tjery 1 286 Opublikowano wtorek o 16:30 Opublikowano wtorek o 16:30 No dla mnie na tym filmie najważniejsze to pokaz ulepszeń samego DLSS, teraz w 4K performance wygląda to już naprawdę imponująco, szczególnie w ruchu. Jak tak będzie w każdej grze to każdą gierkę pykasz sobie max ustawienia max RT/PT w 1080p i masz prima sort jakość obrazu. Cytuj
łom 2 059 Opublikowano wtorek o 16:31 Opublikowano wtorek o 16:31 12 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a): Sprawdzają min max co może dać upscaling, czyli na 5xxx to już 9x. Przecież Upscaling a Frame Gen to dwie różne sprawy. Jak by sprawdzali upscaling to by było po lewej natywne 4k i dalej quality/balanced/performance DLSS (bez Frame Gen). Tak samo jak by tylko Frame Gen sprawdzali to by było wszędzie w natywnym 4k, teraz tylko będzie na pepełe czy twitterach "DLSS4 daje do 950% więcej wydajności!!!" Cytuj
KrYcHu_89 2 424 Opublikowano wtorek o 16:33 Opublikowano wtorek o 16:33 5 minut temu, łom napisał(a): Przecież Upscaling a Frame Gen to dwie różne sprawy. Jak by sprawdzali upscaling to by było po lewej natywne 4k i dalej quality/balanced/performance DLSS (bez Frame Gen). Tak samo jak by tylko Frame Gen sprawdzali to by było wszędzie w natywnym 4k, teraz tylko będzie na pepełe czy twitterach "DLSS4 daje do 950% więcej wydajności!!!" No taka reklamówka ze strony DF, ale z PSSR też tak robili, trochę zaczynają niestety chłopaki skupiać się na kontraktach, zamiast rzetelnej opinii. (ale ceny na Xkomie to pewnie skoczą teraz ładnie xD) Cytuj
tjery 1 286 Opublikowano wtorek o 16:38 Opublikowano wtorek o 16:38 No tu pewnie coś Nvidia podpowiedziała Ale ogólnie to z 20kilku klatek zrobić 200 dzięki AI (upscalling+FG) to już lekki odlot. Jak jakość obrazu będzie przy takim układzie (DLSS Performance + 4xFG) przynajmniej dobra to czapki z głów. Cytuj
Qbon 378 Opublikowano wtorek o 18:16 Opublikowano wtorek o 18:16 1 godzinę temu, tjery napisał(a): No dla mnie na tym filmie najważniejsze to pokaz ulepszeń samego DLSS, teraz w 4K performance wygląda to już naprawdę imponująco, szczególnie w ruchu. Jak tak będzie w każdej grze to każdą gierkę pykasz sobie max ustawienia max RT/PT w 1080p i masz prima sort jakość obrazu. I co, przesiadasz się z 4090 ? 🙂 Ten ulepszony dlss i Ray reconstruction to będzie też dla serii 4xxx a multi frame generation już tylko dla 5xxx ? Dobrze rozumiem ? Cytuj
KrYcHu_89 2 424 Opublikowano wtorek o 18:22 Opublikowano wtorek o 18:22 Swoją drogą śmieszne, że kolejny rok Nvidia robi wszystkie porównania na Cyberze, a Redzi już jakiś czas temu silnik porzucili i przerzucili się na to gówno od Epica :/. 2 Cytuj
Ukukuki 7 245 Opublikowano wtorek o 18:26 Opublikowano wtorek o 18:26 Pewnie łatwiej im gości do gry rekrutować na UE niż zatrudnić kogoś i szkolić ze swojego silnika. Smutne. Cytuj
tjery 1 286 Opublikowano wtorek o 19:34 Opublikowano wtorek o 19:34 Godzinę temu, Qbon napisał(a): I co, przesiadasz się z 4090 ? 🙂 Ten ulepszony dlss i Ray reconstruction to będzie też dla serii 4xxx a multi frame generation już tylko dla 5xxx ? Dobrze rozumiem ? Tak, wszystkie ulepszenia DLSS będą na starszych generacjach poza nowym FG. Jakby to ulepszenie DLSS było exclusive dla 50XX to bardziej bym się skłaniał do kupna, ale tak to póki co nie wiem, zobaczę pierwsze testy jak to wszystko się prezentuje. Na ten moment 4090 mi w zupełności wystarcza, szczególnie biorąc pod uwagę taką poprawę jakości DLSS nawet w opcji performance. Się zobaczy jeszcze Cytuj
Qbon 378 Opublikowano wtorek o 20:13 Opublikowano wtorek o 20:13 (edytowane) 39 minut temu, tjery napisał(a): Tak, wszystkie ulepszenia DLSS będą na starszych generacjach poza nowym FG. Jakby to ulepszenie DLSS było exclusive dla 50XX to bardziej bym się skłaniał do kupna, ale tak to póki co nie wiem, zobaczę pierwsze testy jak to wszystko się prezentuje. Na ten moment 4090 mi w zupełności wystarcza, szczególnie biorąc pod uwagę taką poprawę jakości DLSS nawet w opcji performance. Się zobaczy jeszcze Tak, ja tam też czekam na testy, nie ma sensu się spieszyć. Miło, że nie zablokowali tych ulepszeń tylko dla 5xxx. Czytałem też, że samo FG ma dostać jakieś usprawnienia na 4xxx. Na Wiedźmina 4 trzeba już będzie na pewno zrobić upgrade no ale to pieśń przyszłości, nie oczekuje premiery przed 2028. Edytowane wtorek o 20:14 przez Qbon Cytuj
easye 3 409 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu macie testy ze strony nvidi! 6 klatek, prawie jak w PS5 PRO! Cytuj
tjery 1 286 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu (edytowane) Wiadomo, że to do jaj, ale raz, że inne miejsce, dwa - uśredniając jakiejś 7 klatek więcej, co przy tej ilości klatek daje 35% więcej A tak w ogóle to przeskok 4090 w ostatniej generacji trochę zmienił ludziom perspektywę, 35%-40% przyrostu mocy to raczej norma przy nowej generacji kart. Edytowane 18 godzin temu przez tjery Cytuj
KrYcHu_89 2 424 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Ciekawe co wyjdzie z tym nowym frame(fake) genem, bo jak beka wnusiu to.... i tak nic się nie zmieni, bo nie ma konkurencji. Pewnie dlatego CEO Nvidii robi sobie bekę nawet na oficjalnej prezentacji, pisząc, że ten kastrat 5070 = 4090, a ludzie to łykają bez popity. AMD podobno jeszcze nie ma FSR4 i nie zdążyli na CES, dlatego nawet teorii nie pokazali ani dat, ale jakoś wątpię, by w tej generacji powalczyli o cokolwiek szykując na początek jeden model karty i brak najwazniejszego ficzera. Mało kto pamięta, że ceny kart skoczyły głównie ze względu na krypto, ale Nvidia dokonała niemożliwego i przez 3 już generacje te ceny podtrzymała. Cytuj
Paolo de Vesir 9 320 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Cóż, jest szansa, że nadchodzące sprzęty mobilne z APU AMD będą miały hardware’owy upscaller co pięknie zapowiada na przyszłość mobilnego grania. nie powiem gdzie znalazłem ten filmik Cytuj
KrYcHu_89 2 424 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 15 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a): Cóż, jest szansa, że nadchodzące sprzęty mobilne z APU AMD będą miały hardware’owy upscaller co pięknie zapowiada na przyszłość mobilnego grania. nie powiem gdzie znalazłem ten filmik No jest podobno bliżej do DLSS i PSSR, ale wiadomo każda gra może mieć co innego spierdolone, co nie zmienia faktu, że na pewno będzie progres, skoro to rozwiązanie wymaga HW (plus dodatkowo jakiś tam seller dla AMD). Dokładnie mobilne granie i mid range, wysrali się na high end, a szkoda, bo pewnie znowu byłaby połowa ceny 5090 :D. Cytuj
Paolo de Vesir 9 320 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 4 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a): No jest podobno bliżej do DLSS i PSSR, ale wiadomo każda gra może mieć co innego spierdolone, co nie zmienia faktu, że na pewno będzie progres, skoro to rozwiązanie wymaga HW (plus dodatkowo jakiś tam seller dla AMD). Dokładnie mobilne granie i mid range, wysrali się na high end, a szkoda, bo pewnie znowu byłaby połowa ceny 5090 :D. Ciężko żeby bylo gorzej niż PSSR który w testach wypada lepiej jedynie od FSR2, porównywalnie do softowego FSR3. Cytuj
KrYcHu_89 2 424 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 1 minutę temu, Paolo de Vesir napisał(a): Ciężko żeby bylo gorzej niż PSSR który w testach wypada lepiej jedynie od FSR2, porównywalnie do softowego FSR3. Zależy od gry, na pewno będą to usprawniać. FSR3 pewnie już pójdzie w legacy tak czy inaczej. Cytuj
Paolo de Vesir 9 320 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 3 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a): Zależy od gry, na pewno będą to usprawniać. FSR3 pewnie już pójdzie w legacy tak czy inaczej. Co cieszy mnie najbardziej to, że AMD podnosi w końcu rękawice w temacie sprzętowego upscallingu. Na takie rozwiązania postawi z pewnością Switch2, więc dobrze że pod tym względem nie odstawać będzie potencjalna konkurencja. No i wiadomym już, że mobilny Xbox też. Cytuj
KrYcHu_89 2 424 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Znicz 2 to będzie miał Nvidię, więc postawi na DLSS. Xbox mobilny i inni na pewno AMD FSR4. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi