Skocz do zawartości

Console Wars 3(de)

Featured Replies

Opublikowano

Przecież już ktoś coś tam mówił, że GoW3 to koniec trylogii, a nie serii. Co do tego, że Gearsy będą exem M$ to chyba raczej pewne, nawet jak Epic nie będzie przy nich dłubał.

• Odpowiedzi 9,7 tys.
  • Wyświetleń 260,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Z telefona jest takie samo narzędzie do gier, jak z peceta. Żadne.

• Pogadajmy o wynikach sprzedaży M$ to takie ekscytujące...

• fix co do nowego GoW to mam nadzieję że to nie GoW4 od Epica a że coś w stylu H3:ODST/HR od PCF, no i żeby wyszło do wiosny bo jeśli jesień 2013 to przekreśla next gena MS, w sumie już patrząc na g

Opublikowano

http://www.gamesindustry.biz/articles/2012-04-03-next-gen-consoles-mean-increased-development-costs

"The implication is that publishers will be even more likely to focus on proven franchises, while new titles will have even greater odds against their success"

"I'm having to double my budget for models," said one developer working on a sequel to an earlier title that appeared on Xbox 360 and PS3. "If we want to take advantage of Durango's capabilities it takes a lot more time for each model."

Kolorowo maluje się ta następna generacja. Więcej OP, więcej (droższego) DLC i dostęp do dodatkowych opcji gry za opłatą vide CoD Elite, ponad to mniej nowych tytułów i sequel-mania na 100% (po dwa CoDy/BFy co roku, anyone?), ciekawe czy gry podrożeją...

BTW ciekawe co za dev i jaka gra? ;)

Opublikowano

Zycze im z calego serca, zeby to wszystko im sie w koncu negatywnie odbilo. Niech ludzie zaczna piracic lub oleja to calkowice, moze wtedy zaczna sie zastanawiac jak zachecic ludzi do ich towaru, a nie jak blokowac uzywki i maksymalnie wydoic swoich klientow.

Opublikowano

Bzdury jak jasna cholera :D Niby więcej ich to kosztuje, bo modele muszą robić dokładniejsze? :P Przecież teraz mają dodatkową robotę ze skalowaniem modeli w dół, bo i tak wszystkie są robione wyjściowo w dużo lepszej jakości :P

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

Bzdury jak jasna cholera :D Niby więcej ich to kosztuje, bo modele muszą robić dokładniejsze? :P Przecież teraz mają dodatkową robotę ze skalowaniem modelów w dół, bo i tak wszystkie są robione wyjściowo w dużo lepszej jakości :P

wiadomo, ale i tak będą ściemniać znając życie...

Opublikowano

Dice w tej generacji już pokazało co sądzi o konsolach currentgen. BF3 na low w wersji PC wygląda IMO znacznie lepiej.

Opublikowano

co się dziwić, przecież te stare trupy i tak wiele więcej juz nie wycisną

Opublikowano

http://www.gamesindu...velopment-costs

"The implication is that publishers will be even more likely to focus on proven franchises, while new titles will have even greater odds against their success"

"I'm having to double my budget for models," said one developer working on a sequel to an earlier title that appeared on Xbox 360 and PS3. "If we want to take advantage of Durango's capabilities it takes a lot more time for each model."

Kolorowo maluje się ta następna generacja. Więcej OP, więcej (droższego) DLC i dostęp do dodatkowych opcji gry za opłatą vide CoD Elite, ponad to mniej nowych tytułów i sequel-mania na 100% (po dwa CoDy/BFy co roku, anyone?), ciekawe czy gry podrożeją...

BTW ciekawe co za dev i jaka gra? ;)

2yx1vts.jpg

W tej chwili najlepsi developerzy robią wszelkie modele i asettsy w tak kosmicznej rozdziałce i ilości polygonów, że to nie ma znaczenia. Potem to wszystko upraszczają i tutaj właśnie marnuje się pieniądze, na odpowiedniej optymalizacji.

Żeby daleko nie szukać: jak postacie z Gears of War 3 wyglądają w edytorze, a jak w grze.

2wguko3.jpg

241po2w.jpg

s-armoredkantus.jpg

armoredkantus.jpg

Modele low res mają 10-20 tysięcy polygonów, hi-res +50 tysięcy (nie wiem dokładnie ile)

Jak ktoś ciekaw może popatrzeć więcej tutaj - http://www.zbrushcen....php?tid=162670

A same budżety gier często dochodzą do astronomicznych sum głównie z powodu głupiego zarządzania i wyrzucania pieniędzy w błoto.

Cała dziesiątka najdroższych gier w produkcji to przykłady takich sytuacji http://digitalbattle...s-budgets-ever/

Killzone który powstał po to by dorównać trailerowi, LA Noire którzy przez lata leżał na dyskach, GT5 robiony ślamazarnym tempem, Too Human któremu zmieniano silnik parę razy. Można dodać do tego również Red Dead Redemption, kosztujące mniej więcej tyle co GTA IV które przez parę lat było w tzw development hell i nawet parę miesięcy przed premierą miał problemy. Takie problemy, że Rockstar otwarcie mówił że nie ich celem nie jest zarobienie na nim pieniędzy, a wydanie go jako pokaz możliwości (na szczęście gra stała się hitem).

Jeżeli za budżetem gry będą stać ludzie z głową na karku to nie będzie dochodziło do tego typu sytuacji również na next genach. Zapewne jednak w interesie devów jest sianie fermentu, by mieć argument za dymaniem graczy :]

Edytowane przez MaZZeo

Opublikowano

Możliwe, że masz racje MaZZeo, nie wiem deweloperem nie jestem i nie znam żadnego osobiście więc możliwie, że koleś z newsa pieprzy androny (to co piszesz wydaje się prawdopodobne). W każdym razie jednego można być pewnym - będziemy płacić więcej i dostawać więcej DLC. Deweloperzy, których gra się nie sprzeda będą publicznie jęczeć i utyskiwać na piratów/koszta/używki, a tym samym wciskać wydawcom w ręce argumenty do mocniejszego dojenia nas:

-nie kupujecie nowych gier? To teraz wciśniemy do naszego bluckbustera online pass, single pass, gunfire pass, map pass itp. Kupując używkę dostaniecie tylko możliwość wykupienia odpowiedniej porcji passów alby móc pograć 5h w kampanie + możliwość wykupienia abonamentu na multi. I to przez was gry tera kosztują 70$! Źli piraci!

Swoją drogą, pierwsze gry na nowe sprzęty na bank będą droższe niż jakby wyszły na obecną generację i może stąd te narzekania tajemniczego dewelopera i malowanie przyszłości w czarnych barwach. Myślę, że przez następny rok jeszcze nie jeden dev będzie jęczał i usłyszymy nie jedną plotkę - złą czy dobrą...

Opublikowano

Myślę, że to kwestia czasu jak WiiU okaże się słabsze od Segi Saturn.

A tak serio to nawet ja w to nie wierzę, że będzie słabsze od Ps3/XO. W końcu ta konsola ma pociągnąć GTAV więc...

Opublikowano

dodajmy do tego, że deweloperzy będą musieli jeszcze nauczyć się programowania na (podobno trudnym w tej kwestii) Wii U, więc multiplatformy mogą wyglądać koszmarnie :> a 3DS to też prawie to samo co PSP

Opublikowano

Dla mnie to bardzo dziwne, że WiiU ma wyjść w listopadzie, a nie ma jeszcze podanej specyfikacji. Co oni chcą ukryć? Przecież i tak pewnie sprzedadzą tony sprzętu nawet jakby konsola miała być na poziomie Wii.

Opublikowano

No ba, wiadomo, ze na bank nie trzymaja tego do E3. Jak by to wplynelo na mozliwosci patcherowania przyszłości!

Opublikowano

Jakby nie patrzeć Nintendo zaczyna się liczyć w "wyścigu zbrojnym". Pytanie jaką obierze politykę w kwestii samego sprzętu jak i jego funkcjonalności. Nie mniej ważnym czynnikiem jest opcja sieciowej rozgrywki.

Opublikowano

Zaczynałoby się liczyć gdyby z taką konsolą wystartowało ze 3-4 lata temu. Za rok czy dwa na tle PS4/Xboxa 3 będzie najpewniej tak "uzbrojone" jak Wii na tle PS3/X360.

@ Mazzeo Taka drobna ciekawostka i sprostowanie. Modele in-game w dzisiejszych grach z górnej półki to zazwyczaj coś między 15 a 30 tys. polygonów. Modele z zbrusha (hi-res) to nawet 50... milionów polygonów :)

Edytowane przez Emet

Opublikowano

EA ma szansę wygrać "nagrodę" najgorszej firmy w USA:

zlota-kupa-1o.jpg

W finale do pokonania został im tylko Bank of America.

Eliminacje:

zlota-kupa-1j_644x1313.jpg

Mam nadzieję, że im się uda. W końcu od kilku lat tak usilnie starają się zdobyć tą nagrodę ;) : wprowadzenie/rozprapogowanie OP, zapowiadanie dlc (i tony innych "zbrój dla konia") miesiąc przed premierą gry, wykupywanie i doprawadzanie do ruiny studiów deweloperskich (najpierw Pandemic, teraz pomału robią to z Bioware) itp. Nie ma co, jak dla mnie w pełni zasłużyli sobie na złotego kloca.

Edytowane przez MBeniek

Opublikowano

Grubooo nawet nie wiedziałem, że coś takiego jest xD The Golden Poo brzmi jak tytuł nowego odcinka South Parka.

Anyłej a Paypal niby za co był nominowany? Co oni odwalają?

Ahaha a Acti nawet nie było nominowane :D

Opublikowano
  • Autor

Ja bym tą nagrodę bez żadnych nominacji przyznał Capcom.

Opublikowano

Ja z kolei Złotego Stolca podarowałbym

Hideo Kojimie.

Kiedyś ikona teraz...................................

Dodam tylko, że prawdziwego Kloca - nie sztucznego.

Opublikowano

Szok. Hejt na EA jest większy niż się spodziewałem. Myślałem, że z AT&T przegrają. Widać gracze postanowili bliżej przyjrzeć się temu głosowaniu. :]

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.