KrYcHu_89 2 282 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września Te 16 GB VRAM w 5080 to może być pokłosie olania hi-end w następnej generacji przez AMD, więc sprzedadzą drugi raz 4080 lekko podbite, przepaść pomiędzy xx80 i xx90 będzie pewnie jeszcze większa niż w tej generacji. 2 godziny temu, Czoperrr napisał(a): Ciekawe kiedy karty osiągną 1000W Jeżeli chodzi o zasilacz, to wydarzy się już za 2-3 miesiące przy 5090. Cytuj
tjery 1 222 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września (edytowane) Jeżeli ten leak się potwierdzi to przepaść między 5090 a 5080 to będzie kosmos, bo 5090 mocno odstawi 4090, a co dopiero 5080, które patrząc na tą specyfikację będzie sporo słabsze niż 4090. Jedyny plus, że ceny 4090 przy takim układzie wciąż będą wysokie i przy ewentualnej zmianie na 5090 nie trzeba będzie dużo dokładać Edytowane 27 września przez tjery Cytuj
Qbon 322 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września Ciekawe jak to będzie wyglądało jak zaczną testować gry, 4080 póki co mi wystarcza w pełni a zmieniać na 5080 nie będzie miało żadnego sensu jeśli te specyfikację się potwierdzą więc chcąc zrobić w tym wypadku jakiś faktycznie sensowny upgrade to jedynie 5090 albo 4090 a być może lepiej będzie sobie serie 5xxx w ogole odpuścić. Cytuj
easye 3 358 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września Ech a tak gadali że 5080 będzie jeszcze wydajniejsze niż 4090 ale w lepszej cenie, a jakoś poza nowymi kośćmi, ktore pewnie skończą jak DDR5 zapowiada się gorsza karta niż 4090. Cytuj
KrYcHu_89 2 282 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września 3 minuty temu, easye napisał(a): Ech a tak gadali że 5080 będzie jeszcze wydajniejsze niż 4090 ale w lepszej cenie, a jakoś poza nowymi kośćmi, ktore pewnie skończą jak DDR5 zapowiada się gorsza karta niż 4090. Normalnie bym znowu się wkurwił i kupił najlepszego AMD, ale oni podobno olewają temat, więc lipa Cytuj
Shankor 1 606 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września Producenci gierek będą musieli wziąć się za optymalizowanie gierek 1 Cytuj
Ukukuki 6 943 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września Kurde z tej 5090 to ładny smok będzie Cytuj
Shankor 1 606 Opublikowano 27 września Opublikowano 27 września Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale chyba te nieparzyste serie od zielonych zawsze były takimi kartami "przejściowymi". Pewnie dopiero 60xx pokaże coś nowego, albo chociaż dadzą kurwa więcej ramu. 16gb@256-bit (w 5080) w 2025 roku, no beka wnusiu. A co dopiero bardziej "budżetowe" opcje. Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 28 września Opublikowano 28 września Imo wymyślą znowu dlls wersja 4 która będzie exclusive dla serii 5xxx i odskoczą karty w wydajności. Będą dwie fake klatki zamiast jednej Jeśli chodzi o zasilanie to jedna wtyczka 12pwhr może przenieść 600w przy planowanym tdp 5090 na tym poziomie albo zrobią nowe złącze albo będzie 2x takie złącze jak do tej pory. Fajnie będą wyglądać 8 kabli 8 pin w budzie Cytuj
Chewie 144 Opublikowano 29 września Opublikowano 29 września W dniu 27.09.2024 o 20:05, Shankor napisał(a): Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale chyba te nieparzyste serie od zielonych zawsze były takimi kartami "przejściowymi". Pewnie dopiero 60xx pokaże coś nowego, albo chociaż dadzą kurwa więcej ramu. 16gb@256-bit (w 5080) w 2025 roku, no beka wnusiu. A co dopiero bardziej "budżetowe" opcje. Ta jasne, przecież 4060ti było miejscami gorsze od poprzednika. Czyli znowu trzeba wykładać 10k+ na kartę albo pogodzić się z posiadaniem kastrata. Teraz normalne co by zrobiła logiczna osoba to kupienie 4090 jak zejdzie z ceny ale debil w skórzanej kurtce się wycwanił i wycofa 4090 z rynku po wyjściu następcy. Chuj w dupe konsumentom Cytuj
MarekCol 366 Opublikowano 29 września Opublikowano 29 września Lepiej tą 4090 kupujcie szybciutko, bo cena tylko rośnie ze względu na powolne zatrzymywanie produkcji. Jak coś to będę miał na sprzedaż w lutym jakoś Nie no, czytając ten spec tej 5090 to chciałbym ją na premierę dorwać w jakiejś spoko wersji, ale właśnie... Skalperzy nie śpią i pewnie zanim wyjdą recki modeli wartych uwagi, tych może już nie być. Founders Edition nie chcę. Patrzę na te tabelki mocy i przecieram oczy, że 5080 aż tak odstaje, to jest jakiś ewenement. Przypuszczam, że w tym kraterze między 5090 a 5080 Jensen będzie chiał jeszcze spieniężyć 5080Ti, 5080 Super oraz 5080Ti Super. Ta dziura jest po prostu gigantyczna. A czytałem jeszcze jakieś ploty, że 5090 to też kastrat w sumie i tylko odpad po jakimś ultimate mega boss od Nvidii o pięknej naziwe RTX TITAN AI. Czyli będziemy wydawać 20 tys. zł na jakiś jebany odpad produkcyjny z 21760 potokami renderującymi. Kocham postęp technologiczny. A sam RTX5090 pod względem specyfikacji wygląda na jakiegoś kata Playstation 7. Cytuj
Czoperrr 5 081 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października artystyczne filmy ze składania kompa? Cytuj
creatinfreak 3 828 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października Od jakiegoś czasu go oglądam. Lubię sobie popatrzeć jak składa kompy. Cytuj
KrYcHu_89 2 282 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października Wow, co ciekawe obudowa dostępna w PL normalnie. Cytuj
Czoperrr 5 081 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października Ktoś z Was posiada takiego mini kompa? Jak z chłodzeniem? Cytuj
Ukukuki 6 943 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października Teraz, Czoperrr napisał(a): Ktoś z Was posiada takiego mini kompa? Jak z chłodzeniem? Ja miałem, wsadzony tam był 7900 XT a przez parę tygodni 4080 + 12600 i było ok. Jedynie składanie tego wymaga trochę umiejętności w upychaniu kabli no i dobraniu podzespołów z uwzględnieniem rozmiaru. Jednak wymiana czegokolwiek to koszmar. A i zasilacze SFM są dużo droższe niż standardowe. Cytuj
Czoperrr 5 081 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października Od czasu do czasu mam wkrętę by złożyć kompa, ale z drugiej strony ta generacja jest miałka i stan branży jest jaki jest, więc czy jest sens wywalać 10k? No nie wiem w co miałbym na tym grać. Chyba do końca generacji dociągnę na XSX i laptopie, a później się zobaczy. Kolejnej konsoli na pewno już nie kupię. Cytuj
Bielik 729 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października Test komputerów dla graczy za 4000, 6500 i 10000 złotych. Nowe zestawy Mad Dog PurePC Edition w sklepach Media Expert | PurePC.pl Ostatnio PurePC we współpracy z ME przygotował takie zestawy, ten środkowy wydaje się nawet sensowny do 1440P i w DLSS nawet do 4k. Cytuj
Ukukuki 6 943 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października Widziałem, ten środkowy faktycznie dobra opcja. Cytuj
Chewie 144 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października Wg mnie szału nie robi, 2 lata temu złożyłem minimalnie słabszy zestaw za 4 z groszami, tylko tu jest am5 czyli bardziej przyszłościowa platforma. Cytuj
Qbon 322 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października 4 godziny temu, Czoperrr napisał(a): Od czasu do czasu mam wkrętę by złożyć kompa, ale z drugiej strony ta generacja jest miałka i stan branży jest jaki jest, więc czy jest sens wywalać 10k? No nie wiem w co miałbym na tym grać. Chyba do końca generacji dociągnę na XSX i laptopie, a później się zobaczy. Kolejnej konsoli na pewno już nie kupię. Pomijając nowe tytuły to złożenie dobrego kompa i przesiadka z konsoli daje naprawdę sporego boosta do chęci grania nawet w znane już gry, bo otwierają się inne możliwości, masz mody, którymi czesto można naprawdę dowolnie zmieniać wiele rzeczy, mówię z własnego doświadczenia. Ps5 cały czas mam ale to tylko np do tych exow, na które nie chce mi się czekać do premiery na PC, mam tu na myśli przede wszystkim Death Stranding 2, bo uwielbiam jedynkę ale Sony bardzo słabo w tej generacji, nie bardzo wiadomo czy jest na co czekać. A tak z innej beczki to widziałem, że nowa wersja Windowsa daje przyrost wydajności w grach. Cytuj
Ukukuki 6 943 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października 2 godziny temu, Chewie napisał(a): Wg mnie szału nie robi, 2 lata temu złożyłem minimalnie słabszy zestaw za 4 z groszami, tylko tu jest am5 czyli bardziej przyszłościowa platforma. Z super na pokładzie i 32GB DDR5, dyskiem 2TB? xd Już pomijam ,że dwa lata temu to na rynku miałeś 3070. Ten zestaw wypada naprawdę ok biorąc pod uwagę kupno każdej części osobno. Cytuj
Chewie 144 Opublikowano 5 października Opublikowano 5 października 20 godzin temu, Ukukuki napisał(a): Z super na pokładzie i 32GB DDR5, dyskiem 2TB? xd Już pomijam ,że dwa lata temu to na rynku miałeś 3070. Ten zestaw wypada naprawdę ok biorąc pod uwagę kupno każdej części osobno. Dlatego wziąłem rx 6800 zamiast kastrata z 8 gb Cytuj
creatinfreak 3 828 Opublikowano 5 października Opublikowano 5 października W dniu 4.10.2024 o 19:09, Qbon napisał(a): Pomijając nowe tytuły to złożenie dobrego kompa i przesiadka z konsoli daje naprawdę sporego boosta do chęci grania nawet w znane już gry, bo otwierają się inne możliwości, masz mody, którymi czesto można naprawdę dowolnie zmieniać wiele rzeczy, mówię z własnego doświadczenia. Ps5 cały czas mam ale to tylko np do tych exow, na które nie chce mi się czekać do premiery na PC, mam tu na myśli przede wszystkim Death Stranding 2, bo uwielbiam jedynkę ale Sony bardzo słabo w tej generacji, nie bardzo wiadomo czy jest na co czekać. A tak z innej beczki to widziałem, że nowa wersja Windowsa daje przyrost wydajności w grach. Nawet nie trzeba modów. Odpalasz starszą grę i otwierasz oczy, że to może tak dobrze wyglądać i być płynne. Sam grałem w okolicach premiery w days gone w 30 niestabilnych klatkach i może 1080p na PS4, teraz po kupnie pc przeszedłem w 4k@120 i to było zupełnie inne doświadczenie. Mówię to z perspektywy dwunastu lat bycia zatwardziałym konsolowcem (do których teraz za nic nie chcę wracać). 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi