Skocz do zawartości

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Gość ako

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 21.09.2022 o 19:34, tjery napisał:

A to że 4090 ma moc pokazała nawet ta zajawka od DF, gdzie Spiderman na max ustawieniach i full RT w 8K  z DLSS Balanced działał w ponad 60 FPS.

Dlaczego mam wrażenie, że granie w 8K to potężny overkill? Już samo 4K brzmi dla mnie jak coś, czego w ogóle nie potrzebuję.. A jak komuś wystarczy dobry monitor + 1080p, to kupując takie RTX3060TI to ma chyba z 10 lat grania na max ustawieniach jak nic.

Opublikowano

U mnie podobnie wszystko powyżej 1440p na 27 calach to overkill. Sam dalej mocno zastanawiam się nad wymianą 3080 na 4090 ale tylko dlatego że jestem gadżeciarzem i jara mnie sam fakt wymiany podzespołu na mocniejszy bo po wymianie karty pewnie odpaliłbym rdr2 / cyberpunk zobaczył ile to ma klatek i wrócił do grania w wow-a . Ale samo to jak wielka jest ta karta przeraża , przecież nie ma szans tego trzymać bez mocnej podpory bo wyłamie slot. Do tego zastanawia mnie kultura pracy bo sama karta wygląda jak farafelka.

Opublikowano

29DoMKV3F8hSjSEnsfp27Syh6hGKcalJ.jpg

7 godzin temu, Bigby napisał:

Bardzo obiecująco to wygląda jak na początek, wiadomo kwas jest ze starszymi bibliotekami, ale w DX12 1080p z RT :notbad:

Niech wchodzą w to mocniej i najwyższy czas skończyć z duopolem

Opublikowano
11 godzin temu, Figuś napisał:

Bardzo obiecująco to wygląda jak na początek, wiadomo kwas jest ze starszymi bibliotekami, ale w DX12 1080p z RT :notbad:

Niech wchodzą w to mocniej i najwyższy czas skończyć z duopolem

Wątpię, że ogarną sterowniki dla większości gier pod DX11 i wcześniejsze biblioteki. Ta wydajność w AC Unity to absolutny koszmar. Ale już w takim vulcanowym Red Dead Redemption 2 super to wygląda. Jeszcze lepiej radzą sobie z Ray Tracingiem, także jest co pochwalić (Metro Enhanced Edition :notbad:).

Muszą też coś zrobić z poborem prądu w idle'u - prawie 50W na A770 względem 10-15 na większości GPU.

Opublikowano
17 godzin temu, Shago napisał:

Dlaczego mam wrażenie, że granie w 8K to potężny overkill? Już samo 4K brzmi dla mnie jak coś, czego w ogóle nie potrzebuję.. A jak komuś wystarczy dobry monitor + 1080p, to kupując takie RTX3060TI to ma chyba z 10 lat grania na max ustawieniach jak nic.

ta karta dla 1%  społeczności. Jakieś 99% nie potrzebuje takiej wydajności i dla nich są karty z niższego segmentu.

Opublikowano

Ogólnie jest bardzo dobrze, 70% lepiej w rasterze, 100% z RT względem 3090 (testy Pure PC). Przy tym zużycie energii na podobnym poziomie co 3090, także te lamenty o stawianie elektrowni pod domem były przedwczesne. O wiele lepszy stosunek wydajności/poboru (30-50% lepiej). Lepsza kultura pracy (cichsza) i chłodniejsza niż poprzednik. Do tego dochodzi DLSS3 (na Pure PC testowali CP2077 4K full RT max ustawienia i z DLSS quality plus DLSS3 Frame Generator było pod 120 fps :obama: i wyglądało bardzo dobrze).

Jedynym minusem pozostaje cena ;)

Opublikowano

no to ja się zawiodłem - bo myślałem, że to będzie taki potwór, że wszystko od kopa będzie tak ciągnął, a tu qrwa 7 dodatkowych suwaków Nvidi dotyczących DLSS. A jak wyłączysz to 40 fpsów jak na jakimś 3070...

image.thumb.png.ee18f70da4c7f07d3b097fea69c2641f.pngs

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, easye napisał:

no to ja się zawiodłem - bo myślałem, że to będzie taki potwór, że wszystko od kopa będzie tak ciągnął, a tu qrwa 7 dodatkowych suwaków Nvidi dotyczących DLSS. A jak wyłączysz to 40 fpsów jak na jakimś 3070...

image.thumb.png.ee18f70da4c7f07d3b097fea69c2641f.pngs

Myślałem, że znasz się trochę na sprzęcie. więc dziwnie się takie coś czyta ;)

To, że miałeś jakieś nierealne oczekiwania nie powoduje, że coś jest nie tak, jak powinno. W przypadku, który podałeś na 3090 byś miał koło 20 fps (nie wspominając o 3070...), a więc i tak jest 100% lepiej, a to że z 20 fps robi się 40 to już inna para kaloszy. RT w tej grze po prostu jest mega wymagający. Poza tym na max ustawieniach z max RT i DLSS Quality (bez DLSS3) masz koło 80 fps, a że quality praktycznie nie rozróżnisz od natywnego to tym bardziej dziwi mnie Twa reakcja ;)

Poza tym wybrałeś skrajny przykład, inne gierki w 4K z RT max i max ustawienia ciągnie na luzie +60 fps w natywnym 4K, gierki bez RT często blisko 120 fps, a czasem więcej (FH5 na Extreme 141 ;))

23 minuty temu, Ukukuki napisał:

No zieloni lecą mocno RT, DLSS a teraz jeszcze ta klatka generowana poza silnikiem gry :obama: Trochę kosmos. A sama sucha wydajność standardowo nie robi takiego wrażenia.

No niby sucha wydajność nie robi takiego wrażenia, ale i tak masz największy przyrost między generacjami w historii.

Edytowane przez tjery
Opublikowano

No miałem oczekiwania względem suchej wydajnosci, wiem że DLSS jest kosmos, ale nie spodziewałem się że na karcie za 10k i takim hupie jaki robili zobaczę bez usprawnień programowych 40 fpsow.

Opublikowano

no to niezła Nvidia,

jeśli to prawda że starsze generacje kart też potrafią w DLSS 3.0 i zieloni zablokowali ten ficzer ekskluzywnie tylko dla nowych kart wyłącznie z powodów marketingowych to xd. Trzymam kciuki żeby gracze ogarnęli jak to omijać.