PiPoLiNiO 743 Opublikowano 12 stycznia 2023 Opublikowano 12 stycznia 2023 https://www.purepc.pl/hogwarts-legacy-z-nowymi-wymaganiami-sprzetowymi-pc-do-najwyzszych-ustawien-moze-sie-przydac-geforce-rtx-3090-ti Wymagania ruszają w górę. Kolejna gra co chce 32GB, do tego 3090ti. Może w końcu będzie postęp graficzny. Cytuj
tjery 1 269 Opublikowano 12 stycznia 2023 Opublikowano 12 stycznia 2023 7 godzin temu, easye napisał: ja zafiksowałem się na tą grę, dlatego chce wymienić 3080 na 4070TI, ale nie wiem czy mi to coś da xD Podbój na 128 w 4K DLSS Quality na max z tym ich RT ambient occlusion 120 cały czas z okazjonalnymi spadkami o kilka klatek przy większych zadymach. Oczywiście nie wiem czy tak jest wszędzie, bo nie sprawdzałem wszystkich map, to co piszę to na Porzuconym. 1 Cytuj
Ukukuki 7 107 Opublikowano 12 stycznia 2023 Opublikowano 12 stycznia 2023 No to w lutym przesiadka na 32GB DDR5 nawet roku nie siedziałem na tych kościach. W grudniu monitor Oled i 4080. Dobrze ,że mam z żoną rozdzielność majątkową bo by mnie ładnie zrypała ile ja na to wydaję. Cytuj
Ryuk 1 505 Opublikowano 12 stycznia 2023 Opublikowano 12 stycznia 2023 1 hour ago, PiPoLiNiO said: https://www.purepc.pl/hogwarts-legacy-z-nowymi-wymaganiami-sprzetowymi-pc-do-najwyzszych-ustawien-moze-sie-przydac-geforce-rtx-3090-ti Wymagania ruszają w górę. Kolejna gra co chce 32GB, do tego 3090ti. Może w końcu będzie postęp graficzny. Biorac pod uwage jak trailery wygladaly to raczej po prostu chujowa optymalizacja niestety 35 minutes ago, Ukukuki said: No to w lutym przesiadka na 32GB DDR5 nawet roku nie siedziałem na tych kościach. W grudniu monitor Oled i 4080. Dobrze ,że mam z żoną rozdzielność majątkową bo by mnie ładnie zrypała ile ja na to wydaję. No i na co ci byl ten slub 27GR95QE-B mogl by juz wyjsc Cytuj
PiPoLiNiO 743 Opublikowano 12 stycznia 2023 Opublikowano 12 stycznia 2023 Dokładnie @Ukukuki. Nie żałujesz ślubu na myśl, że mógłbyś mieć teraz 4090 i jakąś napaloną nastolatkę, a i tak jeszcze by zostało w pip sianka? 1 Cytuj
Ukukuki 7 107 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 Nie, żona jest mi potrzebna a 4090 do 1440p to nie widzę sensu. Pewnie 4070Ti by wystarczyło. Cytuj
PiPoLiNiO 743 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 (edytowane) 49 minut temu, Ukukuki napisał: Nie, żona jest mi potrzebna Nie brzmi to jak miłość z bajki @tjery Czym to chłodzisz? Bo ogólnie te i9 13gen po OC potrafią wziąć nawet 450W i niby schłodzić tego wtedy nawet 360 żadną nie idzie Swoją drogą mocno pojechane. Moja i9 11gen po OC w syntetykach dochodzi do 260W, a 2 generacje dalej to już 450W. Edytowane 13 stycznia 2023 przez PiPoLiNiO 1 Cytuj
tjery 1 269 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 (edytowane) Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał: Nie brzmi to jak miłość z bajki @tjery Czym to chłodzisz? Bo ogólnie te i9 13gen po OC potrafią wziąć nawet 450W i niby schłodzić tego wtedy nawet 360 żadną nie idzie Swoją drogą mocno pojechane. Moja i9 11gen po OC w syntetykach dochodzi do 260W, a 2 generacje dalej to już 450W. No ale to tylko w syntetykach, w gierkach niecałe 100W (bez OC). Chłodzę H150i Elite Capellix, podczas grania koło 60 stopni ze skokami do koło 70. Może być, ale nie jestem pewny czy czasem te standy co były w zestawie nie są trochę za wysokie i pompa przez to nie jest dobrze dociśnięta do procka, ale póki co nic z tym nie robię, koło 60 stopni nie jest źle. Sprawdziłem sobie jeszcze wczoraj Spidermana, podczas bujania się na pajęczynie na 5950x leciało do koło 55 fps nawet, tu minimum 80, średnio koło 100 w natywnym 4K. Także jednak procek przy obecnym projektowaniu gier się przydaje nawet w wyższych rozdziałkach. Edytowane 13 stycznia 2023 przez tjery Cytuj
easye 3 390 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 no to w chujowa strone to wszystko idzie, bo zaraz sie okaże, że bedziemy potrzebnowac procesorów z wyższej półki i karty graficzne po 5-10k, dla gier z kąsoooooolek które chodzą na sprzecie za 2 tys zł. I jasne, zanim wyskoczycie, że jakośc, tekstury, grafgika - tak wszytsko wiem, ale ten Spiderman to i na PS5 wygląda bardzo fajnie, Optymalizacja gier w ostatnim roku na PC leży. żeby wpisywać w wymagania 3090TI i 32 GB ramu? Czekam na pierwsze gry z rekomendowanym 4080 do 1440p. Cytuj
tjery 1 269 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 (edytowane) 22 minuty temu, easye napisał: no to w chujowa strone to wszystko idzie, bo zaraz sie okaże, że bedziemy potrzebnowac procesorów z wyższej półki i karty graficzne po 5-10k, dla gier z kąsoooooolek które chodzą na sprzecie za 2 tys zł. I jasne, zanim wyskoczycie, że jakośc, tekstury, grafgika - tak wszytsko wiem, ale ten Spiderman to i na PS5 wygląda bardzo fajnie, Optymalizacja gier w ostatnim roku na PC leży. żeby wpisywać w wymagania 3090TI i 32 GB ramu? Czekam na pierwsze gry z rekomendowanym 4080 do 1440p. No tylko żeby na PC grać w Spidermana w takiej samej jakości jak na PS5 wystarczy 2060s i ryzen 3600, więc żeby grać w jakości konsolowej raczej nie trzeba wydawać majątku na topowy sprzęt. Póki co żadna gierka na konsolach nie wyszła ponad 2070/2070s w bezpośrednich porównaniach (wyjątek Death Stranding, gdzie trzeba było 2080 do tych samych ustawień co na PS5). Ale oczywiście zgodzę się z tym, że obecnie gierki przy takich cenach kart nie powinny wisieć na procku, co ostatnio często się zdarza. Edytowane 13 stycznia 2023 przez tjery Cytuj
easye 3 390 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 no na starej generacji tak nie było - odpalałeś grę i wszytsko załatwiała karta, teraz nawet nie wiem czy jest sens zmiany karty pod tak pokracznie zoptymalizowane gry jak choćby Battlefield 2042. HALO? to samo - arena 4 na 4 i najlepiej by kupic karte za 6k, to moze zobaczysz 144 fpsy na Ultra xDD Dramat i pewnie zaraz będzie tak, że te wszystkie wydajne RTX / procesory będą szły w parze z lenistwem developerów i brakiem optymalizacji. Cytuj
PiPoLiNiO 743 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 (edytowane) 3 godziny temu, easye napisał: no to w chujowa strone to wszystko idzie, bo zaraz sie okaże, że bedziemy potrzebnowac procesorów z wyższej półki i karty graficzne po 5-10k, dla gier z kąsoooooolek które chodzą na sprzecie za 2 tys zł. I jasne, zanim wyskoczycie, że jakośc, tekstury, grafgika - tak wszytsko wiem, ale ten Spiderman to i na PS5 wygląda bardzo fajnie, Optymalizacja gier w ostatnim roku na PC leży. żeby wpisywać w wymagania 3090TI i 32 GB ramu? Czekam na pierwsze gry z rekomendowanym 4080 do 1440p. Wyluzuj. Przecież to wina proca od AMD. Wsadzisz i7 10 gen i będzie i tak niemal identycznie jak u @tjery w tej chwili. On widzi różnice bo używał technologii od AMD. Tam kurwa nigdy nic nie jest takie jak trzeba. 3 lata temu miałem Intel, i kupiłem top AMD na próbę. Kurwa 2 dni mi wystarczyły aby rozebrać kompa i odesłać płytę i procka w pizdu. Chyle czoła komuś, kto ustawi kompa z topowym prockiem amd, po chociażby minimalnym OC tak, aby ten był zawsze cichy i nie świrował. Tam było wtedy niemożliwe ustawienie sensownych krzywych wentyli, bo ten procek miał tak bezsensowne skoki napięcia, że to się w głowie nie mieści. Z tego co czytam niewiele się zmieniło w tej kwestii, bo taka jest zasada ich działania. 3 godziny temu, easye napisał: no to w chujowa strone to wszystko idzie, bo zaraz sie okaże, że bedziemy potrzebnowac procesorów z wyższej półki i karty graficzne po 5-10k, dla gier z kąsoooooolek które chodzą na sprzecie za 2 tys zł. I jasne, zanim wyskoczycie, że jakośc, tekstury, grafgika - tak wszytsko wiem, ale ten Spiderman to i na PS5 wygląda bardzo fajnie, Optymalizacja gier w ostatnim roku na PC leży. żeby wpisywać w wymagania 3090TI i 32 GB ramu? Czekam na pierwsze gry z rekomendowanym 4080 do 1440p. Ale 3090ti to jest topka sprzed 2 lat. Ludzie chcą rozwoju grafiki, a potem narzekają, że trzeba mieć dobrą kartę. Bezsensu. Jak by wpisali 4090 to spoko. Byłoby to przegięcie. Ale teraz odpowiednikiem 3090ti jest 4070ti. I masz ultra 4k 60 fps. Edytowane 13 stycznia 2023 przez PiPoLiNiO Cytuj
łom 2 029 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 58 minut temu, easye napisał: no na starej generacji tak nie było - odpalałeś grę i wszytsko załatwiała karta Bo poprzednia generacja miała bardzo słabe CPU w stosunku do PC, w szczególności wydajność pojedynczego wątku i wystarczał nawet jakiś czterordzeniowy procek żeby mieć spokój na 6 lat od startu PS4/XOne, za to GPU musiało być sporo mocniejsze od tego co było w konsolach (szczególnie w późniejszych latach generacji). Teraz w końcu są sensowne procki więc developerzy może w końcu zaczną porządnie korzystać z więcej niż 8 wątków. Tu masz całkiem dobrze wyjaśnione. 1 Cytuj
easye 3 390 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 24 minuty temu, PiPoLiNiO napisał: Ale 3090ti to jest topka sprzed 2 lat. Ludzie chcą rozwoju grafiki, a potem narzekają, że trzeba mieć dobrą kartę. Bezsensu. Jak by wpisali 4090 to spoko. Byłoby to przegięcie. Ale teraz odpowiednikiem 3090ti jest 4070ti. I masz ultra 4k 60 fps. No ale na razie to nie widzę tego rozwoju na PC, ba zastanawiałem sie nawet czy nie kupic jakiegoś smoka nowego, ale nawet w zapowiedziach nie ma kompletnie żadnej gry, która powodowałaby szybsze bicie serca i chęć ogrania tego na najlepszym sprzęcie. Pozniej składam peceta za parę tysięcy zl, a gry życia ogrywam na PS5... Cytuj
tjery 1 269 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 No ale teraz i tak jest najlepiej w historii jeżeli chodzi o PC, masz w jednym miejscu wszystko, z mocnym PC w najlepszej jakości, a będzie tylko lepiej jak Sony zacznie szybciej wypuszczać nowe eksy po nadrobieniu backlogu. I jak może eksy aż tak bardzo nie różnią się na smoku od wersji z konsol (uznając, że dwa razy więcej klatek + 2 x wyższa rozdzielczość + wyższe ustawienia to nieduża różnica) tak już gierki multiplatformowe to na smoku zupełnie inna jakość niż na konsolach. Plus wiadomo, wszystkie gry z RT, którego na konsolach nie ma w ogóle albo jest w szczątkowej formie przy 30fps. Cytuj
PiPoLiNiO 743 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 3 godziny temu, easye napisał: No ale na razie to nie widzę tego rozwoju na PC, ba zastanawiałem sie nawet czy nie kupic jakiegoś smoka nowego, ale nawet w zapowiedziach nie ma kompletnie żadnej gry, która powodowałaby szybsze bicie serca i chęć ogrania tego na najlepszym sprzęcie. Pozniej składam peceta za parę tysięcy zl, a gry życia ogrywam na PS5... Dobrze pamiętam, że grasz na monitorze z 1440p? To jak chcesz widzieć rozwój. Taki symulator samolocików od MS, przełączony z 4k na 2k wygląda totalnie meh. Są gry gdzie tego nie widać jak np Warzone czy fortnite, ale są takie gdzie 4k robi kosmiczną różnice. Cytuj
easye 3 390 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 no w ciut wyższej - 3440x1440. Ale też mam chorą głowę, sprzedałem właśnie 3080 i kupuje 4070 TI. 2 1 Cytuj
Shago 3 608 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 A to będziesz miał jakiś zauważalny uzysk? Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 Godzinę temu, easye napisał: sprzedałem właśnie 3080 i kupuje 4070 TI. Zaraz będzie, że procesor to jednak kibel, ram DDR4 też ssie i skończy się na wymianie wszystkiego jak u Tjerego xD Niby fajne te kompy, ale do tego trza co chwilę pakować grube tysiące. Ja zaczynam wątpić Cytuj
PiPoLiNiO 743 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 2 minuty temu, Michał102 napisał: Zaraz będzie, że procesor to jednak kibel, ram DDR4 też ssie i skończy się na wymianie wszystkiego jak u Tjerego xD Niby fajne te kompy, ale do tego trza co chwilę pakować grube tysiące. Ja zaczynam wątpić Ram to jest abstrakcja. Czy masz ddr4 3600 czy ddr5 7000, w grach różnica później 1% nawet w niższych rozdziałkach. Cytuj
Shago 3 608 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 (edytowane) 11 minut temu, Michał102 napisał: Zaraz będzie, że procesor to jednak kibel, ram DDR4 też ssie i skończy się na wymianie wszystkiego jak u Tjerego xD Niby fajne te kompy, ale do tego trza co chwilę pakować grube tysiące. Ja zaczynam wątpić Uważam, że grunt to postawić sobie granicę rozdzielczości w jakiej chce się grać. Ja osiągnąłem swój sufit komfortu psychicznego pod tym względem Edytowane 13 stycznia 2023 przez Shago Cytuj
tjery 1 269 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 (edytowane) 31 minut temu, Michał102 napisał: Zaraz będzie, że procesor to jednak kibel, ram DDR4 też ssie i skończy się na wymianie wszystkiego jak u Tjerego xD Niby fajne te kompy, ale do tego trza co chwilę pakować grube tysiące. Ja zaczynam wątpić Jak się nie jest psychicznym jak ja to nie trzeba na tym co miałem wcześniej, a co kupiłem prawie 2 lata temu, czyli 3080Ti Ryzen 5950x (tak naprawdę zamiast tego Ryzena mogłem wziąć o ponad połowę tańszego Intela i na to samo by wyszło) 32 GB DDR4 3800Mhz CL14 na luzie można grać w 4K na max ustawieniach, zależnie od tytułu w natywnym 4K badź z DLSS Quality, a w najbardziej wymagających grach z RT jak chce się wszystko na full to DLSS Performance, który w 4K wygląda świetnie. Wiesz, teraz to mi wszystko lata 4K 120+ na max, z w grach z RT 60+ w natywnym 4K w większości gier, pojedyncze przypadki gdzie trzeba dać DLSS Quality, więc poniżej tego też raczej da radę pograć w świetnej jakości Edytowane 13 stycznia 2023 przez tjery Cytuj
PiPoLiNiO 743 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 12 minut temu, tjery napisał: Jak się nie jest psychicznym jak ja to nie trzeba na tym co miałem wcześniej, a co kupiłem prawie 2 lata temu, czyli 3080Ti Ryzen 5950x (tak naprawdę zamiast tego Ryzena mogłem wziąć o ponad połowę tańszego Intela i na to samo by wyszło) 32 GB DDR4 3800Mhz CL14 na luzie można grać w 4K na max ustawieniach, zależnie od tytułu w natywnym 4K badź z DLSS Quality, a w najbardziej wymagających grach z RT jak chce się wszystko na full to DLSS Performance, który w 4K wygląda świetnie. Wiesz, teraz to mi wszystko lata 4K 120+ na max, z w grach z RT 60+ w natywnym 4K w większości gier, pojedyncze przypadki gdzie trzeba dać DLSS Quality, więc poniżej tego też raczej da radę pograć w świetnej jakości No dobra, ale tak szczerze, nie boli Cię dupa jak odpalasz fortnite w 4k i przez brak dlss masz 40-65 klatek na 4090? Bo mnie boli. I uważam, że jest to pojebane. Cytuj
tjery 1 269 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 Teraz, PiPoLiNiO napisał: No dobra, ale tak szczerze, nie boli Cię dupa jak odpalasz fortnite w 4k i przez brak dlss masz 40-65 klatek na 4090? Bo mnie boli. I uważam, że jest to pojebane. Ja akurat nie pykam w Fortnite i nie miałem z nim styczności na PC. Zapewne chodzi o ten nowy update na UE5? Myślę, że to po prostu zwalona optymalizacja, gra nie była pod to robiona tylko po łebkach zupgrejdowana i taki jest efekt. Nawet patrząc przez pryzmat konsol wszystko wskazuje na optymalizację, z tego co widzę tam rozdziałka jest dynamiczna i żeby trzymać 60 fps leci w dół do 900p i to bez RT. Cytuj
PiPoLiNiO 743 Opublikowano 13 stycznia 2023 Opublikowano 13 stycznia 2023 7 minut temu, tjery napisał: Ja akurat nie pykam w Fortnite i nie miałem z nim styczności na PC. Zapewne chodzi o ten nowy update na UE5? Myślę, że to po prostu zwalona optymalizacja, gra nie była pod to robiona tylko po łebkach zupgrejdowana i taki jest efekt. Nawet patrząc przez pryzmat konsol wszystko wskazuje na optymalizację, z tego co widzę tam rozdziałka jest dynamiczna i żeby trzymać 60 fps leci w dół do 900p i to bez RT. Jest darmowy. Ściągnij. Ustaw ultra 4k i zobaczysz. Nie, tak będą działać gry na 5.1 niby. Ci z DF mówili, że tego należy się spodziewać po tym silniku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi