Bielik 751 Opublikowano wtorek o 09:09 Opublikowano wtorek o 09:09 15 minut temu, easye napisał(a): to co wystawiamy pomału 4080 i 40 ano właśnie, chyba trzeba 4080 wystawić na allegro... Po ile chcesz wystawić ? Superka czy zwykła ? Rozwalają mnie oferty na olx gdzie jakieś szroty z 4060ti + I5 12400 + 32gb ddr4 wystawione są po 6 k xd Cytuj
mozi 1 989 Opublikowano wtorek o 10:28 Opublikowano wtorek o 10:28 Sracie się w tematach growych o to że sie pisze o klatkach a tutaj jakieś wysrywy o rachunkach za prąd. a zeby nie było OT, zobaczymy jak realne testy bo coś mi się zdaje że początkowo szału nie będzie. Gram na oledzie wiec 120 klatek mi starczy i w sumie nie widze na ten moment sie przesiadać. Cytuj
easye 3 409 Opublikowano wtorek o 10:30 Opublikowano wtorek o 10:30 Godzinę temu, Bielik napisał(a): Po ile chcesz wystawić ? Superka czy zwykła ? Rozwalają mnie oferty na olx gdzie jakieś szroty z 4060ti + I5 12400 + 32gb ddr4 wystawione są po 6 k xd Zwykła, ale ma dopiero roczek, tam miedzy zwykłą a super chyba różnic nie ma za dużych co? Cytuj
Bielik 751 Opublikowano wtorek o 10:44 Opublikowano wtorek o 10:44 Samych ofert na używane karty na olx nawet nie biorę pod uwagę bo większość jest z centralnej i południowej polski, a prawie nikt nie ma wysyłki OLX gwarantującej jakiekolwiek bezpieczeństwo transakcji. Ja za używana roczna 4080 osobiście bym nie dał więcej niż 3200 zł ale patrzę przez pryzmat tego, że nówki jestem w stanie sobie wrzucić w jdg. Naprawdę ta actina za 7k z 4080 i 14600 to była dobra oferta. Cytuj
easye 3 409 Opublikowano wtorek o 10:46 Opublikowano wtorek o 10:46 no ale intel crap - jak już nowy komp to na AMD! Cytuj
Wooyek 1 141 Opublikowano wtorek o 10:46 Opublikowano wtorek o 10:46 W sumie jakbym dostał dobry pieniądz za półroczną 4090, coś dołożył... muszę się zastanowić. Tylko czy czasem nie musiałbym od razu zmienić zasilacza, bo nie wiadomo czy 1000W starczy i jaki rozmiar będzie tej karty, bo co jak nie zmieści się do obudowy. Tyle pytań, tak mało odpowiedzi Cytuj
easye 3 409 Opublikowano wtorek o 10:49 Opublikowano wtorek o 10:49 może od razu ktoś kupi kartę+zasilacz. Sam będę szukał np zasilacza, ale póki co strach wystawiać, na stronie nvidi wszystko kupią boty, a w sklepach się może okazać, że będzie po 5 szt. Trochę strach, że człowiek bez karty zostanie. Cytuj
GearsUp 321 Opublikowano wtorek o 10:51 Opublikowano wtorek o 10:51 1 minutę temu, easye napisał(a): Trochę strach, że człowiek bez karty zostanie. Tak chyba było ostatnim razem albo przy serii 30, już nie kojarzę Cytuj
easye 3 409 Opublikowano wtorek o 10:51 Opublikowano wtorek o 10:51 przy 40 też tak było, pół roku czekania i chore ceny w sklepach. Cytuj
Starh 3 176 Opublikowano wtorek o 10:57 Opublikowano wtorek o 10:57 Czekam w lutym na 5070ti i biorę aorus wypuści piękną serię tym razem 1 Cytuj
Bielik 751 Opublikowano wtorek o 11:00 Opublikowano wtorek o 11:00 13 minut temu, easye napisał(a): no ale intel crap - jak już nowy komp to na AMD! Racja, ale 7800x3d za 2800zl ? Tyle to nie. Z kolei opcje typu 7700 wyraźnie hamują fpsy nawet w 4k względem 14600 xd Cytuj
Starh 3 176 Opublikowano wtorek o 11:09 Opublikowano wtorek o 11:09 Ceny procesorów od amd są totalnie z dupy. Aktualnie jakbym miał kupować cpu to szczerze nie wiem, co bym wybrał. Cytuj
easye 3 409 Opublikowano wtorek o 11:16 Opublikowano wtorek o 11:16 no tyle, ze kupisz AMD i nawet tańszy procesor to jeszcze przez 3-4 lata będziesz mógł sobie wymieniać - nie wiem nawet z OLX wolałbym wziąć używke za 1700-2000 taki 7800X3D albo kupić nowy gorszy i wymienić jak ceny spadną. Kupisz Intela i od razu masz martwą platforme na starcie. Cytuj
KrYcHu_89 2 424 Opublikowano wtorek o 11:18 Opublikowano wtorek o 11:18 No niestety szybko AMD wykorzystało cenowo problemy Intela. Procki są horrendalnie drogie teraz. Cytuj
easye 3 409 Opublikowano wtorek o 11:33 Opublikowano wtorek o 11:33 no i obecnie ich po prostu nie ma w sklepach, bo praktycznie wszędzie się wyprzedały, może przy kolejnym rzucie na magazyny sytuacja trochę się poprawi. Cytuj
Starh 3 176 Opublikowano wtorek o 11:44 Opublikowano wtorek o 11:44 9 minut temu, easye napisał(a): no i obecnie ich po prostu nie ma w sklepach, bo praktycznie wszędzie się wyprzedały, może przy kolejnym rzucie na magazyny sytuacja trochę się poprawi. Procki w Niemieckich sklepach są o około 10-20% tańsze niż u nas. Sklepy nie odpuszczą, na Polakach trzeba „zarobić” Cytuj
krzysiek923 1 739 Opublikowano wtorek o 11:45 Opublikowano wtorek o 11:45 nie kumam tej rozpaczy, że nowa generacja niewiele się różni od obecnej - przecież to dobrze paradoksalnie, bo oznacza, że obecne karty wcale nie staną się zaraz śmieciem i z powodzeniem będą sobie radzić z nowymi grami jeszcze długo (jakaś zabawa suwaczkami tak, ale żadnych drastycznych spadków, jeśli ktoś nie ma pierdolca na punkcie maksowania suwaków). oczywiście to nie jest dobra wiadomość dla entuzjastów, ale dla przeciętnego użytkownika bardzo dobra. no i osobiście nie widzę powodu, żeby przesiadać się z 4070 na 5070, bo co z tego, że trochę lepsza, jak TDP całkiem znacznie wyższe. a liczyłem, że to będzie przyrost z minimalnym wzrostem zapotrzebowania na energię. no koniec końców to się nie kalkuluje u mnie. Cytuj
Ukukuki 7 244 Opublikowano wtorek o 12:47 Opublikowano wtorek o 12:47 No ale od lat już to tak wygląda i przyrosty w rasteryzacji nie są duże. Fizyki nie oszukasz i w tym temacie dochodzimy do granic krzemu. Teraz dokładna się nowe wyspecjalizowane jednostki do RT, skalowania czy teraz AI i tutaj przyrosty z generacji na generację są duże. Cytuj
Bielik 751 Opublikowano wtorek o 15:59 Opublikowano wtorek o 15:59 4 godziny temu, easye napisał(a): no tyle, ze kupisz AMD i nawet tańszy procesor to jeszcze przez 3-4 lata będziesz mógł sobie wymieniać - nie wiem nawet z OLX wolałbym wziąć używke za 1700-2000 taki 7800X3D albo kupić nowy gorszy i wymienić jak ceny spadną. Kupisz Intela i od razu masz martwą platforme na starcie. No fajnie, że sobie wymienisz, ale prawdę mówiąc już 5800x3d ma nawet jak na dzisiejsze standardy wystarczająca wydajność, a taki 7700 to już inna półka cenowa, nie wspominając o docelowych 7800x3d czy tam z serii 9. Poza tym 7700 to cienko szczoch nawet w porównaniu z wcześniej wymienionym procesorem ze starszej podstawki, sprawdź sobie na testach jak wygląda u niego 1% i 0,1fps, a jak na tym martwym Intelu. Jedyne co w tej sytuacji przemawia na korzyść AMD (cały czas mowa o obecnych cenach) to zużycie energii i kultura pracy. Cytuj
łom 2 059 Opublikowano wtorek o 16:08 Opublikowano wtorek o 16:08 Odnośnie tego filmiku DF to w porównaniach procentowych (gdzie jest nawet 950%) po lewej jest natywne 4k a wszędzie indziej DLSS Performance czyli 1080p, nie wiem czemu nie dali wszędzie takiej samej rozdzielczości. Cytuj
easye 3 409 Opublikowano wtorek o 16:10 Opublikowano wtorek o 16:10 5800X3D to najlepszy procesor poprzedniej generacji Zen3, jak ktoś kupił na premierę 7800X3D to zapłacił 1600 zł, niewiele później nadal były promocje po 1700 zł i niedawno znowu mógł sobie wymienić na 20% wydajniejszy procesor za 2400 zł 9800X3D sprzedając stary za więcej niż pewnie kupił, a tu dopiero początek wsparcia, przez 2,3 lata może się jeszcze sporo zmienić, więc mimo wszystko ja radziłbym dołożyć do AMD niż pakować się w Intela który ma technologiczne problemy w tej generacji. Cytuj
Ukukuki 7 244 Opublikowano wtorek o 16:14 Opublikowano wtorek o 16:14 Teraz to nawet nie ma co się zastanawiać jak jak ktoś składa PC, jeśli chodzi o procki to tylko AMD teraz się liczy. Obecna platforma intela pomijając ceny i wydajność jest martwą platformą. Cytuj
KrYcHu_89 2 424 Opublikowano wtorek o 16:18 Opublikowano wtorek o 16:18 9 minut temu, łom napisał(a): Odnośnie tego filmiku DF to w porównaniach procentowych (gdzie jest nawet 950%) po lewej jest natywne 4k a wszędzie indziej DLSS Performance czyli 1080p, nie wiem czemu nie dali wszędzie takiej samej rozdzielczości. Sprawdzają min max co może dać upscaling, czyli na 5xxx to już 9x. Cytuj
Bielik 751 Opublikowano wtorek o 16:20 Opublikowano wtorek o 16:20 Kwestia budżetu i terminu zakupu sprzętu oraz tego czy się w ogóle obecnie jakiegoś PC posiada. Ja obecnie kupując sprzęt do przedziału 7-8k poważnie myślałbym o martwym intelu, równie dobrze mogę mobo i cpu również za kilka lat sprzedać i pójść w AMD jak osiągnie normalna cenę xd Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi