Skocz do zawartości

Console Wars 3(de)

Featured Replies

Opublikowano

Fachowa analiza plotek o PS4, parę ciekawych cytatów:

"the notion of such a small amount of memory in both next-gen consoles may seem unlikely - especially as RAM is often cited as the most important element for developers in a fixed hardware design. Unfortunately, with the technologies available today, exceeding 2GB is going to be very challenging for both Sony and Microsoft.

The problem here is one of memory density - at the moment 256MB of RAM is the highest amount of memory that can be packed onto a single chip. Multiple chips can be stacked together and accessed in parallel, but then the memory bus that connects them to the rest of the system becomes a lot more complex - and more expensive - to make. At 2GB we're already looking at eight memory modules crammed onto the mainboard, and 4GB would see that doubled to what could be an unmanageable 16, bringing with it the necessity for an expensive 256-bit or even a 512-bit memory bus."

http://www.gamesindu...n-orbis-rumours

Edytowane przez Hela

• Odpowiedzi 9,7 tys.
  • Wyświetleń 260,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Z telefona jest takie samo narzędzie do gier, jak z peceta. Żadne.

• Pogadajmy o wynikach sprzedaży M$ to takie ekscytujące...

• fix co do nowego GoW to mam nadzieję że to nie GoW4 od Epica a że coś w stylu H3:ODST/HR od PCF, no i żeby wyszło do wiosny bo jeśli jesień 2013 to przekreśla next gena MS, w sumie już patrząc na g

Opublikowano

Ale wtedy to robi wrażenie. Jak miałem PS2, a poszedłem do kumpla pograć na PS3, to Resistance mimo wszystko robiło wrażenie. Nikt by wtedy nawet nie pomyślał, że gry mogą wyglądać jak Uncharted 3 czy Killzone 2.

Sony na E3 2005 pokazywało co innego. ;] I jak wiadomo ta generacja jest za słaba na to co wtedy pokazali.

Killzone akurat jest bardzo blisko niesławnego trailera, ale Motorstorm nawet na kolejne generacji nie będzie tak wyglądał jak na filmie z tamtych lat.

Opublikowano
  • Autor

Killzone akurat jest bardzo blisko niesławnego trailera.

Oprawą może i tak, ale niekoniecznie animacją postaci.

Opublikowano

Jak oni wstawią 2GB RAM do nextgenów to ja zostaję przy 360tce :P

Jaja ich chyba bolą.

Opublikowano

Nie zostaniesz, bo przestaną robić na niego gry.

Opublikowano

Heh mam takie zaległości na klocku i plejaku że do PS5 mi wystarczy,zwłaszcza że teraz kupuję max 3-4 gry rocznie :ph34r:

Opublikowano

Czyli ilość ramu nie ma z tym nic wspólnego.

Opublikowano

Fachowa analiza plotek o PS4, parę ciekawych cytatów:

"blablabla"

http://www.gamesindu...n-orbis-rumours

Świetny artykuł, każdy krzykacz powinien go przeczytać. W każdym razie jedną z tez jest to, że PS3/XO jak na swoje czasy były hi-endowymi maszynami z wielką mocą na pokładzie ale niestety następcy tych konsol już tacy nie będą. Z jednej strony szkoda, z drugiej przynajmniej ceny sprzętów będą normalniejsze (ja obstawiam 349$ na start, 499$ jak któryś z producentów jednak pokusi się o stworzenie prawdziwego next-gena - WiiU pewnie ze 400$ będzie kosztować, a po 2 miechach utną 50$, żeby na koniec 2013 zejść do 299$ ;))

Swoją drogą ciekawe jest to że wg plotek Sony i MS korzystają z usług AMD, czyżby pierwszy krok do unifikacji konsol obu firm (9 generacja pod znakiem wspólnej konsoli Sony/MSu?). Bo zakładając, że tak się stanie konsole będą miały dość podobne bebechy (ergo łatwiej będzie portować gry) i dzięki temu może dostaniemy ładniejsze/lepsze produkcje. Z drugiej strony wybór konsoli będzie zależał w jeszcze większym stopniu od przywiązania do marki, a nie od potencjalnej większej mocy (i teoretycznie lepszych/ładniejszych gier). Ja osobiście wole różnorodność i jeżeli Sony i MS mają zamiar stworzyć konsole jeszcze bardziej podobne do siebie niż PS3 i XO to już wole żeby te firmy wspólnie stworzyły jedną.

E: @up, ciekawe kiedy takie modele zobaczymy w grach, może w 9ej generacji konsol. Na najbliższą nawet nie ma co liczyć, niestety.

Edytowane przez the_m

Opublikowano

Ja tam nie chciałbym jednej konsoli Sony/MS, a techniczne podobieństwo tym bardziej mnie cieszy - będą musieli bardziej walczyć exami, co nam wyjdzie na dobre ;) Swoją drogą - mnie jeszcze nowa generacja i tak nie interesuje, gier na Xa mam mnóstwo do przejścia, PS3 jeszcze nie zdążyłem kupić, Wii leży ledwo liźnięte, ba, nawet z PS2 i GC mam jeszcze spore zaległości, więc na pewno w ciągu najbliższych 3-4 lat nie będę nawet myśleć o nowej konsoli ;)

Edytowane przez Linek

Opublikowano

Mnie nowa generacja interesuje głownie ze względu na ten dreszczyk emocji przy premierze (i jakiś czas po) nowego sprzętu bo przez co najmniej rok nie przesiądę się na następną generację, raz że gier nie będzie, dwa że jeszcze mam sporo tytułów z obecnej generacji do ogrania (teraz zbieram się do kupna XO i Wii i ogrania ich exów). Niemniej byłbym bardziej niż szczęśliwy jakby któryś z koncernów pochwalił się co tam majstrują w piwnicach :D

Opublikowano

Już teraz mamy codziennie jedną plotkę, a co drugi dzień dwie - co to będzie jak na E3 nikt nie puści pary z gęby :P

Opublikowano

A pierwszy Resistance to był graficzny powerhouse? :P

Jeżeli o grach mowa, to właśnie na X360 wszyscy zobaczyli co to znaczy NextGen kiedy zapowiedziano Girsy.

Generalnie, to z perspektywy czasu, 90% startowych tytułów, to były jakieś biedne Tony Hawki czy inne Call of djuti 3.

Eee tam. Na mnie PGR3 zrobil ogromne wrazenie a to byl tytul startowy.

Opublikowano

na mnie też PGR3 wrażenie zrobił, szczególnie szczegółowością miast. Pomyślałem wtedy, że jak tak wygląda pierwsza ścigałka to będzie się działo, no i nie myliłem się, na tej generacji ujrzałem wiele pięknych tytułów. Oby te wszystkie ploty były ściemą, bo middle-geny bez możliwości odpalania używanych gier, które w folii będą jeszcze droższe i mniej dopracowane niż teraz średnio mnie interesują...

Edytowane przez 44bronx

Opublikowano

Fight NIght Round 3 tez niszczyl wtedy galki oczne.

ps3launch_fnr3_1a.jpg

Po PS2 to bylo az ciezkie do uwierzenia ;]

Edytowane przez Dave Czezky

Opublikowano

EAGoldenPooWCIA.png

Ale amerykanscy gracze to sa szczeniaki. Nie ma w ogole porownania miedzy EA a BoA.

Potem nie ma sie co dziwic, ze jest taka histeria o zakonczenie ME3.

Edytowane przez Voytec

Opublikowano

Ale to tylko ankieta jakiegoś tam bloga, nic reprezentatywnego :]

Jakby to była ankieta przeprowadzona przez jakąś firmę custom research to wiadome że inaczej by to wyglądało.

Opublikowano

To się może pokrywać z tą biedną specyfikacją, o której gadaliśmy wcześniej:

- 4 jajowy procek

- 1 Gb vram + [spekulacja]1 Gb normalnego = 2 Gb sztywno podzielonego ramu?[/spekulacja]

A HD 7670 to jest jakaś "stara" przebrandowana karta grafiki.

Właściwie ta plota potwierdza tę wcześniejszą.

no ciekawe, pewnie kolejne plejsztejszyn będzie znowu w tyle za xboxem pod względem mocy, nic nowego :)

Ciekawe czy krzykną sobie jakiś abonament za granie online na ps4 bo to jest gruba kasa, jakieś OP czy P+ to okruchy ze stołu.

na mnie też PGR3 wrażenie zrobił, szczególnie szczegółowością miast. Pomyślałem wtedy, że jak tak wygląda pierwsza ścigałka to będzie się działo, no i nie myliłem się, na tej generacji ujrzałem wiele pięknych tytułów. Oby te wszystkie ploty były ściemą, bo middle-geny bez możliwości odpalania używanych gier, które w folii będą jeszcze droższe i mniej dopracowane niż teraz średnio mnie interesują...

+ jeszcze więcej DLC wyciętego z gry lub na płycie z grą gdzie mamy zablokowany dostęp czy nowe formy online pass: singiel/multi.

co do pierwszych gier na x360 i poweru to kloca głównie promowało się przez ilość wyświetlanych postaci na ekranie > kameo i dead rising.

dead_rising.jpg

dead-rising11.jpg

kameo-review3.jpg

Opublikowano

Te wszystkie screeny robiły wrażenie właśnie w takich małych rozmiarach. Na 42 lcd już nie :)

Opublikowano

- 4 jajowy procek

- 1 Gb vram + [spekulacja]1 Gb normalnego = 2 Gb sztywno podzielonego ramu?[/spekulacja]

no ciekawe, pewnie kolejne plejsztejszyn będzie znowu w tyle za xboxem pod względem mocy, nic nowego :)

To ta sama karta, która się pojawiła w ostatnich plotkach X720, więc rzeczywiście dużo słabiej się zapowiada.

Opublikowano

- 4 jajowy procek

To ta sama karta, która się pojawiła w ostatnich plotkach X720, więc rzeczywiście dużo słabiej się zapowiada.

7670 = 6770 wiec ja dziekuje postoje kupie sobie pc

Opublikowano

7670 = 6770 wiec ja dziekuje postoje kupie sobie pc

Te karty juz teraz nie sa przecietniakami a co dopiero za 1,5 roku :/

Opublikowano

- 4 jajowy procek

Ostatnie mówiły o jakiś lepszych modelach HD 7XXX w dualu.

Opublikowano

6770 i 1GB RAMu ? To nawet nie jest smieszne. Jakby Wii U mialo takie parametry to krecilbym nosem. Przygotujcie sie na 720p i 30fps'ow po raz kolejny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.