Skocz do zawartości

Podsumowanie Roku 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No w tym roku tradycyjnie znów ciężko było o świeże brzmienia w muzyce elektronicznej. Największy ból dla mnie to powolna śmierć DnB w którym to z roku na rok coraz mniej ciekawych rzeczy powstaje ;[ W tym można było zaobserwować OGROMNY komercyjny sukces dubstepów, każdy dzieciak się teraz tym jara, co jest w sumie dobre, bo przynajmniej dzięki temu wychodzą z tej houso-trance'owej szmiry na rzecz brzmień nieco bardziej ambitnych (aczkolwiek i tak zdecydowana większość nagrań które wychodzą jest odtwórcza i tandetna, a także w wielu przypadkach monotonna niczym wixa).

Z racji wielkiej posuchy rzeczy naprawdę dobrych, jak już zaznaczyłem na wstępie, w moim odczuciu rok ten należał do jednego wykonawcy: Skrillexa

W sumie jego debiutancki albumik wyszedl juz pod koniec 2010, ale i tak popularnośc wystrzeliła dopiero po jakimś czasie, bo do tej pory nie był praktycznie znany. Dwa najczęsciej katowane nagrania w tym roku, znane pewnie już wszystkim, które to znacznie się przyczyniły do rozpowszechniania dubstepowego zjawiska głównie w USA:

Scary Monsters And Nice Sprites

youtube.com/watch?v=WSeNSzJ2-Jw

Kill Everybody (to jest pierwszy electrohouse, który mi się naprawdę mocno spodobał, głównie ze względu na szybką progresywność)

youtube.com/watch?v=F21aifX0lZY

wiem że na jutubie jest mega kompresja ale i tak wszyscy je znają, anyway jakże wielka była moja radość kiedy mogłem stwierdzić, iż tytuł seta (a zarazem mixa) roku również mogę z czystym sumieniem przyznać Skrillexowi za jego debiutancki Essential Mix:

http://www.mediafire...j88992k3nx3293u

kto nie słyszał ten dupa

tracklista:

01. Skrillex – Ruffneck (FULL Flex) (03:44)

02. La Roux – In For The Kill (Skrillex Remix) (01:59)

03. Doctor P – Watch Out (02:52)

04. Skrillex – True Gangsters (01:43)

05. Flux Pavilion – Bass Cannon (Zomboy Remix) (00:55)

06. Skrillex & Bare Noize feat. Foreign Beggars – Scatta (01:46)

07. Skrillex – First Of The Year (Equinox) (03:12)

08. Kill The Noise – Talk To Me(01:21)

09. Talay Riley – Sergeant Smash (Roksonix Remix) (01:20)

10. Kano – Spaceship (Trolley Snatcha Remix) (01:12)

11. 12th Planet & Juakali – Reasons (Doctor P Remix) (01:07)

12. Robyn – Call Your Girlfriend (Feed Me Remix) (01:59)

13. 16bit – Skullcrack (01:33)

14. Medison feat. Skrein – Harry (Bare Noize Remix) (01:33)

15. Skrillex vs. Pendulum – My Name Is Skrillex vs. Salt In The Wounds (02:28)

16. Doctor P – Sweet Shop (Friction vs. Camo & Krooked Remix) (00:44)

17. Ludacris feat. Mystikal – Move Bitch (01:28)

18. Terravita – Up In The Club (01:58)

19. Skrillex – Ruffneck (Remix) (01:18)

20. The Prototypes – Cascade (00:52)

21. Let Me Clear My Throat (Oldschool Reunion Remix ’96) (00:51)

22. Skrillex – Reptile Theme (01:23)

23. The Bloody Beetroots feat. Steve Aoki – Warp 1.9 (00:15)

24. Jackson 5 – I Want You Back (00:14)

25. Major Lazer feat. VYBZ Kartel – Pon De Floor (01:28)

26. Skrillex – Kill Everybody (01:51)

27. iSQUARE – Hey Sexy Lady (Skrillex Remix) (02:26)

28. Skrillex – Scary Monsters And Nice Sprites (02:01)

29. Benny Benassi feat. Gary Go – Cinema (Skrillex Remix) (06:12)

aha no i jak komuś nie podchodzi to co robi ten chłopak (bo w sumie nie wszystko jest dobre, widać że też już zaczyna się mniej starać i lecieć na kasę, pewnie skończy jak pendulum, ale niech tam) to lepiej niech trzyma ryj i nie postuje, bo jednak tych kilka genialnych kawałków (dochodzą też np Scatta, Rock&Roll) błysnęło mega jasno na coraz ciemniejszej scenie ambitnej elektroniki.

W sumie to mógł być temat zatytułowany Skrillex, ale należy mu się taki ;b

Na koniec jeszcze jedno wyróżnienie dla Goorala za jego Karczmareczkę, najlepszą polską elektroniczną produkcję tego roku.

http://www.youtube.com/watch?v=DEO8WQWSR4o

Wpisujcie swoje podsumowania, może jakimś cudem trafi się coś co mnie w tym roku ominęło i będę musiał przekazać pałeczkę, w co wątpię szczerze.

• Plusik 1
  • Minusik 1
Opublikowano

Jedyne sensowne produkcje jakie usłyszałem w tym roku, to "No more idols" od Chase & Status (z kozackim '

') i ewentualnie album Nero.

Albo mój gust muzyczny się zmienia, albo elektroniczne nowości ssą pałkę, bo zazwyczaj wracałem do, nazwijmy to, klasyki. Połowa ubiegłej dekady, czyli lata świetności liquidów.

Gość _Milan_
Opublikowano (edytowane)

ale moze jakis reunion zrobimy, bedziemy udawac ze nas jeszcze to bawi, moze janola namowie na wystep goscinny.

Edytowane przez caps_LOCK_masta
  • 3 tygodnie później...