Skocz do zawartości

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Gość ako

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko będzie się rozchodziło o ceny i dostępność. Te 600$ za XT to powinno być u nas 3000 i jeśli do tej kwoty będą normalnie do wyrwania to trochę powinno ich zejść, 9070 (bez XT) to już trochę inna sprawa bo 2700 to mała różnica do 3000 a za 2200 są już 7800XT które słabsze ale nadal do grania (bez mocnego RT) starczą.

Opublikowano

Myślę, że będą, trochę czasu musi minąć, zanim AMD się wgryzie w rynek midrange ponownie, poza tym te kilka miesięcy przesunięcia premiery spowodowały, że ma być wysoka dostępność. Jak ktoś teraz składa kompa poniżej entuzjasty z bajońskim portfelem i 3D Markiem top 100, czyli 5090 to wybór będzie jeden - 9070 XT, więc pewnie za parę tygodni kart już nie będzie, albo cena pójdzie natychmiast w górę w zasięgi 5070 Ti. 

W dalszym ciągu jednak trzeba przyznać, że chujowo postąpili z posiadaczami 7900 XTX, którzy nie mają ani FSR4, ani karty AMD, którą jest sens zastąpić poprzedniego flagowca, ale dla wszystkich innych super rozwiązanie i trochę ratunek. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

To z RT/PT

-----

BEZ RT

image.thumb.png.db723fee234459b96145a2f5c464efba.png

W rasterze tak ale z RT PT to jednak wciąż mają dosyć słaba wydajność a sporo gier to dzisiaj ma i wtedy co. Ja kibicuję mocno, bo ten brak konkurencji czym się kończy to widać i sami jesteśmy tego ofiarami jako konsumenci. Tylko w sumie jak odpuścili segment high end to dla tych najlepszych układów i tak chyba nic się za bardzo nie zmieni, fatalnie, że odpuścili high end.

Edytowane przez Qbon
Opublikowano
Teraz, Qbon napisał(a):

W rasterze tak ale z RT PT to jednak wciąż mają dosyć słaba wydajność a sporo gier to dzisiaj ma i wtedy co. Ja kibicuję mocno, bo ten brak konkurencji czym się kończy to widać i sami jesteśmy tego ofiarami jako konsumenci.

Ja wiem, czy 60 fps w 1440p średnio w pełnym RT to słabo? To jest jednak tak vs nie dla RT na AMD. Duży boost. 

Opublikowano
1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Ja wiem, czy 60 fps w 1440p średnio w pełnym RT to słabo? To jest jednak tak vs nie dla RT na AMD. Duży boost. 

No nie słabo, tylko 4070 super wciąż jest nieco lepszy w RT ale tak jak mówię, kibicuję mocno.

Opublikowano
6 minut temu, Qbon napisał(a):

No nie słabo, tylko 4070 super wciąż jest nieco lepszy w RT ale tak jak mówię, kibicuję mocno.

Nie do końca, przyjrzyj się wykresom i temu co mówił. 

image.thumb.png.57044554100f3f7dc8f3facb572ef76a.png

Średnia była brana też z Indiany, gdzie nie było sterów

image.thumb.png.2302027ded15ae49f7da01213ace93a1.png

ale w Cyberze RT Ultra 60 fps na karcie AMD? Cud :). 7900 XTX dużo gorzej wyceniany nie byłby w stanie tego ogarnąć. 

10 minut temu, Qbon napisał(a):

W rasterze tak ale z RT PT to jednak wciąż mają dosyć słaba wydajność a sporo gier to dzisiaj ma i wtedy co. Ja kibicuję mocno, bo ten brak konkurencji czym się kończy to widać i sami jesteśmy tego ofiarami jako konsumenci. Tylko w sumie jak odpuścili segment high end to dla tych najlepszych układów i tak chyba nic się za bardzo nie zmieni, fatalnie, że odpuścili high end.

No to prawda, szkoda wielka, ale szansa, że jak to wyjdzie w mid-range to zaatakują czymś w następnej generacji (i na konsolach :))

Opublikowano
24 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

W dalszym ciągu jednak trzeba przyznać, że chujowo postąpili z posiadaczami 7900 XTX, którzy nie mają ani FSR4, ani karty AMD, którą jest sens zastąpić poprzedniego flagowca, ale dla wszystkich innych super rozwiązanie i trochę ratunek. 

Te 0.34% użytkowników będzie musiało przeżyć rok bez wymiany GPU.

Opublikowano
4 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Polecam film Kamila (obecnie mój ulubiony techtuber) nt. nowego RXa. To kawał potężnej karty, a DF pokazało, że nowy FSR spokojnie równać się może z DLSS.

Piękne czasy.

U niego nawet jakoś tak lepsze te wyniki :notbad: FH5 i Horizon FW raster wow

image.thumb.png.77771df935cffa34d562216aeebb9508.png

image.thumb.png.77be0ce4dfb91c7c42f4e04c24a2dc70.png

Opublikowano
40 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Polecam film Kamila (obecnie mój ulubiony techtuber) nt. nowego RXa. To kawał potężnej karty, a DF pokazało, że nowy FSR spokojnie równać się może z DLSS.

Piękne czasy.

Już dziś wrzucałem. Nie no dobra zapomniałem o FSR4, w takim razie te karty są lepszym wyborem od 7900XTX.

Opublikowano
1 minutę temu, Czoperrr napisał(a):

No ale cena raczej na pewno nie będzie podobna bo spodziewamy się ~3000 a 5070ti to 5000.

Powinno to podziałać w dwie strony, czyli spadną ceny 5070Ti, zresztą podobno już spadają. 

Opublikowano

Jeśli różnica w cenie będzie wynosiła ok. 1K to IMO ten RTX masakrycznie traci na atrakcyjności. Tym bardziej jak w zamian dostajesz generujące artefakty ramki i wyższy input lag.

Z resztą, to się zawsze rozbija o oczekiwania - u mnie PC najcześciej podłączony jest pod TV 4K/60 więc wygra tu karta która zaoferuje mi najlepszy stosunek jakości do ceny przy takim setupie. Dla kogoś kto gra na monitorze z wysokim klatkażem taki MFG musi brzmieć zajebiście.

Opublikowano
Godzinę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

To kawał potężnej karty, a DF pokazało, że nowy FSR spokojnie równać się może z DLSS.

Do poprzedniej wersji DLSS jak najbardziej, do nowej to już trochę inna bajka. Nowa wersja DLSS, czyli transformer, naprawia to, o czym był cały film tego młodego kolesia co kiedyś wrzucałeś, że TAA niszczy grafikę, bo rozmazuje w ruchu. Nowy DLSS zupełnie się tego pozbywa i obraz jest idealnie ostry nie tylko na screenach, ale też w ruchu. Masz o tym w filmie DF i w tych filmach Hardware Unboxed.

Ale ważne, że ogarnęli FSR4 na start i nie ma jaj jak z PSSR.

Opublikowano
2 minuty temu, tjery napisał(a):

Do poprzedniej wersji DLSS jak najbardziej, do nowej to już trochę inna bajka. Nowa wersja DLSS, czyli transformer, naprawia to, o czym był cały film tego młodego kolesia co kiedyś wrzucałeś, że TAA niszczy grafikę, bo rozmazuje w ruchu. Nowy DLSS zupełnie się tego pozbywa i obraz jest idealnie ostry nie tylko na screenach, ale też w ruchu. Masz o tym w filmie DF i w tych filmach Hardware Unboxed.

Ale ważne, że ogarnęli FSR4 na start i nie ma jaj jak z PSSR.

DLSS3 już dzisiaj działa zajebiście, w pełni wystarczająco jak na moje oczekiwania, a przecież mam starego grata 3060Ti.

Opublikowano
2 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):

DLSS3 już dzisiaj działa zajebiście, w pełni wystarczająco jak na moje oczekiwania, a przecież mam starego grata 3060Ti.

To wiadomo, bez porównania do czegoś lepszego jak było dotychczas wydawało się wręcz idealnie. Ale jednak DLSS4 zrobił bardzo duży przeskok, widać to z miejsca jak się odpali grę, w którą wcześniej się grało na DLSS3, jak np. CP2077. DLSS4 performance wygląda o wiele lepiej (szczególnie w ruchu) niż DLSS3 quality. Zobacz te filmy HW co wcześniej wrzucałem, tam jest to bardzo dobrze pokazane. Tu screen z nowego filmu DF, nowy DLSS zero rozmazania, zero utraty szczegółów i detali.

A5hxvmi.jpeg

Ale FSR4 myślę, że definitywnie zamknął temat jakie rozwiązanie jest lepsze: software czy hardware. Pamiętam jak na początku wielu wróżyło, że może i DLSS ma lepszą jakość, ale jest ograniczony do sprzętu Nvidii i że ogólnodostępne rozwiązanie AMD, pomimo gorszej jakości, wyprze DLSSa z rynku. A się okazało, że to jednak jakościowe rozwiązanie totalnie zmiotło z rynku softwarowy FSR.

Opublikowano
2 minuty temu, tjery napisał(a):

Tu screen z nowego filmu DF, nowy DLSS zero rozmazania, zero utraty szczegółów i detali.

Jasne, oczywiście, że tak tylko jeszcze raz powtarzam - przy 4K/60 na ekranie wygląda ten DLSS3 naprawdę świetnie. Wiadomo, że zawsze będzie lepiej czy więcej, ale takie karty jak ten RX są skierowane dla gości jak ja - którzy blachę zamykają w budżetach na których ty czy pippolinio nie kupilibyście połowy karty graficznej. ;) 

Opublikowano

No zdecydowanie lepiej grać jednak w grę która już teraz wygląda zajebiscie, niż co chwilę robić upgrade żeby jakiś tam promień, cień czy malowanie na kurtce wyglądało ostrzej. No chyba że zamiast w gry gra się w 3d marka. Ale to chyba nie na tym forum:nosacz2: