Gość mate5 Opublikowano 4 września 2013 Opublikowano 4 września 2013 Ostatnim razem jak cię posłuchałem to zmarnowałem trzy dychy na Na szczytach rozpaczy, Cioran, jego biografia i system są świetne ale ta książka jest nic nie warta, może gdybym przeczytał więcej niż 40 stron to zmieniłbym zdanie ale na tych 40 stronach pier,doli o niczym. To forum całkiem dobrze sprawdza się jako mechanizm umożliwiający całkowitą utratę szacunku do samego siebie z przeszłości. Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 4 września 2013 Opublikowano 4 września 2013 dorastasz mate, dobrze. jak z myślami samobójczymi? Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 4 września 2013 Opublikowano 4 września 2013 (edytowane) I want to live I wish I was dead Utożsamiam się z tekstem piosenki, więc chyba jestem dorosły i rozwinięty intelektualnie oraz emocjonalnie? BTW czytał ktoś Wittgensteina? Próbuję czytać jego traktat logiczno - filozoficzny, ale prawdopodobnie ten tekst nigdy nie będzie dla mnie osiągalny. Edytowane 4 września 2013 przez mate5 Cytuj
michal 558 Opublikowano 7 września 2013 Opublikowano 7 września 2013 przeczytałem tylko ''O pewności'' i ''Dociekania filozoficzne'' w których znajdują się wycinki ze sławnego traktatu, który mam w niedalekiej przyszłości sprawdzić. Słynnych aforyzmów typu ''jeśli czegoś nie jesteśmy pewni nie wypowiadajmy się'' czy ''warto rozmawiać tylko o metafizyce'' raczej tam nie znajdziesz, ale jeśli na poważnie zabierasz się za filozofię to przebadaj najpierw Krytykę czystego rozumu Kanta. Życie będziesz pojmował z zupełnie innej perspektywy, a imperatyw dobra metafizycznego(ogólnego) będzie tkwił w twoim umyśle aż do grobowej deski. Sam mam zamiar przeanalizować txty Hegla, Kanta i Heideggera ale do tego trzeba spoooro czasu i mnóstwo samozaparcia. mate masz konto na goodreads?/ Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 7 września 2013 Opublikowano 7 września 2013 Nie, ale chyba założę. Zdaje się, że dobra strona. Cytuj
szaden 228 Opublikowano 19 stycznia 2014 Opublikowano 19 stycznia 2014 http://www.dargaud.com/platon-la-gaffe Komiks opowiadający kolejne etapy ludzkiego życia, za pomocą myśli poszczególnych filozofów. Ciekawe. 1 Cytuj
szaden 228 Opublikowano 4 maja 2014 Opublikowano 4 maja 2014 Straszne tłumaczenie. Mam wrażenie, że połowy nie ujęli w napisach, a mój rumuński jest na bardzo niskim poziomie... Cytuj
Yabollek007 314 Opublikowano 24 maja 2014 Opublikowano 24 maja 2014 (edytowane) Nie wiem czy to dobry temat, ale niech tam bedzie. Czytal ktos kiedys jakies ksiazki o buddyzmie? Jesli tak, to moglibyscie cos polecic? Chetnie zaglebilbym sie w temat, a nie za bardzo wiem po co siegnac. Interesowaloby mnie cos o filozofii zen. Edytowane 24 maja 2014 przez Yabollek007 Cytuj
Paliodor 1 817 Opublikowano 24 maja 2014 Opublikowano 24 maja 2014 (edytowane) Na początek ogólnie o Buddyzmie: http://mahajana.net/mb3s/publikacje/buddyzm/buddyzm.pdf http://mahajana.net/teksty/nauka_buddy/nauka_buddy.pdf Najlepszą książką poświęconą ogólnie tematyce buddyzmu jest moim zdaniem "Droga do stanu Buddy" mistrza Jin-Szun. 500str wyczerpuje ten temat w sposób zadowalający, a przy tym jest napisana przystępnym i prostym językiem. Co się tyczy Zen to na początek polecam Alan W.Watts "Droga Zen". Imo bardzo dobre wprowadzenie w ten nurt buddyzmu z perspektywy człowieka zachodu. Potem klasyka czyli: "Umysł zen, umysł początkującego" Shunryu Suzuki "Nie zawsze tak. Praktykowanie prawdziwego ducha zen" Shunryu Suzuki "Otwieranie dłoni myśli" Kosho Uchiyama "Kompas Zen" Seung Sahn Edytowane 25 maja 2014 przez Paliodor 1 Cytuj
saraaa18 0 Opublikowano 18 października 2014 Opublikowano 18 października 2014 Prosiłabym o polecenie ciekawej książki filozoficznej, wydanej po 2009 roku. Muszę napisać recenzję na wykład: "Współczesne koncepcje filozofii i etyki". Rozchodzi mi się o książkę w bardziej przystępnym języku, którą by się z przyjemnością czytało... Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 20 października 2014 Opublikowano 20 października 2014 Czy Pan Bóg jest szczęśliwy i inne pytania Z 2009 roku, napisane przez Leszka Kołakowskiego, tytuł sugeruje lżejszą formę niż inne jego twory, ale nie mogę tego potwierdzić, bo jej nie czytałem. Znam za to inne twory Kołakowskiego i nie wierzę, że ta książka jest mniej interesująca od tych które przeczytałem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi