Figuś 21 141 Opublikowano 30 grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 grudnia 2020 izi z tego co pamiętam z zakupów growych przesiadł się na RTX3070 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 31 grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 grudnia 2020 Cytat Resizable BAR (Base Address Register) optymalizuje transfer danych pomiędzy CPU i GPU, dając temu pierwszemu swobodniejszy dostęp do pamięci VRAM, co przekładać ma się na spory wzrost wydajności w grach. słyszeliście coś o tym? od jakiegoś czasu producenci pakują to w nowe wersje BIOS-ów dla swoich pyt głównych. Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 31 grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 grudnia 2020 (edytowane) 42 minutes ago, krzysiekp392 said: słyszeliście coś o tym? od jakiegoś czasu producenci pakują to w nowe wersje BIOS-ów dla swoich pyt głównych. tak było na AMD pokazach, ale sporym wzrostem bym tego nie nazwał https://www.amd.com/en/technologies/smart-access-memory Edytowane 31 grudnia 2020 przez Labtec Cytuj Odnośnik do komentarza
oFi 2 435 Opublikowano 31 grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 grudnia 2020 Jak nie ceny plyt z tą technologia beda takie same to zawsze na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shankor 1 602 Opublikowano 31 grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 grudnia 2020 No ale do tego trzeba mieć CPU i GPU od AMD? Bo jeśli tak, to popularności nie wróżę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 2 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 stycznia 2021 W dniu 31.12.2020 o 19:59, Shankor napisał: No ale do tego trzeba mieć CPU i GPU od AMD? Bo jeśli tak, to popularności nie wróżę. właśnie nie, z intelem i nvidią też działa i w sumie dlatego pomyślałem, że to faktycznie może coś zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 2 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 stycznia 2021 (edytowane) On 12/31/2020 at 6:59 PM, Shankor said: No ale do tego trzeba mieć CPU i GPU od AMD? Bo jeśli tak, to popularności nie wróżę. Tak, i to najnowsze cpu + gpu od AMD z płytami 500 44 minutes ago, krzysiekp392 said: właśnie nie, z intelem i nvidią też działa i w sumie dlatego pomyślałem, że to faktycznie może coś zmienić Nvidia może dodać to przez soft jeśli płyta główna na to pozwoli, z Intel chyba juz pracowali, AMD nie wiadomo czy ich nie zablokuje, ale jeszcze nic takiego nie wydali Edytowane 2 stycznia 2021 przez Labtec Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 141 Opublikowano 4 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 stycznia 2021 W dniu 2.01.2021 o 16:19, Labtec napisał: Tak, i to najnowsze cpu + gpu od AMD z płytami 500 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 stycznia 2021 gry kupione w ms strore albo aplikacji xbox zapisują się w jakiś konkretnym folderze który można skopiowac na dysk jako backup czy pliki są szyfrowane na komputerze na który są pobierane? Cytuj Odnośnik do komentarza
Grabek 2 772 Opublikowano 6 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 stycznia 2021 sciaganie i instalowanie czegokolwiek z ms store to mordega jak skurwysyn niestety Cytuj Odnośnik do komentarza
Redmitsu 972 Opublikowano 6 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 stycznia 2021 (edytowane) Udało mi sie dorwac Gigabyte RTX 3070 Master Aorusa w cenie 3099zł. Oprocz fajnych ledów i ekraniku na grafie (xD) jest kilka o 3-4 fps wiecej w porownaniu do MSI Ventusa 3X. Teraz tylko opchnac tego Ventusa tak zeby nie byc stratny na upgrade (a to raczej nie trudne bo popyt widze jest) i git. Mialem jeszcze zamowione na XKOM 3080 ale chyba sie nie doczekamy nigdy tej dostawy ;( Edytowane 6 stycznia 2021 przez Redmitsu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość suteq Opublikowano 6 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 stycznia 2021 3 minuty temu, Grabek napisał: sciaganie i instalowanie czegokolwiek z ms store to mordega jak skurwysyn niestety A po co używać tego gówna jak jest apka Xboxa? Cytuj Odnośnik do komentarza
Grabek 2 772 Opublikowano 6 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 stycznia 2021 Just now, suteq said: A po co używać tego gówna jak jest apka Xboxa? Chodzi mi bardziej o dostep do zainstalowanych juz danych na kompie. Blad braku uprawnien albo jakies szyfrowane foldery xD nawet nie mowie o tym, ile sie naszukalem lokalizacji save'a do FH3 bo mi sie gra zbugowala i nie dostalem auta za event, musialem skasowac i zaczac od nowa xd Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość suteq Opublikowano 6 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 stycznia 2021 A to pelna zgoda. Cytuj Odnośnik do komentarza
Frantik 2 567 Opublikowano 6 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 stycznia 2021 W dniu 31.12.2020 o 19:17, Labtec napisał: tak było na AMD pokazach, ale sporym wzrostem bym tego nie nazwał https://www.amd.com/en/technologies/smart-access-memory Już chciałem napisać, że mylisz pojęcia. Byłem śmiertelnie przekonany, że Smart Acces Memory i Resizible BAR, o którym wspomina @krzysiek9203 to dwie osobne rzeczy. Myślałem, iż to drugie jest w założeniu czymś w rodzaju odpowiedzi AMD na DLSS Nvidii... A teraz googluję i wychodzi na to, że to ta sama technologia pod dwiema różnymi nazwami? Coś mi tu nie gra. SMA faktycznie wymaga najnowszego Radeona serii 6000 oraz Ryzena 5000, ALE widzę, że beta biosy dodające obsługę Resizible BAR dostają nawet płyty główne, które (jeszcze) nie mają wsparcia dla najnowszych Ryzenów, np. te z chipsetem X470, jak moja Gaming Plus od MSI. To o co tutaj chodzi? Gdzieś kiedyś migały mi nagłówki, że producenci płyt "znaleźli sposób", żeby te nowe ficzery działały na starszych płytach pod Ryzeny, sięgając nawet pierwszego chipsetu, czyli X370, więc wydawało mi się, że do resizible bara wystarczy ino nowy Radeon, a Ryzen może być nawet i pierwszej generacji Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 6 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 stycznia 2021 Ten ficzer to nic nowego ponoć, używany przez użytkowników Linux-a a nowość dla windows-a Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 6 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 stycznia 2021 4 godziny temu, Redmitsu napisał: Udało mi sie dorwac Gigabyte RTX 3070 Master Aorusa w cenie 3099zł. Oprocz fajnych ledów i ekraniku na grafie (xD) jest kilka o 3-4 fps wiecej w porownaniu do MSI Ventusa 3X. Teraz tylko opchnac tego Ventusa tak zeby nie byc stratny na upgrade (a to raczej nie trudne bo popyt widze jest) i git. Mialem jeszcze zamowione na XKOM 3080 ale chyba sie nie doczekamy nigdy tej dostawy ;( Serio warto było? W sumie master ma silent bios ale i tak wszystko da się ogarnąć undervoltem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Redmitsu 972 Opublikowano 6 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 stycznia 2021 Godzinę temu, mozi napisał: Serio warto było? W sumie master ma silent bios ale i tak wszystko da się ogarnąć undervoltem. 3-4 fpsy sa seryjnie wiecej bez zadnego OC, kupujac ja nawet nie wiedzialem ze jest cos takiego jak Silent Bios xD Jezeli sprzedam swojego MSI z roznica 100-200zł to zostane przy Gigabyte, jak nie to zwroce Aorusa i tyle ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza
Chewie 134 Opublikowano 7 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 stycznia 2021 (edytowane) Jak ta karta moze kosztowac w sklepie 3100 zl. To jest legalne? Rozumiem ze za tyle moga sprzedawac scaleperzy ale sklep chyba powinien miec cene rynkowa. Powinna kosztowac u nas 2300. Nie warto dawac tym lajzom pieniedzy. Edytowane 7 stycznia 2021 przez Chewie Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 896 Opublikowano 7 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 stycznia 2021 Producent może dać tylko cenę rekomendowaną i tyle. To sprzedawca decyduje o końcowej cenie produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 7 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 stycznia 2021 Czasami tez ciężko z towarem u dystrybutora i muszą się namęczyć żeby dostać towar innymi drogami i ceny rosną, także nie pomaga ze founders edition karty były zaniżone cenowo od Nvidia i sprzedane w niskiej ilości Cytuj Odnośnik do komentarza
Redmitsu 972 Opublikowano 7 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 stycznia 2021 Jeszcze zatęsknicie za cena rtx 3070 w okolicach 3k plnow jak już od tego roku Asus robi podwyżki swoich komponentów to zaraz pewnie reszta producentów pójdzie tym samym krokiem Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 141 Opublikowano 7 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 stycznia 2021 No właśnie dlatego się zastanawiam czy ten R5 3600 za 1k to nie jest dobry deal na tą chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 7 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 stycznia 2021 59 minut temu, Redmitsu napisał: Jeszcze zatęsknicie za cena rtx 3070 w okolicach 3k plnow jak już od tego roku Asus robi podwyżki swoich komponentów to zaraz pewnie reszta producentów pójdzie tym samym krokiem Już jest drożej a będzie jeszcze gorzej. Krypto o którym wspomniałem a zostałem wyśmiany że to nie ma znaczenia wg mnie ma bo teraz jest nowy boom na kopanie. Niestety mówi się o tym że do wakacji nic się nie zmieni. Popieprzyło ten rynek konkretnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
oFi 2 435 Opublikowano 7 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 stycznia 2021 ja nie widzę sensu kupować serii 30xx w cenie powyzej 3k. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi