Skocz do zawartości

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Gość ako

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie tylko PC. Zobacz co było z napędami do ps5 pro. Albo na premierę ps5. Po prostu skalperskie kurwy muszą się nachapać. 

Opublikowano

U nas z masy rzeczy robi się wielkie halo cenowe. W latach 90 byliśmy „aspirujący” do kapitalizmu i dobrobytu i to musialo kosztować, a konsumenci łykali wszystko za każdą cenę.

Pamiętacie, jak ludzie jeździli do Niemiec, kupowali elektronikę w MM, przywozili i sprzedawali na bazarach za mniej, niż u nas było w sklepach? I nadal się opłacało.

Najwyraźniej ludzie nadal łykają, albo inaczej: jest wystarczajaco duża grupa ludzi, którzy chętnie dają kupę kasy, bo pokazują sobie i innym jak to się dorobili i jak ich stać. A sklepy to skrzętnie wykorzystują, bo te ceny to robią sklepy, nie skalperzy.

Ostatnio rozmawiałem z kimś o perfumach. U nas jakiś konkretny zapach - 900 zł. W Hiszpanii - 45€.

Jedno, co zauważyłem, że się zmieniło na + to ceny gier w sieciówkach. Kiedyś MM czy inne Tesco sprzedawały najdrożej, zawsze taniej było w małych sklepach. Teraz często jest odwrotnie. Kolega kupił Switcha i polecałem mu zaprzyjaźniony sklep, przekonany, że będą lepsze ceny. A on poszedł do MM i kupił 5 gier każdą 10-20 zł taniej i jeszcze miał pretensje, że go próbowałem wrobić.

• Plusik 1
Opublikowano
24 minutes ago, dominalien said:

Jedno, co zauważyłem, że się zmieniło na + to ceny gier w sieciówkach. Kiedyś MM czy inne Tesco sprzedawały najdrożej, zawsze taniej było w małych sklepach. Teraz często jest odwrotnie. Kolega kupił Switcha i polecałem mu zaprzyjaźniony sklep, przekonany, że będą lepsze ceny. A on poszedł do MM i kupił 5 gier każdą 10-20 zł taniej i jeszcze miał pretensje, że go próbowałem wrobić.

Z tym to różnie bywa, bo POLSKIE Media Expert albo RTV Euro AGD woła kosmiczne pieniądze za stare gry.

Opublikowano
12 godzin temu, Czoperrr napisał(a):

Niesamowite jaki rynek PC jest zjebany, nic nie można kupić po MSRP, ogólny szał pizdy wykupowanie całego stocku i sprzedawanie po zawyżonych cenach.

Rynek PC jest zjebany, ale to co wyprawiają nasze rodzime sklepy to jest skandal, gdyż karty są i jakoś u Niemców sporo tańsze, w granicach MSRP. 

XTX zdrożał z 4k do 5k xDD

image.thumb.png.a9f8c29fc723cea09533990f4bb32f29.png

Opublikowano

FSR4 radzi sobie z 1440p więc za parę miesięcy RX 9060 pewnie będzie sensownym wyborem do tańszych PCtów, oczywiście nie u nas gdzie dowalą cenę 2500 :leo:

Opublikowano

Z tego co widać, sklepy robią też z graczy debili, wrzucając na listing specjalnie zupełnie nieopłacalne 7900 XT i XTX za 4 i 5k pomiędzy te nowe karty 9070, które też są 1k droższe, niż być miały, ale sieczka xD. 

Wydanie nowych kart powoduje wzrost cen starszych kart, Cebula zone. 

Opublikowano
3 minutes ago, KrYcHu_89 said:

Z tego co widać, sklepy robią też z graczy debili, wrzucając na listing specjalnie zupełnie nieopłacalne 7900 XT i XTX za 4 i 5k pomiędzy te nowe karty 9070, które też są 1k droższe, niż być miały, ale sieczka xD. 

Wydanie nowych kart powoduje wzrost cen starszych kart, Cebula zone. 

Wciąż konsole pozostają śmiesznie tanią i dobrą alternatywą dla normalnych graczy...

• This 1
Opublikowano
25 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Wciąż konsole pozostają śmiesznie tanią i dobrą alternatywą dla normalnych graczy...

Uwielbiam to jak cały czas wyskakujesz z takim tekstem w momencie, gry rozmowa tyczy się kart w huj mocniejszych niż PS5PRO, o zwykłych konsolach nawet nie wspominając. 

Jak chcesz kompa takiego jak konsole to kupisz go w normalnych pieniądzach, a teraz po wyjściu DLSS4 to już w ogóle - z DLSS4 będziesz miał lepszą jakość obrazu w trybie ultra performance niż z tym badziewnym FSRem z bazowych konsol w quality.

Opublikowano

Media Expert ma fajne te promki na produkty (jak wezmiesz 5 w podobnej cenie to dobry deal) ale wkładać beznadziejnego w grach Intela do 5090 to niezła odklejka, oczywiście innych nie ma. 

Opublikowano

Inna sprawa że składać/kupować kompa porównywalnego do konsoli to niezła beka. Jak wydawać kasę bo chce się mega grafiki to rozumiem że wydać te 20k. Ale jak zależy człowiekowi na graniu to raczej weźmie konsole. Bez zabawy w ustawienia żeby w coś pograć bo lepiej cień pada. 

Poza tym mam taką małą obserwację że te osoby z forum co sporo piszą o PC (i widać że mają pojęcie o tych sprzętach) w gry raczej nie grają. 

• Plusik 3
Opublikowano
13 minut temu, LiŚciu napisał(a):

Inna sprawa że składać/kupować kompa porównywalnego do konsoli to niezła beka. Jak wydawać kasę bo chce się mega grafiki to rozumiem że wydać te 20k. Ale jak zależy człowiekowi na graniu to raczej weźmie konsole. Bez zabawy w ustawienia żeby w coś pograć bo lepiej cień pada. 

Poza tym mam taką małą obserwację że te osoby z forum co sporo piszą o PC (i widać że mają pojęcie o tych sprzętach) w gry raczej nie grają. 

Ta, oczywiście musiał wleciec skrajny przykład z 5090 za 20K. Żeby mieć mega grafikę zjadającą konsole na śniadanie wystarczy Ci komp za  jakieś 7K. Bierzesz nowego 9070XT za 3500, do tego reszta części.

Co do PC porównywalnego do konsoli to pierwsze z brzegu dlaczego warto to community i mody. Ile razy tu w temacie o gierce widzę narzekanie na jakieś elementy, których na konsoli nie da się naprawić/poprawić, na PC chwilą i masz zrobione tak jak chcesz. A ustawienia i jakaś ciągła zabawa nimi to mit z przeszłości, teraz aplikacje same Ci dobierają ustawienia odpowiednie do Twojego kompa, więc jak nie jesteś graficznym onanistom to po prostu włączasz grę i grasz.

A co do grania w gry to ja na przykład od premiery Cywilizacji 7 na początku lutego mam ugrane ponad 130h, do tego z 30h ścigania online w Le Mans Ultimate. A Ty ile w tym czasie pograłeś w gierki?

11 minut temu, Czoperrr napisał(a):

No dokładnie, jaki jest sens kupować PC o mocy PS5 Pro? Nie ma.

Teraz za granie w "mid endzie" trzeba zapłacić 8 949,23zł

image.thumb.png.a80d09ce0befad84973cb3dd156b987b.png

Ten "mid end" wyciera PS5PRO podłogę.

Opublikowano
1 minutę temu, tjery napisał(a):

Ta, oczywiście musiał wleciec skrajny przykład z 5090 za 20K. Żeby mieć mega grafikę zjadającą konsole na śniadanie wystarczy Ci komp za  jakieś 7K. Bierzesz nowego 9070XT za 3500, do tego reszta części.

Co do PC porównywalnego do konsoli to pierwsze z brzegu dlaczego warto to community i mody. Ile razy tu w temacie o gierce widzę narzekanie na jakieś elementy, których na konsoli nie da się naprawić/poprawić, na PC chwilą i masz zrobione tak jak chcesz. A ustawienia i jakaś ciągła zabawa nimi to mit z przeszłości, teraz aplikacje same Ci dobierają ustawienia odpowiednie do Twojego kompa, więc jak nie jesteś graficznym onanistom to po prostu włączasz grę i grasz.

A co do grania w gry to ja na przykład od premiery Cywilizacji 7 na początku lutego mam ugrane ponad 130h, do tego z 30h ścigania online w Le Mans Ultimate. A Ty ile w tym czasie pograłeś w gierki?

Ten "mid end" wyciera PS5PRO podłogę.

I jest od niego prawie ponad 2.5x droższy xD. 

• Haha 1
  • This 1
Opublikowano

Właśnie budżet w okolicach PS5 Pro to ten segment gdzie można się zastanowić między konsolą a PC (przez beznadziejną wycenę PS5 Pro) bo za ~3.5k da radę złożyć blaszaka co będzie sobie radził równie dobrze jeśli nie lepiej niż PS5 Pro. Co innego 2.2k które trzeba wydać za PS5, w tym budżecie złożenie nowego PC o mocy PS5/XSX jest niemożliwe.

• Plusik 1
Opublikowano
Just now, łom said:

Właśnie budżet w okolicach PS5 Pro to ten segment gdzie można się zastanowić między konsolą a PC (przez beznadziejną wycenę PS5 Pro) bo za ~3.5k da radę złożyć blaszaka co będzie sobie radził równie dobrze jeśli nie lepiej niż PS5 Pro. Co innego 2.2k które trzeba wydać za PS5, w tym budżecie złożenie nowego PC o mocy PS5/XSX jest niemożliwe.

Ta, już widzę jak grasz komfortowo w najnowsze gry na kompie za 3500 - 4000 zł 

Opublikowano
Teraz, łom napisał(a):

PS5 Pro to tak samo konsola dla entuzjastów, jak PC za 20k. 

Tutaj raczej PS5 vs PC do grania i tutaj pies pogrzebany, bo trzeba szukać z second handa już podzespołów. 

Opublikowano
1 minutę temu, Czoperrr napisał(a):

A o co konkretnie Ci chodzi? Na kompie w takiej cenie o podobnej mocy jak PS5PRO będziesz grał tak samo komfortowo w nowe gry jak na PS5PRO.

Opublikowano
Teraz, Czoperrr napisał(a):

Ale co określasz komfortowo? Ustawienia/rozdzielczość jak na PS5 Pro będzie osiągalna, FPSy też, oczywiście mowa o tytułach które i na PC i na konsolach są równie dobrze (NIE)zoptymalizowane.