Skocz do zawartości

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Gość ako

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 15.07.2022 o 13:01, Ukukuki napisał:

Aż tyle dostaniesz? Za zwykła 3070 dwa miesiace temu dalem 3200 nowa. A ceny podobno poleciały ostro. 

tak tylko chciałem się pochwalić że udało mi się sprzedać 3070ti za 3000 zł.  Sprzedała się w 4-5h po wystawieniu na OLX także chyba popyt jakiś jest.

Ale przyznam się szczerze, że trochę się cykałem gdy koleś nie odbierał kilkanaście godzin paczki z paczkomatu a na telefon przychodziły mi powiadomienia z peppera z 3070ti z niemiec za mniej niż 3 tysiące :obama: 

Ładnie ceny pikują z każdym dniem, co chwila pojawiają się nowe oferty.

Opublikowano

Najszybciej będą spadać pewnie te najdroższe karty, bo ceny były bardziej szalone, a nowa generacja właśnie od nich ma się zacząć. Na 4070/7700 i niżej trzeba pewnie poczekać do przyszłego roku. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem ostatnio trochę satysfakcji ze swojego starzejącego się już Radeona 5700XT. Wygląda na to, że skubaniec starzeje się jak dobre wino i na kolejnych sterownikach działa coraz lepiej i lepiej. 

Na premierę ta karta rywalizowała z 2060 super. Dziś jest od niej dość często szybsza. Oczywiście nie ma DLSS i RayTracing, ale np. w takim Elden Ring to i tak nie miało znaczenia. A zastanawiało mnie jakim cudem mi tak dobrze Eldenik boży działa. 

Hardware Unboxed zrobił testy na nowo i w samej resteryzacji często przegania nawet 3060 :notbad:.
Tu jeden z lepszych wyników na korzyść AMD - Forza 5.

Capture.jpg

Całość: 

Innym zaskoczeniem jest to, że pomimo braku HDMI 2.1 karta daje radę z 4k w 120Hz z VRR. Do takiego Ori akurat. Myślałem, że to nie jest możliwe i tylko na HDMI 2.1 się da. 

No zadowolony jestem z tego. 

02-CDBDF3-E1-E3-433-F-B04-E-791019-B95-C

6-C531104-1501-4360-9454-A2788425-EC0-E.

Coraz bardziej zaczynam lubić AMD i nowa karta też od nich prawdopodobnie będzie. Chciałem wspierać mniejszych, ale chyba już nie słabszych :rayos:

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.08.2022 o 14:16, C1REX napisał:

Coraz bardziej zaczynam lubić AMD i nowa karta też od nich prawdopodobnie będzie. Chciałem wspierać mniejszych, ale chyba już nie słabszych :rayos:

Obecnie amd nie ma konkurencji, dopiero jak nvidia zejdzie z cen to możemy zacząć rozmawiać. 6600 i 6600 xt najlepszy stosunek ceny/wydajności i wydajności/poboru prądu. Chociaż u nas i tak ceny są z doopy, zależy co rzucą na promocje. 1400 zł za rx6600 to dobry deal 

A i sterowniki faktycznie dużo dały, teraz 6700 xt jest porównywalny z rtx 3070, w niektórych grach wypada lepiej, w większości gier parę klatek mniej albo tyle samo. Może te 12 gb też się kiedyś przyda 

Edytowane przez Chewie
Opublikowano

niech lepiej zrobią innowacyjne gry, dla których będzie warto kupować takie bebechy. Koleś wymienił far cry czy crisis za wyznacznik JAKOŚCI. Po ci mi graficzka jak gra ląduje w śmietniuku po 2 godzinach grania :kekw:

Opublikowano
3 minuty temu, oFi napisał:

niech lepiej zrobią innowacyjne gry, dla których będzie warto kupować takie bebechy. Koleś wymienił far cry czy crisis za wyznacznik JAKOŚCI. Po ci mi graficzka jak gra ląduje w śmietniuku po 2 godzinach grania :kekw:

Pierwszy Far Cry? Crysis? Wg Ciebie to graficzka, a nie jakość? Chyba nigdy nie grałeś w te tytuły.

