Skocz do zawartości

Console Wars 3(de)

Featured Replies

Opublikowano

Tak ponoć miałaby się prezentować specyfikacja Wii U:

The following rumour sounds about right, considering how Nintendo operates…

• 720p appears to be the ‘sweet spot’ for the definition of games running intensive visuals on the Wii U controller
  • Wii U controller can handle 480p (Considering the 6.2″ screen, this may not look that different from what you see on TV)
  • Wii U controller can be used for viewing of on-TV action from a different angle in games
  • There are some third party games using this for a game play advantage
  • V5 dev kit is more powerful than V4, but doesn’t allow for 1080p in these kind of situations
  • Games will benefit from a slight visual boost over current-gen HD systems and may run at a higher resolution
  • Simpler titles may be able to run 1080p in conjunction with the controller

• Odpowiedzi 9,7 tys.
  • Wyświetleń 260,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Z telefona jest takie samo narzędzie do gier, jak z peceta. Żadne.

• Pogadajmy o wynikach sprzedaży M$ to takie ekscytujące...

• fix co do nowego GoW to mam nadzieję że to nie GoW4 od Epica a że coś w stylu H3:ODST/HR od PCF, no i żeby wyszło do wiosny bo jeśli jesień 2013 to przekreśla next gena MS, w sumie już patrząc na g

Opublikowano

Trudno nazwać to specyfikacją.

Opublikowano

Jeśli te informacje są prawdą to nowa konsola Big N nie obsłuży Full HD?

Opublikowano

Obsłuży, ale tak jak w przypadku obecnych konsol optymalna będzie rozdzielczość 720p. Ze dwa tygodnie temu wrzucałem tutaj wyliczenie jakiej mocy obliczeniowej potrzebuje ta sama gra puszczona w 1080p i 720p. Na 1080p potrzeba jej aż dwa razy więcej. Dlatego też na PS4 i NextBoksie gry będą chodzić natywnie w 720p i będą upscalowane do 1080p.

Nikt chyba nie myśli, że devi będą marnować połowę mocy konsoli tylko na wyświetlenie gier w większej rozdzielczości, gdy przeciętny Smith ma w domu TV o przekątnej 32".

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

MaZZ: Czysta ekonomia i matematyka. Gry będą robić pod przeciętnego gracza, a przeciętny gracz nie ma 50" TV w domu. Średnia jest pewnie w okolicach 32".

I serio chcesz, żeby 50% mocy konsoli szło tylko na zwiększenie rozdzielczości z 720p do 1080p? Nie wolisz bardziej szczegółowych modeli, lepszej fizyki, animacji i efektów?

Przecież obecne konsole też spokojnie pociągną 1080p, tylko wyobraź sobie jakby te gry wyglądały, bo tak samo 50% mocy konsoli by szło na samą rozdzielczość.

720p i 30 FPS to złoty środek.

Opublikowano

Zgodzę się z Donem, 720p, STABILNE 30 FPS i porządne wygładzanie tekstur to by był złoty środek na nextgenach.

Niech moc obliczeniowa idzie na zwiększenie interakcji z otoczeniem i ulepszenie AI.

Opublikowano

MaZZ: Popadasz w skrajność. Między 480p a 1080p jest ogromna różnica. Między 720p a 1080p jest widoczna, ale już nie dla wszystkich + ci, którzy w większości mają TV o takiej przekątnej, na których jeszcze mniej widać różnicę.

Zgodzę się z Donem, 720p, STABILNE 30 FPS i porządne wygładzanie tekstur to by był złoty środek na nextgenach.

Niech moc obliczeniowa idzie na zwiększenie interakcji z otoczeniem i ulepszenie AI.

Zgadzam się: 720p, stabilne 30 FPS i v-sync <----- większość gier z obecnej generacji nie spełnia przynajmniej 2 z tych warunków.

Opublikowano

Don, pewnys tych 32"? Znam raptem 2 osoby, ktore maja konsole i TV mniejsze niz 38".

Opublikowano

Ale przecież już nowy iPad ma nawet wyższą rozdzielczość niż FullHD, więc gry na niego też chyba będą chodzić w takiej rozdzielczość (np. ten nowy Infinity Blade od Epica). A do czasu kiedy wyjdą next geny (koniec 2013?) wyjdzie kolejny jeszcze mocniejszy iPad. I co? Potem wyjdą NEXTgeny, które jedyne co potrafią to wyświetlać gry w 720p i 30FPS? To byłoby lekko mówiąc śmieszne. Mam nadzieję, że Epic przekona M$ i Sony aby jak najbardziej doładowali swoje konsole.

