Plugawy 3 756 Opublikowano 19 stycznia Opublikowano 19 stycznia Ale jakaś dobra sieczkę z marinsiakami by się obejrzało. Cytuj
Ken Adams 362 Opublikowano 19 stycznia Opublikowano 19 stycznia Moje ulubione filmy z uniwersum Alien to wszystkie, ale, najchetniej wracam do Prometeusza i do Obcy: Przymierze. Oba tytuly otacza ta aura tajemniczosci, wszedobylski niepokoj a wrecz nerwowosc, fenomen odrywania tego co niezbadane. David i Walter to najlepsze co przytrafilo sie tej sadze… tak uwazam Acha, najwazniejsze: Ridley Scott robi najlepsze wejsciowki w kinie (nie tylko w Alien). Grafika, zdjecia, ujecia, napisy, odkrywanie literek w tytulach, kazdy z detali sklada sie na kilmat do ktorego bije serce moje tak ze to jedna z pieciu rzeczy na swiecie, ktorych chcialbym byc autorem, chcialbym tak umiec 2 2 1 Cytuj
Mejm 15 531 Opublikowano 19 stycznia Opublikowano 19 stycznia Nie no, dobrze by teraz po tych frankensztajnach i filozoficznych wywodach obejrzec prosta napier.dalanke z marinsami. 2 Cytuj
kotlet_schabowy 2 814 Opublikowano 22 stycznia Opublikowano 22 stycznia Tak dla uczciwości, trochę dodając dziegciu to poprzedniego mojego posta, to muszę napisać, że w scenariuszu Romulusa jest strasznie dużo głupot i bezsensownego retconu (na czele z cyklem życia ksenomorfa, co zresztą zapoczątkował w świecie filmu Alien vs Predator z 2004). Ale potwierdza się to, że sporo można wybaczyć w temacie scenariusza, jeśli reszta działa. Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 129 Opublikowano 24 stycznia Opublikowano 24 stycznia ,,Jak powstał Obcy" autorstwa J.W. Rinzlera; przewodnik, album, encyklopedia ilustrowana z zagadnieniami technicznymi w obszarze kinematografii i temu podobnych oraz z elementem reportażu/literatury faktu (wywiady, materiały archiwalne etc.). Nie tak dawno zresztą skończyłem go czytać, czy raczej ,,dokładnie po geekowsku analizować"; ocena za całość: 9/10. Obowiązkowa rzecz, która wymaga szacunku (ale i obecności na półce takiej osoby!) każdego, kto interesuje się kinematografią, procesem twórczym i realizacyjnym w filmie czy serialu oraz gatunkiem sci-fi oraz horrorem, tym najbardziej samym procesem powstawania filmu ,,Obcy" z 1979 roku. Najlepszą odsłoną wydania, które w Polsce ukazało się dzięki Vesper okazała się, jak dla mnie, Spoiler sekcja poświęcona ,,ściąganiu Hansa R. Gigera przez Scotta do pracy nad projektem Obcego w różnych fazach rozwoju, a także nad wszystkim, co miało (i w końcu tak się stało!) w dziele Brytyjczyka przerażać i odpychać, co ma być tą grozą; pięknie opowiedziana była część albumu, w której sam Giger pracował stricte na planie zdjęciowym do dzieła Scotta ze swoimi projektami; nie zapominajmy o tej części wydania, w której Rinzler opisywał jak powstawały scenografie i efekty praktyczne do ,,Nostromo”. W dniu 22.01.2025 o 23:33, kotlet_schabowy napisał(a): Tak dla uczciwości, trochę dodając dziegciu to poprzedniego mojego posta, to muszę napisać, że w scenariuszu Romulusa jest strasznie dużo głupot i bezsensownego retconu (na czele z cyklem życia ksenomorfa, co zresztą zapoczątkował w świecie filmu Alien vs Predator z 2004). Ale potwierdza się to, że sporo można wybaczyć w temacie scenariusza, jeśli reszta działa. W opisywanej wyżej Alieno-encyklopedii, xD, pojawiły się wątki i w ogóle fragmenty jednego ze scenariuszy, w których znajdują się cykle życia ,,Obcego"; podczas prac nad finalną wersją scenariusza do ,,8-mego pasażera Nostromo", przykładowo, Giger i Scott przesiadywali razem długie godziny nad ,,rozkminą" tego jak mają wyglądać trzy fazy rozrodcze/cykle życia Xenomorpha (wtedy jeszcze po prostu Obcego). Oczywiście, że finalnie w filmie, który znam dziś tak dobrze takowe fazy, czyli dokładne ich omówienie, się nie pojawiły. Coś tam Ash gadał o możliwościach ,,tego czegoś", ale nic poza tym (o ile pamiętam). A, zwróćcie uwagę na ,,Necronomicon IV" Spoiler - pracę graficzną Gigera ,,anihilującą swym mrokiem wszystko co na nią spojrzy". To ona m.in. była inspiracją tak samo Scotta jak i Gigera do zaprojektowania filmowej wersji maszkarona z ,,Obcego". Gdyby nie Giger.... Cytuj
Colin 1 995 Opublikowano 28 stycznia Opublikowano 28 stycznia FX akurat dostarcza więc jestem dobrej myśli 1 Cytuj
Masorz 13 256 Opublikowano 29 stycznia Opublikowano 29 stycznia Ostatnio nie odświeżałem sobie lore Obcego, ale wydaje mi się, że pierwsze spotkanie ludzkości z Xenomorfem miało miejsce na pokładzie Nostromo a nie na Ziemi. Chyba, że to potem jakoś zatuszują. Niemniej mam pełne zaufanie do Hawleya, który jest świetnym scenarzystą i showrunnerem. Cytuj
Shen 10 198 Opublikowano 29 stycznia Opublikowano 29 stycznia 1 godzinę temu, Masorz napisał(a): Ostatnio nie odświeżałem sobie lore Obcego, ale wydaje mi się, że pierwsze spotkanie ludzkości z Xenomorfem miało miejsce na pokładzie Nostromo a nie na Ziemi. Dziwna ta linia czasu, bo chyba obcego jakiego znamy stworzył David. Cytuj
Pupcio 19 162 Opublikowano 29 stycznia Opublikowano 29 stycznia Bez kitu przecież dopiero w covenant miał ten swój alienowy wygląd xD a z resztą ta seria i tak od dawna nie ma większego sensu Cytuj
Masorz 13 256 Opublikowano 29 stycznia Opublikowano 29 stycznia Chłopaki, ale David nie stworzył Xenomorfów, on je jedynie odtworzył. One istniały dużo wcześniej a ich późniejszymi odtwórcami byli między innymi The Engineers. Cytuj
Arkady 1 064 Opublikowano 29 stycznia Opublikowano 29 stycznia Gość z kanału Graczfun wszystko wyjaśnił Cytuj
Masorz 13 256 Opublikowano 29 stycznia Opublikowano 29 stycznia No, czyli tak jak pisałem wyżej. Jednak z tą wzmianką z komiksu to nie jestem pewien, gdyż większość z nich nie jest kanoniczna w stosunku do serii filmowej. Cytuj
Shen 10 198 Opublikowano 29 stycznia Opublikowano 29 stycznia Nawet gdyby tak było, to odtworzył martwy gatunek, nadal to nie tłumaczy obecnosci twarzołapa na trailerze serialu ktory się dzieje przed Prometeuszem i Przymierzem Cytuj
Masorz 13 256 Opublikowano 29 stycznia Opublikowano 29 stycznia Hejo, to że odtworzył gatunek nie oznacza wcale, że jest on martwy. Po drugie, cała sprawa na Ziemi po czasie mogła zostać kompletnie zatuszowana. Chyba se jakiś kolejny komiks z Obcym odpalę dzisiaj z tego hajpu. Cytuj
Shen 10 198 Opublikowano 29 stycznia Opublikowano 29 stycznia 6 minut temu, Masorz napisał(a): Chyba se jakiś kolejny komiks z Obcym odpalę dzisiaj z tego hajpu. Podobno wyjebali komiksy z kanonu, przynajmniej te co były kontynuacją Przymierza i Prometeusza. Cytuj
Masorz 13 256 Opublikowano 29 stycznia Opublikowano 29 stycznia Tutaj akurat mnie kanon nie interesuje, coś dobrego se chcę poczytać. Zaraz se internety sprawdzę co tam jeszcze mnie ominęło godnego uwagi. Cytuj
Rudiok 3 415 Opublikowano 29 stycznia Opublikowano 29 stycznia Komiksowo? Sztosy są niezmienne: - Obcy vs Predator - Labirynt - Koszmarny Azyl Ale do nich dołożyłbym Alien/Prometheus: Fire & Stone i Zbawienie/Ofiarowanie Cytuj
LiŚciu 1 282 Opublikowano 29 stycznia Opublikowano 29 stycznia 6 godzin temu, Shen napisał(a): Nawet gdyby tak było, to odtworzył martwy gatunek, nadal to nie tłumaczy obecnosci twarzołapa na trailerze serialu ktory się dzieje przed Prometeuszem i Przymierzem Moze odwala akcje z jakąś czarna dziurą i cofnięciem się w czasie. 1 Cytuj
LiŚciu 1 282 Opublikowano 29 stycznia Opublikowano 29 stycznia 7 godzin temu, Arkady napisał(a): Gość z kanału Graczfun wszystko wyjaśnił Tutaj posługuje się komiksem które właśnie nie są kanoniczne. Z drugiej strony jednak w Prometheusu w tej Head Chamber jest na ścianie malowidło/rzeźba na której jest obcy i facehuger więc możliwe że jednak obcy już byli wczesniej. Po Przymierzu byłem pewien że to David stworzył Xenomorpha ale ta teoria z odtworzeniem bardziej mi teraz pasuje. 1 Cytuj
PiotrekP 2 088 Opublikowano 29 stycznia Opublikowano 29 stycznia Oby nie skończyło się to jak terminator, jeśli by zaczęli kombinować z time line. Cytuj
Rtooj 1 727 Opublikowano 30 stycznia Opublikowano 30 stycznia 6 godzin temu, LiŚciu napisał(a): Tutaj posługuje się komiksem które właśnie nie są kanoniczne. Z drugiej strony jednak w Prometheusu w tej Head Chamber jest na ścianie malowidło/rzeźba na której jest obcy i facehuger więc możliwe że jednak obcy już byli wczesniej. Po Przymierzu byłem pewien że to David stworzył Xenomorpha ale ta teoria z odtworzeniem bardziej mi teraz pasuje. Skoro w Romulusie odtworzyli facehuggery to i David mógł. Bo to co znaleźli w kosmosie to raczej już było martwe, a i tak nie było królową. Cytuj
Kymel 798 Opublikowano 30 stycznia Opublikowano 30 stycznia Tutaj macie wyjaśnione skąd Weyland-Yutani wiedziało o obcych i dlaczego wysłali załogę Nostromo. 1 1 1 Cytuj
Rudiok 3 415 Opublikowano 30 stycznia Opublikowano 30 stycznia Super materiał. Że też go wcześniej nie widziałem albo nie dodali go do któregoś z filmów, przecież tu jest w 6 minut tyle lore wyjaśnione, że głowa mała. Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 129 Opublikowano 6 lutego Opublikowano 6 lutego ,,W marcu jak w garncu", wiadomix. Ale kinematograficznie, czyli filmowo hobbystycznie, dla nas geeków, ten marzec oraz kwiecień nie wyglądają wcale tak źle... ,,Nostromo" oraz ,,Decydujące Starcie" w ramówkach Multikin w całej Polsce, jako część seansów cyklu ,,Kultowe Kino". Piękna sprawa - czas pozwoli to śmigiem migiem się wybierze na taki rarytas, bo przykładowo: być na takim pierwszym ,,Obcym" Scotta, pierwszym filmie w dziejach Sagi AvP w ogóle!, i to w kinie, to jak podróż w czasie o te 45 lat wstecz. Ależ łakomy kąsek z takich projekcji! Dobrze by było, żeby CC dało te dwa obrazu z serii ,,Alien" do formatu IMAX; zrobi się DMR z materiału źródłowego na taśmę IMAXa i gra muzyka! Ależ to by była immersja! I to jeszcze z takim tytułem! 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi