MarekCol 366 Opublikowano 17 stycznia 2023 Opublikowano 17 stycznia 2023 (edytowane) Pękłem i kupiłem. I w końcu skończyłem dziś zabawę z nowymi bebechami. Teraz czas na przywracanie świeżego Win11 do stanu używalności XD Pół dnia się z tym jebałem, głównie, żeby heatsink Arctic Freezer 2 360 dobrze leżał na tym ich nowym upgrade kicie pod LGA1700. Na styk te nowe Intele to kryje. Fotka z zakupów: Nie jest to aż tak karkołomny hardware jak u Tjeryego, ale śmiga pięknie, płyta ładnie odczytała XMP pmięci, VBS wyłączony na starcie, kabel 12VHPWR z oplotem, solidny i stabilny, że aż ciężko go w ogóle zgiąć. Dużo siedzenia w BIOSie i tweakowania i jeszcze więcej w samym W11, bo to co MS daje defaultowo to jest po prostu rzyg i zniewaga człowieka, który to kupuje. Aż zapomniałem ile roboty jest przy reinstalacji Windowsa, żeby to jakoś wyglądało, chodziło i nie wkurwiało. Żadnej gierki już dziś raczej nie odpalę bo się zmęczyłem XD Jutro ciąg dalszy, instalacja essential programów, wypierdalanie zbędnych i benchmarking. Póki co 13700KF obiciążony tysiącem zakładek przeglądarki Chrome zrobił max 36 stopni. Ramy - 26 ten bliżej CPU, 24 ten dalej. W pokoju ambient regulowany - 21. Wygląda to wszystko bardzo obiecująco. Edytowane 17 stycznia 2023 przez MarekCol 3 1 Cytuj
tjery 1 261 Opublikowano 17 stycznia 2023 Opublikowano 17 stycznia 2023 2 godziny temu, mozi napisał: Jakie macie temperatury na gpu przy dociśnięciu ich na 100%? Koło 60-64 stopnie bez OC defaultowo. 1 Cytuj
PiPoLiNiO 743 Opublikowano 17 stycznia 2023 Opublikowano 17 stycznia 2023 @MarekCola jaka grafa w końcu? Cytuj
MarekCol 366 Opublikowano 18 stycznia 2023 Opublikowano 18 stycznia 2023 Ta co była przecież. Tą to akurat szybciej kupiłem niż platformę. MSI 4090 GAMING X TRIO. 1 Cytuj
Shago 3 604 Opublikowano 18 stycznia 2023 Opublikowano 18 stycznia 2023 10 godzin temu, easye napisał: No taki Cyberpunk nagle z RT Ultra działałby w 60+ i to bez frame generatora, a Twoje samoloty w 100 z FG Jedyne co mnie zastanawia, to karta w którą celuje: MSI GeForce RTX 4070 Ti Gaming Trio 12GB GDDR6X - Karta graficzna - Morele.net Jest o 1.5cm dłuższa od obecnej i chyba mi nie wejdzie do obecnej obudowy Cytuj
easye 3 389 Opublikowano 18 stycznia 2023 Opublikowano 18 stycznia 2023 To kup inna np Tufa, która jest znacznie krótsza. Ja wziąłem Game Rocka bo podobał mi się z wyglądu. W sumie bez znaczenia jaka weźmiesz, podkręcać jej nie będziesz, a nawet najtańszy Ventus nie przekracza 65 stopni w stresie... Cytuj
PiPoLiNiO 743 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 @tjerywciąż nie dawała mi spokoju nasza rozbieżność. I w końcu doszedłem. 2 ostatnie dni spędziłem na ustabilizowaniu bios i działaniu ram w trybie gear1. Po chyba 20 bootloop, w końcu się udało Efekt jest taki, że nasz odcinek testowy trzyma mi w granicy 85-90 fps, i raz spadł do 78. Myślę, że mogłoby to jeszcze wzrosnąć jak bym miał ram z mniejszymi timingami. Cytuj
tjery 1 261 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 No ja tak mam bez żadnej ingerencji, także jakbyś się tak pobawił na 13900k i DDR5 to i tak byś miał zapewne więcej Cytuj
PiPoLiNiO 743 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 (edytowane) 1 minutę temu, tjery napisał: No ja tak mam bez żadnej ingerencji, także jakbyś się tak pobawił na 13900k i DDR5 to i tak byś miał zapewne więcej No to na bank. Tyle, że u mnie powinno od startu działać w gear1 bo używam na 3600. A działało ciągle na gear2. Więc tak naprawdę naprawiłem błąd, a nie cos ulepszyłem A jakie Ty masz u siebie prędkości DDR5? I jaki zestaw, 2x16? I zasdnicze pytanie, czemu nie robisz żadnego OC? Nie chce Ci się z tym pierdolić i testować stabilności, nie umiesz czy nie czujesz potrzeby? Edytowane 19 stycznia 2023 przez PiPoLiNiO Cytuj
tjery 1 261 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 @PiPoLiNiO 2x16 na standardowym XMP, 6400Mhz 32 39 39 102. Raz, że nigdy tego nie robiłem, dwa, że nie widziałem takiej potrzeby, ale jeśli to rzeczywiście takie zyski to może coś poćwiczę. Cytuj
Gość suteq Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 Tak z ciekawości, wy jeszcze gracie w gierki czy już tylko pobijacie kolejne rekordy w cyferkach? Cytuj
PiPoLiNiO 743 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 Teraz, suteq napisał: Tak z ciekawości, wy jeszcze gracie w gierki czy już tylko pobijacie kolejne rekordy w cyferkach? Coś złego w wyciskaniu ze sprzętu max jaki się tylko da? Cytuj
tjery 1 261 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 4 minuty temu, suteq napisał: Tak z ciekawości, wy jeszcze gracie w gierki czy już tylko pobijacie kolejne rekordy w cyferkach? Czasem w coś tam się pogra Spoiler przy okazji jak się robi benchmarki Cytuj
teddy 6 898 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 16 minut temu, suteq napisał: Tak z ciekawości, wy jeszcze gracie w gierki czy już tylko pobijacie kolejne rekordy w cyferkach? A co ty jakies dziecko jestes zeby w gierki grac? 1 Cytuj
Gość suteq Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 Nie mam swoich to ktoś musi wyrabiać normę. Cytuj
mozi 1 986 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 Panowie wg poniższego rysunku W zaznaczonym na czerwono 2 pytania: 1 - AIo 360 na górę czy na bok? 2 - skoro na przodzie jest 2 x 140 i 1 x 120 to lepiej chyba by było dać aio na bok a na górę 2 x 140 czy to bez sensu? Nie bardzo wiem jaki wpływ na przepływ ma montaż na boku. Z tego co czytam to chłodnica zamontowana na boku nie jako nie wpływa na przepływ wewnątrz budy. Cytuj
PiPoLiNiO 743 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 Ciekawe pytanie. Chyba jak nie sprawdzisz różnych opcji to się nie dowiesz... Cytuj
mozi 1 986 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 Trzeba sprawdzić. Tak czy inaczej z przebojami ale wjechało 4 3 Cytuj
PiPoLiNiO 743 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 50 minut temu, mozi napisał: Trzeba sprawdzić. Tak czy inaczej z przebojami ale wjechało 4090, i9... Czekam na forumkowy ból dupy. Bo przecież jak to tak stawiać na jakość i prędkość jednocześnie chamie Ty Zacny zestaw. Nie wiem tylko czemu się uparliście w tej cenie na tego Strixa. Pokaż wnętrze obudowy jak już złożysz potwora 1 Cytuj
mozi 1 986 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 Dzięki - strix? Suprim finalnie (zerknij jeszcze raz) wole jednak trochę dopłacić bo wczesnej jakoś średnio było z modelami które miałem. Mam 3080 mastera i jest chuyowy. Inna sprawa ze to nie jest tak ze się logujesz do sklepów i jest do wyboru do koloru - stirxa nie ma, tuf to może za 2 tyg będzie (da się tufa kupić ale w jakiś foremkach w stylu Tryton). Teraz widzę ze trochę ceny spadają bo już koło 8500 się pojawi zotac ztcp. Liczę ze na 3 lata starczy ale się zobaczy. Cytuj
PiPoLiNiO 743 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 18 minut temu, mozi napisał: Dzięki - strix? Suprim finalnie (zerknij jeszcze raz) wole jednak trochę dopłacić bo wczesnej jakoś średnio było z modelami które miałem. Mam 3080 mastera i jest chuyowy. Inna sprawa ze to nie jest tak ze się logujesz do sklepów i jest do wyboru do koloru - stirxa nie ma, tuf to może za 2 tyg będzie (da się tufa kupić ale w jakiś foremkach w stylu Tryton). Teraz widzę ze trochę ceny spadają bo już koło 8500 się pojawi zotac ztcp. Liczę ze na 3 lata starczy ale się zobaczy. O płytę główną mi chodziło Cytuj
mozi 1 986 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 Strix w sumie bo może coś procka kopne wyżej i dlatego tez chłodzenie które jako nieliczne daje radę z oc tego cpu + płyta z mocniejsza sekcja zasilania. Cytuj
PiPoLiNiO 743 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 22 minuty temu, mozi napisał: Strix w sumie bo może coś procka kopne wyżej i dlatego tez chłodzenie które jako nieliczne daje radę z oc tego cpu + płyta z mocniejsza sekcja zasilania. Tzn chodziło mi o to, że w tej cenie jest aorus master który ma istotne rzeczy przy OC. Lepszą sekcje zasilania, wyświetlacz kodów, przyciski flash bios i reset bios z tyłu i tak dalej. A kosztuje podobne pieniądze. No chyba że miałeś jakąś dobrą cenę po prostu. Od razu napisze, zewnętrznego przycisku resetu bios nie doceni nikt komu komp nie wpadł w bootloop. Dopiero jak wpadnie i można nacisnąć guzik zamiast łączyć śrubokrętem piny, docenia się jego obecność A oc timingów ram to czasami kilka bootloop dziennie niestety. Mi wczoraj zaczął się wywalać 6 sekund po włączeniu. Nawet nie mogłem w bios nic zmienić bo jak tyloo wchodziłem to było zamrożenie i koniec. Cytuj
mozi 1 986 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 Nie wiem - szczerze nie drazylem aż tak. Jak pisałem ram, grafa proc mi zależało żeby był jakiś. Zasilacz, płyta to w sumie brałem co było w rozsądnej kasie. Cytuj
PiPoLiNiO 743 Opublikowano 19 stycznia 2023 Opublikowano 19 stycznia 2023 20 minut temu, mozi napisał: Nie wiem - szczerze nie drazylem aż tak. Jak pisałem ram, grafa proc mi zależało żeby był jakiś. Zasilacz, płyta to w sumie brałem co było w rozsądnej kasie. Złożyłeś potwora? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi