MierzejX 883 Opublikowano 8 listopada 2011 Opublikowano 8 listopada 2011 (edytowane) Nie mogłem znaleźć odpowiedniej nazwy do tematu. Mam pytanie do ludzi z muzycznym uchem. Czy te dwa utwory nie brzmią bardzo podobnie? Philippe Vachey - Song of Gabriel (Little Big Adventure 2 Theme) Moment od 2:15 do 2:25 + ze dwie sekundy (granie ksylofonu) http://www.youtube.com/watch?v=pVAevdLm-HE John Murphy - Surface of the Sun Moment od 1:05 do 1:15 + ze dwie sekundy (ciche przygrywanie pianina) Nie mam żadnego talentu muzycznego i chciałbym usłyszeć opinię kogoś kto się zna, ale również jestem ciekaw co inni mają do powiedzenia. Bardzo podobnie brzmi melodia zwłaszcza te wejścia i przygrywki ksylofonu w jednym i pianina w drugim. Edytowane 8 listopada 2011 przez MierzejX Cytuj
matcz 10 Opublikowano 17 listopada 2011 Opublikowano 17 listopada 2011 Brzmi podobnie, bo w muzyce po prostu często stosuje się podobne patenty... Takie zagrywki słyszałem również w innych soundtrackach. Cytuj
pheonix999 0 Opublikowano 26 grudnia 2011 Opublikowano 26 grudnia 2011 Po tym co teraz się wyrabia na rynku muzycznym to takie szczegóły nie powinny nikogo dziwić. Pomyślcie teraz jak sławne stało się odgrzewanie utworów z lat 50-tych. Nie mają już nowych pomysłów, a na prawdziwy twór ludzkiego myślenia będziemy czekać latami. Cytuj
MaiorZero 1 400 Opublikowano 28 grudnia 2011 Opublikowano 28 grudnia 2011 Sztuka to nie osobne wyspy. Pomysły i patenty się mieszają czy to w muzyce, filmach czy książkach. Cytuj
ochnik 4 Opublikowano 7 lutego 2012 Opublikowano 7 lutego 2012 Brzmi podobnie, ale dopóki nie jest to chamska przeróbka, niewiele da się z tym zrobić Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi