Opublikowano 4 września 201311 l Ostatnim razem jak cię posłuchałem to zmarnowałem trzy dychy na Na szczytach rozpaczy, Cioran, jego biografia i system są świetne ale ta książka jest nic nie warta, może gdybym przeczytał więcej niż 40 stron to zmieniłbym zdanie ale na tych 40 stronach pier,doli o niczym. To forum całkiem dobrze sprawdza się jako mechanizm umożliwiający całkowitą utratę szacunku do samego siebie z przeszłości.
Opublikowano 4 września 201311 l I want to live I wish I was dead Utożsamiam się z tekstem piosenki, więc chyba jestem dorosły i rozwinięty intelektualnie oraz emocjonalnie? BTW czytał ktoś Wittgensteina? Próbuję czytać jego traktat logiczno - filozoficzny, ale prawdopodobnie ten tekst nigdy nie będzie dla mnie osiągalny. Edytowane 4 września 201311 l przez mate5
Opublikowano 7 września 201311 l przeczytałem tylko ''O pewności'' i ''Dociekania filozoficzne'' w których znajdują się wycinki ze sławnego traktatu, który mam w niedalekiej przyszłości sprawdzić. Słynnych aforyzmów typu ''jeśli czegoś nie jesteśmy pewni nie wypowiadajmy się'' czy ''warto rozmawiać tylko o metafizyce'' raczej tam nie znajdziesz, ale jeśli na poważnie zabierasz się za filozofię to przebadaj najpierw Krytykę czystego rozumu Kanta. Życie będziesz pojmował z zupełnie innej perspektywy, a imperatyw dobra metafizycznego(ogólnego) będzie tkwił w twoim umyśle aż do grobowej deski. Sam mam zamiar przeanalizować txty Hegla, Kanta i Heideggera ale do tego trzeba spoooro czasu i mnóstwo samozaparcia. mate masz konto na goodreads?/
Opublikowano 19 stycznia 201411 l http://www.dargaud.com/platon-la-gaffe Komiks opowiadający kolejne etapy ludzkiego życia, za pomocą myśli poszczególnych filozofów. Ciekawe.
Opublikowano 4 maja 201410 l Straszne tłumaczenie. Mam wrażenie, że połowy nie ujęli w napisach, a mój rumuński jest na bardzo niskim poziomie...
Opublikowano 24 maja 201410 l Nie wiem czy to dobry temat, ale niech tam bedzie. Czytal ktos kiedys jakies ksiazki o buddyzmie? Jesli tak, to moglibyscie cos polecic? Chetnie zaglebilbym sie w temat, a nie za bardzo wiem po co siegnac. Interesowaloby mnie cos o filozofii zen. Edytowane 24 maja 201410 l przez Yabollek007
Opublikowano 24 maja 201410 l Na początek ogólnie o Buddyzmie: http://mahajana.net/mb3s/publikacje/buddyzm/buddyzm.pdf http://mahajana.net/teksty/nauka_buddy/nauka_buddy.pdf Najlepszą książką poświęconą ogólnie tematyce buddyzmu jest moim zdaniem "Droga do stanu Buddy" mistrza Jin-Szun. 500str wyczerpuje ten temat w sposób zadowalający, a przy tym jest napisana przystępnym i prostym językiem. Co się tyczy Zen to na początek polecam Alan W.Watts "Droga Zen". Imo bardzo dobre wprowadzenie w ten nurt buddyzmu z perspektywy człowieka zachodu. Potem klasyka czyli: "Umysł zen, umysł początkującego" Shunryu Suzuki "Nie zawsze tak. Praktykowanie prawdziwego ducha zen" Shunryu Suzuki "Otwieranie dłoni myśli" Kosho Uchiyama "Kompas Zen" Seung Sahn Edytowane 25 maja 201410 l przez Paliodor
Opublikowano 18 października 201410 l Prosiłabym o polecenie ciekawej książki filozoficznej, wydanej po 2009 roku. Muszę napisać recenzję na wykład: "Współczesne koncepcje filozofii i etyki". Rozchodzi mi się o książkę w bardziej przystępnym języku, którą by się z przyjemnością czytało...
Opublikowano 20 października 201410 l Czy Pan Bóg jest szczęśliwy i inne pytania Z 2009 roku, napisane przez Leszka Kołakowskiego, tytuł sugeruje lżejszą formę niż inne jego twory, ale nie mogę tego potwierdzić, bo jej nie czytałem. Znam za to inne twory Kołakowskiego i nie wierzę, że ta książka jest mniej interesująca od tych które przeczytałem.