Shen napisał(a):

Nawet gdyby tak było, to odtworzył martwy gatunek, nadal to nie tłumaczy obecnosci twarzołapa na trailerze serialu ktory się dzieje przed Prometeuszem i Przymierzem:sapek:

Rozwiń  

Moze odwala akcje z jakąś czarna dziurą i cofnięciem się w czasie.

• Minusik 1
Opublikowano
  W dniu 29.01.2025 o 12:06, Arkady napisał(a):

Gość z kanału Graczfun wszystko wyjaśnił 

Rozwiń  

Tutaj posługuje się komiksem które właśnie nie są kanoniczne. Z drugiej strony jednak w Prometheusu w tej Head Chamber jest na ścianie malowidło/rzeźba na której jest obcy i facehuger więc możliwe że jednak obcy już byli wczesniej. Po Przymierzu byłem pewien że to David stworzył Xenomorpha ale ta teoria z odtworzeniem bardziej mi teraz pasuje.

• Minusik 1
Opublikowano
  W dniu 29.01.2025 o 19:42, LiŚciu napisał(a):

Tutaj posługuje się komiksem które właśnie nie są kanoniczne. Z drugiej strony jednak w Prometheusu w tej Head Chamber jest na ścianie malowidło/rzeźba na której jest obcy i facehuger więc możliwe że jednak obcy już byli wczesniej. Po Przymierzu byłem pewien że to David stworzył Xenomorpha ale ta teoria z odtworzeniem bardziej mi teraz pasuje.

Rozwiń  

Skoro w Romulusie odtworzyli facehuggery to i David mógł. Bo to co znaleźli w kosmosie to raczej już było martwe, a  i tak nie było królową.

Opublikowano

Super materiał. Że też go wcześniej nie widziałem albo nie dodali go do któregoś z filmów, przecież tu jest w 6 minut tyle lore wyjaśnione, że głowa mała. 

Opublikowano

Beztytuu.thumb.jpg.6d43eda689d2c4fcf117a54387284b10.jpg

,,W marcu jak w garncu", wiadomix. Ale kinematograficznie, czyli filmowo hobbystycznie, dla nas geeków, ten marzec oraz kwiecień nie wyglądają wcale tak źle... ,,Nostromo" oraz ,,Decydujące Starcie" w ramówkach Multikin w całej Polsce, jako część seansów cyklu ,,Kultowe Kino". Piękna sprawa - czas pozwoli to śmigiem migiem się wybierze na taki rarytas, bo przykładowo: być na takim pierwszym ,,Obcym" Scotta, pierwszym filmie w dziejach Sagi AvP w ogóle!, i to w kinie, to jak podróż w czasie o te 45 lat wstecz. Ależ łakomy kąsek z takich projekcji! Dobrze by było, żeby CC dało te dwa obrazu z serii ,,Alien" do formatu IMAX; zrobi się DMR z materiału źródłowego na taśmę IMAXa i gra muzyka! Ależ to by była immersja! I to jeszcze z takim tytułem! :) 

• Dzięki 1