P.S. A co do tych telewizorów - to raczej next geny na początku (ze swoją wysoką ceną) nie są kierowane do osób, które nawet nie stać na TV większy niż 32".

Opublikowano

Roznica miedzy 1080p a 720p jest dla mnie rownie widoczna jak przeskok z sd do 720p.

A gadanie ze full HD wymaga dwukrotnie wiekszej mocy obliczeniowej jest zwykla sciema.

Opublikowano

Ale macie ograniczony światopogląd. To tak jak pirat by mówił, że w Polsce nikt gier nie kupuje, bo on ma 20 kolegów piratów i nikt z nich nie kupuje gier. Są ludzie, którzy grają na 100" rzutnikach, ale ciągle są też ci, którzy grają jeszcze na CRT.

MaZZ: Nie sugeruj się forum totalnych hardcore'ów, gdzie żeby konto założyć to trzeba przejść roczny okres próbny.

MBeniek: To że ktoś ma 32" TV nie oznacza, że go nie stać na większy, Ty tak na serio? Ja mam w domu 3TV - od 26" do 42", wszystko w zależności od tego jakiej wielkości jest pomieszczenie itp. Ojciec pewnie do tej pory by miał w salonie 32" HD Ready gdyby mu się nie zepsuł.

Opublikowano

ja mam 32 ;d juz od dobry paru lat hmm 4-5? teraz mialem zmieniac ale stwierdzilem ze sie wstrzymuje, czekam na next geny i wtedy zrobie sobie combo nowy tv 46-50" + konsola ;) wiadomo tv co chwile wychodza lepsze nowsze wiec nie ma co sie napalac ;) ( zapewniam cie stac mnie :D haha )

rozje*uje mnie jak ktos porownuje ipada do konsoli ;) litosci na tym nie da sie grac jest strasznie nie wygodne i obojetne co tam bedzie nie jest to sprzet do grania chyba ze ktos kocha sie w grach dla casuali

Edytowane przez kubson

Opublikowano

Roznica miedzy 1080p a 720p jest dla mnie rownie widoczna jak przeskok z sd do 720p.

A gadanie ze full HD wymaga dwukrotnie wiekszej mocy obliczeniowej jest zwykla sciema.

Magik, to nie ściema. Wrzucałem tu obliczenia kilka stron wcześniej.

Opublikowano

Meh, idąc tokiem rozumowania Dona to faktycznie nowa generacja, nie jest potrzebna.

Albo dostajemy prawdziwe next geny z full HD, 60 klatkami itd. albo middle geny. Z 30 klatkami, 720p inaczej pisząc "poprawioną obecną generacją" - bezsens. Tym bardziej jak przyjdzie płacić po ponad 2 kafle za taki sprzęt. Sprzęt ciut lepszy niż obecne konsolki (WiiU anyone? ;p).

Tak samo nie zgadzam się z Donem, że devom nie będzie chciało się robić. Zniszczeń, fullHD bo gracze i tak nie zauważą, nie docenią etc. - bzdura ;]

Może ciężko w uwierzyć ale developerzy to artyści, w chwili gdy dostaną nowe konsolki. Będą chcieli zrobić i pokazać jak najlepsze gry, z jak najlepszymi możliwościami (fullHD, zniszczenia etc.).

Zanim ktoś zaatakuje, rzecz jasna NIE WSZYSCY twórcy. Bo takie Acti raczej będzie miało wy(pipi)ane na to (nie dziwię się im) :P czy Kitajce tkwiące w erze PS2. Ale artyści typu R*, ND, Epic i tak dalej.

Opublikowano

stale 60 klatek musi byc, to samo full hd ale obawiam sie ze producenci konsol, gier pojda na latwize zeby maksymalnie zminimalizowac koszty, a beda nam wciskac go*no, gadki jakie to w produkcji drogie, gry po $80 i brak uzywek ;)

Opublikowano

Słupek, ale Ty nie rozumiesz, że 1080p i 60 FPS nie masz tylko dlatego, że osiągnięcie tego ciągnie za sobą takie koszty w kwestii mocy obliczeniowej, że reszta elementów gry dostaje niesamowicie po tyłku?

Na PS3 miałeś mieć 120 FPS i co? Większość gier nie trzyma nawet stałych 30 FPS.

Ostro się przejedziecie na nowych konsolach :) Tak gadacie jakby tu była mowa o PCtach, a nie konsolach.

Już w ogóle ciągnę łacha z tych co myślą, że będzie 1080p i 60 FPS jednocześnie :D

Opublikowano

Ale fullhd jest w tej chwili standardem (nie mówiąc już o 2013) w przeciwieństwie do hd ready w 2005 roku.

Te wszystkie efekty, modele itd mogą nawet 5razy podpakować, w małej rozdzielczości tego nie docenisz.

Edytowane przez MaZZeo

Opublikowano

MBeniek: To że ktoś ma 32" TV nie oznacza, że go nie stać na większy, Ty tak na serio? Ja mam w domu 3TV - od 26" do 42", wszystko w zależności od tego jakiej wielkości jest pomieszczenie itp. Ojciec pewnie do tej pory by miał w salonie 32" HD Ready gdyby mu się nie zepsuł.

Nie mówię, że od razu to znaczy, że go niestać (chociaż to też może być w niektórych przypadkach powodem), tylko że widocznie nie widzi takiej potrzeby aby kupować porządny TV, a skoro tak - to taka osoba raczej nie poleci do sklepu aby kupować next gena na premierę. A jak już poleci, to tak jak pisał kubson, od razu kupi sobie też odpowiedni TV.

I w ogóle jak wchodziły na rynek obecne konsole (360/PS3) to jakoś nie było problemu, że większość wtedy jeszcze miała telewizory "sd".

rozje*uje mnie jak ktos porownuje ipada do konsoli ;) litosci na tym nie da sie grac jest strasznie nie wygodne i obojetne co tam bedzie nie jest to sprzet do grania chyba ze ktos kocha sie w grach dla casuali

Ja nie porównuje jakość grania konsole - tablety (bo wiadomo, że: konsole>>>>>>>>>>tablety). Tylko chodzi mi o samą rozdzielczość/grafikę. Skoro nowy ipad generuje grafikę wyższą niż FullHD to śmieszne byłoby gdyby next geny potrafiły tylko 720p/30FPS.

Opublikowano

@Don

Nie, nie - jedna sprawa, ja tam nie mam jakichś mega oczekiwań. Po nowych konsolach, żeby były w mega technicznie (ostatnie rozmowy o ramach).

Pisałem, nie spodziewam się mega pecetów - MEH. Ale jakieś standardy (właśnie full HD, 60 klatek) by się przydały.

Konferencje Sony i M$ pokazujące PS4 i X720 oferujące ciut lepiej to co nowe konsole. W cenie 2500 zł (pi razy oko), dodatkowo np. z brakiem możliwości odpalania używek.

Hahaha XD zostaje przy Ps3 du usranej śmierci, dokupię tylko XO i Wii :)

Don czy nie byłoby to głupie. Kto by się nabrał na kupno takich konsol, zwłaszcza na początku gdzie gier nie ma i wszystko się dopiero rozkręca?

Edytowane przez SłupekPL

Opublikowano

Słupek, jakbyś zobaczył chociaż takiego Samaritana w 720p i 30 FPS, to byś na kolanach i z kasą w zębach poleciał do sklepu po nową konsolę :) Zresztą w takiej jakości wszyscy oglądali to w necie i się ślinili - bo to nie rozdzielczość i FPS sprawiły, że to wyglądało super, tylko nowe/usprawnione technologie odpowiedzialne, za efekty, animację itp.

Opublikowano

Mimo wszystko 6 lat to ogromny czas w informatyce, by uzyskać coś znacznie lepszego. Przeszkodą są wysokie koszta hardware i software. Nawet teraz jest wielka masakra cenowa przy dyskach twardych, która potrwa do końca roku (a przynajmniej dopóki się nie odkują fabryki które utonęły podczas tsunami). Ale lepsze technologie to też droższe gry. Dlatego wydawcy będą się chwytać różnych technik wysysania od nas kasy, które testowane są już dziś. Wydawanie gier na stacjonarne konsole to ogromne koszta, na które stać tylko molochy - stąd często studia albo dołączają do producenta konsoli, albo oddają się w ręce molochów.

Ja jednak stawiam, że 3rd party pociągną jeszcze obecną generację przez 2-3 lata na akceptowalnym poziomie, potem już tylko porty i agonia. Same studia wewnętrzne skupią się na nowej generacji i portowaniu gier na Move'a czy Kinect'a. Jestem ciekaw współpracy PSV z PS 4, zapewne tworząc PSV zaplanowali jakoś jej współpracę z PS 4.

Opublikowano

Samarytanin jakoś mnie nie zrobił, mój mózg nadal nie akceptuje, że tak może wyglądać real gra :P

Rzadko kiedy robią mnie takie pokazówki techniczne od strony technicznej, graficznej <paradoks>

Co innego jakby pokazalI JUŻ tak wyglądające REAL GAMEPLAY Girsy 4 to wtedy pewnieee masz rację ;p

Edytowane przez SłupekPL

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.