Opublikowano
19 minut temu, tjery napisał:

Pierwszy Far Cry? Crysis? Wg Ciebie to graficzka, a nie jakość? Chyba nigdy nie grałeś w te tytuły.

Myślałem o ostatnich wcieleniach tych gier raczej. Autor mógł dopisać "pierwszy crisis i farcry" to może bym się nie czepiał:cool:

Opublikowano

Tak naprawdę nigdy nie było super wymagających gier. Tylko w Polsce była taka bieda ,że nowy komputer miał 5 letni procesor :nosacz2:

Jak człowiek sobie uświadomi ,że w latach 90 miał już premierę P3 czy pierwszy GeForce a siedział w tym czasie na P1 albo wczesne P2 z voodoo 1 albo 2 to się smutno robi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem gdzie zapytać, to zapytam tutaj. Mój piec generalnie ciągnie gry 100+ fps, ale muszę wszędzie włączeć vsync i ograniczać framerate do 60, bo denerwuje mnie rwanie ekranu. Mam monitor z odświeżaniem 144hz. To tak ma wyglądać czy czegoś gdzieś nie ustawiłem w opcjach systemu/monitora/karty?

Opublikowano
9 minut temu, SnoD napisał:

Nie wiem gdzie zapytać, to zapytam tutaj. Mój piec generalnie ciągnie gry 100+ fps, ale muszę wszędzie włączeć vsync i ograniczać framerate do 60, bo denerwuje mnie rwanie ekranu. Mam monitor z odświeżaniem 144hz. To tak ma wyglądać czy czegoś gdzieś nie ustawiłem w opcjach systemu/monitora/karty?

Włączasz opcję GSync w panelu Nvidii oraz V Sync w ustawieniach globalnych aplikacji i powinno śmigać jak ta lala.

W samych grach zawsze wyłączać żeby nie kolidowało ze sobą.

• Plusik 1
Opublikowano

Znalazłem część problemu, monitor miałem ustawiony na 60hz, teraz na 144hz. Niby jest ok, ale w NXE nie ma nigdzie nie widzę ustawień G-sync. W necie pokazują jakieś drzewko opcji, którego tu nie ma w ogóle...

Opublikowano (edytowane)

Masz monitor z FreeSync czy G Sync?

W tym drugim przypadku musisz też korzystać z kabla Display Port zamiast HDMI (tak mi się zdaje).

Edytowane przez Bigby
Opublikowano

Mam nowy monitor z gsync i kartę 3060Ti.

Albo nie potrafię w NXE odpalić tego drzewka albo inaczej się do tego wchodzi :yao:

Poszukam jakiegoś tutoriala na YT. Dzięki Panowie :)

Opublikowano (edytowane)

Pany czy oprócz lunchboxa w wersji płatnej jest jakiś fajny luncher do emulatorów? @grzybiarz może ty coś testowałes? Chce mieć cała kolekcje emu (retroarch, duckststion, dolphin i cemu) ale żeby dało się to ogarniać padem bez zabawy w odpalanie wszystkiego ręcznie. Może Linux i jakaś dystrybucja? 

Edytowane przez mozi
  • Minusik 1
Opublikowano

Grzybiarz full screen działa tylko w pełnej wersji a nie chce płacić 75 eur jak jest lipa. Bardziej mi zależy na tym żeby Big screen to był jak na steam ze mogę sobie padem ogarniać. Np w Retroid pocket mam taki luncher którym mogę sobie łazić padem jak chce i odpalać co chce. Wiem ze mogę użyć retroarch ale to dalej nie jest frontend. Nic spróbuje się pobawić tym darmowym launchboxem i zobaczę. Dzięki 

• Minusik 1