tjery 1 236 Opublikowano 14 kwietnia 2023 Opublikowano 14 kwietnia 2023 (edytowane) 9 godzin temu, Ukukuki napisał: Zmiana proporcji wyświetlania magicznie nie zmienia matrycy i masz melko. Ale to nie zmieniasz proporcji wyświetlania tylko rozdzielczość z 3840x2160 na 3840x1620 i masz normalnie działający UW 21:9. Matryca tu nie ma nic do rzeczy, tu nie ma mowy o rozciąganiu obrazu czy coś w ten deseń, więc nie ma mleka, obraz jest normalnie wyświetlany jak na monitorze UW. Edytowane 14 kwietnia 2023 przez tjery Cytuj
tjery 1 236 Opublikowano 14 kwietnia 2023 Opublikowano 14 kwietnia 2023 (edytowane) Do wywalenia Edytowane 14 kwietnia 2023 przez tjery Cytuj
tjery 1 236 Opublikowano 15 kwietnia 2023 Opublikowano 15 kwietnia 2023 @MarekCol Tu z CP 2077 Tu z Firestrike (tu w 3840x2160, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie w tym teście). 1 Cytuj
easye 3 372 Opublikowano 15 kwietnia 2023 Opublikowano 15 kwietnia 2023 No ale to znowu wyższa rozdzialka niż standardowe UW i paręnaście fpsow w dół. Ukuki ma 4080 chyba. Co do dyskusji mam takie samo zdanie, dla mnie 34 UW to sweet spot w każdym aspekcie, gdyby cena TV 43/48 była taka sama co monitor Oled 34 brałbym monitor. Szkoda ze nie jest . Cytuj
MarekCol 366 Opublikowano 15 kwietnia 2023 Opublikowano 15 kwietnia 2023 5 godzin temu, tjery napisał: @MarekCol Tu z CP 2077 Tu z Firestrike (tu w 3840x2160, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie w tym teście). Jezu, serio napisałem Firestrike? xd Chodziło mi o Time Spy, mój błąd Ale Cyberek daje dobry pogląd, dzięki. Cytuj
Ukukuki 6 991 Opublikowano 15 kwietnia 2023 Opublikowano 15 kwietnia 2023 Godzinę temu, easye napisał: No ale to znowu wyższa rozdzialka niż standardowe UW i paręnaście fpsow w dół. Ukuki ma 4080 chyba. Co do dyskusji mam takie samo zdanie, dla mnie 34 UW to sweet spot w każdym aspekcie, gdyby cena TV 43/48 była taka sama co monitor Oled 34 brałbym monitor. Szkoda ze nie jest . Miałem 4080 ale zwróciłem, tragicznie to działało z Modern Warfare 2, cały czas artefakty no i piszczała. W tym samym czasie kumplowi składałem kompa z 7900 XT, wsadziłem do swojego kompa na testy i bajka. Dlatego przesiałem się na AMD ale XTX, siedzę na niej już kilka miesięcy i jestem bardzo zadowolony. 34 bardzo spoko ale moim zdaniem zakrzywiona 38 była by idealna. Miałem też 2 dni 50 UW i bajka do pracy, do gier to jednak martwa strefa spora:p chociaż fajnie stymuluje nasze pole widzenia na krawędziach w gierkach fps. No ale to bajer i tak naprawdę pasowałaby kamerka do śledzenia gałek ocznych żeby nie palić mocy PCta na darmo i renderowanie wszystkiego na ekranie. Cytuj
kes 1 462 Opublikowano 15 kwietnia 2023 Opublikowano 15 kwietnia 2023 @Ukukuki jak się odniesiesz do rzekomej niższej jasności G8 na kartach AMD? Zauważyłeś różnice po przesiadce z Nvidii? Cytuj
Ukukuki 6 991 Opublikowano 15 kwietnia 2023 Opublikowano 15 kwietnia 2023 Nie widzę różnicy, ale to są niuanse gdzie bez porównań nie widzisz różnicy plus cały czas masz aktualizacje tego monitora czy sterowników jak i samego windowsa który potrafi robić problemy z HDR w niektórych grach. Cytuj
tjery 1 236 Opublikowano 30 kwietnia 2023 Opublikowano 30 kwietnia 2023 (edytowane) Napiszę tutaj, bo w wiadomym temacie nie ma co Jakby jednak ktoś chciał się skusić na nowe Star Warsy bez czekania na aktualizację albo jakby się ich nie doczekał (tych co coś naprawią ) to jest dobry patent. Idealnie wciąż nie będzie, ale pozwala obejść CPU bottleneck. Także zamiast grać w natywnej, jak u mnie np. 4K to dajemy DSR i wybieramy wyższą rozdziałkę + w grze załączamy FSR Quality, rozdziałkę trzeba dobrać tak, żeby mieć wiadomo te 60+ fps, u mnie 1,75 x 4K, czyli 5120x2880, mam tak średnio w prologu koło 70 fps, najniżej trochę ponad 60, na pierwszej planecie koło 80 fps. Daje to dwie korzyści, raz - lepsza wydajność niż w natywnej, bo dzięki temu obciążenie GPU praktycznie cały czas 100%, dwa - lepsza jakość obrazu, bo pomimo, że to FSR a nie DLSS, to skalując do tak wysokiej rozdziałki w ustawieniu quality daje i tak sporo lepszą jakość obrazu niż natywna z TAA, które jest mega "miękkie" w tej grze. Tym sposobem i więcej klatek i lepiej gierka wygląda. Z włączonym RT u mnie z tego zrobiło się tak 6 fps więcej (a było by jeszcze trochę więcej, bo widzę po zegarach GPU, że jak sprawdzałem to na nowych ustawieniach to nie załączyłem OC karty w Afterburnerze), użycie GPU 100% zamiast 91% i lepsza jakość obrazu (akurat po tych screenach tego nie będzie widać, bo ten drugi musiałem kompresować, bo w tej rozdziałce za dużo mb miał) Jedyne co pozostaje to okazjonalny traversal stutter, znany już z jedynki i na PC i na konsolach, który w jedynce jest do dziś, więc wątpię, żeby w dwójce to ogarnęli. Chociaż tu też dużo od procka i RAMu zależy, u mnie te stuttery objawiają się delikatnym szarpnięciem, nie są to takie cyrki jak na tym filmie DF. Edytowane 30 kwietnia 2023 przez tjery 1 1 1 Cytuj
mozi 1 978 Opublikowano 30 kwietnia 2023 Opublikowano 30 kwietnia 2023 @tjery dzięki ze chciało Ci się sprawdzać mimo wszystko zastanawiam się nad zakupem tego badziewia i rozumiem ze daje rozdziałke w górę np 8k potem fsr i z tego zrobi mi 4K? Dobrze kombinuje? Cytuj
tjery 1 236 Opublikowano 30 kwietnia 2023 Opublikowano 30 kwietnia 2023 (edytowane) 34 minuty temu, mozi napisał: @tjery dzięki ze chciało Ci się sprawdzać mimo wszystko zastanawiam się nad zakupem tego badziewia i rozumiem ze daje rozdziałke w górę np 8k potem fsr i z tego zrobi mi 4K? Dobrze kombinuje? Dajesz wyższą rozdziałkę, FRS bierze ją jaką tą, do której upscalluje, czyli np. przy 2880p FSR Quality (66%) skaluje z 1900p do 2880p, potem to jest downscalowane do ilości pikseli na TV, czyli w wypadku TV 4K do 2160p. Daje to naprawdę fajny efekt, z DLSS zamiast FSR to już w ogóle by była bajka, ale z FSR też jest bardzo spoko przy opcji quality i tak wysokiej rozdzielczości, tak jak pisałem, o wiele lepiej niż z TAA w natywnej. Co do opcji DSR to polecam używanie tych dwóch opcji skalowanie DL (DLDSR), bo tam jest zastosowany Deep Learning i mają taką samą jakość jak skalowanie z o wiele wyższej rozdziałki zwykłym DSR, a są o wiele mniej wymagające pod względem wydajności. Jak grasz w 4K to te opcje to 5120x2880 i 5760x3240. Polecam tą 2880p, bo przy 3240p ciężko jest być na 4090 powyżej 60 fps, a z 2880p na luzie. Co do gierki to zawsze można kupić miesiąc w EA Play za 60 dyszek i ograć Edytowane 30 kwietnia 2023 przez tjery 1 Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 15 lipca 2023 Opublikowano 15 lipca 2023 Podłączyłem se kompa pod tv po hdmi przez ampli, ale muli tak jakoś i wchodzę w ustawienia ekranu a tam widzę kartę Intel HD. Czyli leci ze zintegrowanej… mam jeszcze drugi port hdmi i nie wiem czy w tym drugim będzie GeForce? Po prostu wole spytać bo już kompa wyłączyłem, bo trochę się nawkuriwalem przenoszeniem wszystkiego. Czy to gdzieś w windowsie mam wybrać wejście nvidii? —- dobra mam już dziurę hdmi niżej była 3 Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 15 lipca 2023 Opublikowano 15 lipca 2023 No i tak właśnie to wyglada na PC: odpalam se duckstation po długiej nieobecności, pobiera aktualizacje, pyta czy sejwa wczytać czy od nowa, daje od nowa i chodzi z 1 fps. I teraz nie wiem czego to wina, a na Xbox series chodziło zajebiscie! Inne emu, typu dolphin chodzą dobrze a tu jakiś problem… żadnej gry nie mogę odpalić. Cytuj
Ukukuki 6 991 Opublikowano 25 sierpnia 2023 Opublikowano 25 sierpnia 2023 https://www.indiegogo.com/project/preview/13dfb636#/ Kolejny miniPC Wygląda na następce GPD win 1 i 2. Mój ulubiony format, składany i mieści się w kieszeni. Tym razem co prawda trochę większej ale i tak. Gdyby był normalnie dostępny w sklepach brałbym a tak siedzę już na Asus Rog Ally. Cytuj
Czoperrr 5 120 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Jaki ja jestem głupi. Grałem w RE4Remake na laptopie z RTX 3060 w trybie 1440p UW i ustawiałem FSR na Ultra Performance żeby to trzymało 60 klatek, ale wyglądało bardzo słabo. No kurwa, przecież nie o to chodzi w FSR. W nocy ustawiłem 1080p UW i FSR Ultra Quality. Gierka wyglada o wiele lepiej i działa powyżej 100 fps 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Opublikowano 29 sierpnia 2023 A ja wczoraj robiłem wielkie testy upscalerów najpierw DLSS (3080), potem już tylko FSR 2.1/2.2 i czarnego konia zestawienia Intel XESS (oba na XTX 7900). Przez wiele tygodni byłem negatywnie nastawiony do upscalerów, ale postęp techniczny w ciągu roku wszystkich 3ch DLSS/FSR i szczególnie XESS jest ogromny. Sama karta XTX 7900 marzenie w zestawieniu z 5800 X3D i DDR4 3600 MHz + szybkie SSD gry płyną, no szczególnie takie co nie mają włączonego RT, czego byłem świadomy kupując Radeona . Przed 8 godzin nieustannej gry w tytuły low-RT i heavy-RT i non-RT muszę powiedzieć, że AMD zrobiło tą generacją spore postępy, również w Ray Tracingu. Nie wysypuje też legendarnych sterowników, robiłem DDU przed zmianą. Testowałem dużo nowe skalery, żeby pobawić się trochę RT w 60-100 fps (bez tego takie tytuły jak DL2, W3 i CP 2077 nie pójdą na XTX w 60+). FSR 2.2 w DL2 czy CP2077 na Quality nie ustępuje DLSS w większości przypadków (przynajmniej tym, co odpalałem na RTX 3080 zaraz przed podmianką, są plusy i minusy). Ale moim prawdziwym odkryciem, jako, że DLSS już nie mam z wiadomych względów jest Intel XESS w CP 2077 w trybie ultra quality - lepsze niż native i subiektywnie lepsze niż FSR i DLSS Quality, prawie jak DLAA, nie wiem jak Intel tak szybko zrobił tak dobry skaler, ale te kilka % performance'u bardzo się przydaje, mniejszy boost, ale wystarczający i lepsze niż TAAU. Więc to nie jest tak, że Radek XTX 7900 nie odpali RT, oczywiście warto pobawić się suwakami i skalerami, ale jest trochę mocniejszy niż 3090Ti i na poziomie 4070Ti w powiedzmy medium z analogicznymi skalerami. Bardzo dobra robota ze strony AMD. Co się tyczy non-RT, to tutaj ta grafika działa cuda i naprawdę boost daje duży i w maksymalnych ustawieniach, gdzie karta z 10 czy 16 GB się poci, tam 24 GB VRAM jest widzialne, nawet w takim Baldurze 3 (akt 3), a już na pewno w trybach non-RT w grach typu Cyberpunk 2077 czy DL2 to jest prawdziwa przepaść. Następny do testów będzie Starfield, tutaj się spodziewam, że RT nie będzie, bo przecież nie po to kupiłem tą kartę, tylko, żeby grać w 120-144 FPS :). W tej cenie ta karta naprawdę jest mocna i drugi raz też wolałbym zapłacić quazi 4-5-5k (jeszcze Starfield Premium za 500 zł w gratisie), niż 6k za dobrego 4080, albo 8k za dobrego 4090 (to już bardziej). W RT poziom 4070Ti, non-RT poziom idealnie między 4080 i 4090, nie testowałem UE5, ale tam ponoć czasami bije 4090, jak widać na benchmarkach w Remnant 2 i Immortals (pewnie VRAM 4080 daje się we znami). Wstępna ocena karty cena/jakość : 9/10, jak RDNA4 popracuje nad RT i dorzuci ficzer parity z FSR 3 na poziomie 4080/4090, albo nawet dorówna kolejnej NVIdii nie widzę przeszkód na cenowe parity, a wiadomo, konkurencja jest potrzebna. Jeszcze pobór energii, mógłby być mniejszy. P.S. oddam w dobre ręce poniżej 2k na pewno (jeszcze rok gwary został) https://www.x-kom.pl/p/669592-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-3080-gaming-oc-lhr-10gb-gddr6x.html Intel XESS - radzę zobaczyć, zabójczo stabilny upscaler, szczególnie w CP 2077. Sczególnie jak nie macie karty NVIDII, warto spriorytetyzować kosztem FSR. 2 Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Aha jeszcze kilka rzeczy odnośnie procka z R5 3600 -> 5800 X3D - naprawdę masa gier, sztandarowy przykład Baldur 3 - ksztusi się już na starych prockach, wszystko jedno czy 1080 czy 4k. Warto zainwestować, jak ktoś ma AM4. I nie oszczędzać na chłodzeniu, bo ten procek go wymaga :). 1% low -> tutaj szczególny boost z procka Cytuj
easye 3 372 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Chłodzenie nie musi być drogie, u mnie Fera 5 za 199 zł chłodzi go na poziomie najdroższych colleeow wodnych... A mam też budżetowa obudowę za niecałe 300 zł. Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Teraz, easye napisał: Chłodzenie nie musi być drogie, u mnie Fera 5 za 199 zł chłodzi go na poziomie najdroższych colleeow wodnych... A mam też budżetowa obudowę za niecałe 300 zł. Fera 5 Dual jest ok, bardziej myślałem o tych co wrzucają to na stocka ze starego Ryzena na przykład, bo takie też widziałem ewenementy :D. Cytuj
easye 3 372 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Tfu to Fortis 5 DualFan. A nie Fera. 199 zł coller a więcej niż 80-82 stopnie w skoku raczej nie widziałem. Przecietne temperatury zaś są jakieś 10-15 stopni mniejsze. I zgadzam się, do AM4 lepszego procka nie ma. Dlugo się zastanawiałem nad zmianą i przejsce z 3600 a nawet 5600 to był skok jakbym nowe GPU kupił. Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Opublikowano 29 sierpnia 2023 1 minutę temu, easye napisał: Tfu to Fortis 5 DualFan. A nie Fera. 199 zł coller a więcej niż 80-82 stopnie w skoku raczej nie widziałem. Przecietne temperatury zaś są jakieś 10 stopni mniejsze. I zgadzam się, do AM4 lepszego procka nie ma. Dlugo się zastanawiałem nad zmianą i przejsce z 3600 a nawet 5600 to był skok jakbym nowe GPU kupił. Tak, ten procek to inna liga płynności w nowych grach. A naprawdę dobrze radzi sobie też z UE5, a sporo tego będzie w najbliższym czasie. Cytuj
easye 3 372 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Opublikowano 29 sierpnia 2023 A co do cen chyba nie ma czegoś takiego jak slabe 4080 (no moze poza 1 modelem), dokladnie do niby lepiej wykonanych to raczej fanaberia. Ogólnie te karty NVIDI są wyjątkowo udane, niezależnie czy kupujemy 4070TI czy 4080. Ja mam najtańsza wersję -gainward phoenix, kupiłem nowke za 5400, chyba najbardziej budżetowa wersją 4080, temperatury 40stopni, najcichsza część w komputerze, do tego 0 piszczących cewek. Cytuj
tjery 1 236 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Opublikowano 29 sierpnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, KrYcHu_89 napisał: A ja wczoraj robiłem wielkie testy upscalerów najpierw DLSS (3080), potem już tylko FSR 2.1/2.2 i czarnego konia zestawienia Intel XESS (oba na XTX 7900). Przez wiele tygodni byłem negatywnie nastawiony do upscalerów, ale postęp techniczny w ciągu roku wszystkich 3ch DLSS/FSR i szczególnie XESS jest ogromny. Sama karta XTX 7900 marzenie w zestawieniu z 5800 X3D i DDR4 3600 MHz + szybkie SSD gry płyną, no szczególnie takie co nie mają włączonego RT, czego byłem świadomy kupując Radeona . Przed 8 godzin nieustannej gry w tytuły low-RT i heavy-RT i non-RT muszę powiedzieć, że AMD zrobiło tą generacją spore postępy, również w Ray Tracingu. Nie wysypuje też legendarnych sterowników, robiłem DDU przed zmianą. Testowałem dużo nowe skalery, żeby pobawić się trochę RT w 60-100 fps (bez tego takie tytuły jak DL2, W3 i CP 2077 nie pójdą na XTX w 60+). FSR 2.2 w DL2 czy CP2077 na Quality nie ustępuje DLSS w większości przypadków (przynajmniej tym, co odpalałem na RTX 3080 zaraz przed podmianką, są plusy i minusy). Ale moim prawdziwym odkryciem, jako, że DLSS już nie mam z wiadomych względów jest Intel XESS w CP 2077 w trybie ultra quality - lepsze niż native i subiektywnie lepsze niż FSR i DLSS Quality, prawie jak DLAA, nie wiem jak Intel tak szybko zrobił tak dobry skaler, ale te kilka % performance'u bardzo się przydaje, mniejszy boost, ale wystarczający i lepsze niż TAAU. Więc to nie jest tak, że Radek XTX 7900 nie odpali RT, oczywiście warto pobawić się suwakami i skalerami, ale jest trochę mocniejszy niż 3090Ti i na poziomie 4070Ti w powiedzmy medium z analogicznymi skalerami. Bardzo dobra robota ze strony AMD. Co się tyczy non-RT, to tutaj ta grafika działa cuda i naprawdę boost daje duży i w maksymalnych ustawieniach, gdzie karta z 10 czy 16 GB się poci, tam 24 GB VRAM jest widzialne, nawet w takim Baldurze 3 (akt 3), a już na pewno w trybach non-RT w grach typu Cyberpunk 2077 czy DL2 to jest prawdziwa przepaść. Następny do testów będzie Starfield, tutaj się spodziewam, że RT nie będzie, bo przecież nie po to kupiłem tą kartę, tylko, żeby grać w 120-144 FPS :). W tej cenie ta karta naprawdę jest mocna i drugi raz też wolałbym zapłacić quazi 4-5-5k (jeszcze Starfield Premium za 500 zł w gratisie), niż 6k za dobrego 4080, albo 8k za dobrego 4090 (to już bardziej). W RT poziom 4070Ti, non-RT poziom idealnie między 4080 i 4090, nie testowałem UE5, ale tam ponoć czasami bije 4090, jak widać na benchmarkach w Remnant 2 i Immortals (pewnie VRAM 4080 daje się we znami). Wstępna ocena karty cena/jakość : 9/10, jak RDNA4 popracuje nad RT i dorzuci ficzer parity z FSR 3 na poziomie 4080/4090, albo nawet dorówna kolejnej NVIdii nie widzę przeszkód na cenowe parity, a wiadomo, konkurencja jest potrzebna. Jeszcze pobór energii, mógłby być mniejszy. P.S. oddam w dobre ręce poniżej 2k na pewno (jeszcze rok gwary został) https://www.x-kom.pl/p/669592-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-3080-gaming-oc-lhr-10gb-gddr6x.html Intel XESS - radzę zobaczyć, zabójczo stabilny upscaler, szczególnie w CP 2077. Sczególnie jak nie macie karty NVIDII, warto spriorytetyzować kosztem FSR. W baldurze w 3 akcie wisi na procku, vram nie ma tu nic do rzeczy. Jak grasz w 1440, w dodatku z upscallingiem to 24GB vram nie mają żadnego znaczenia, tak samo w tytułach na UE5 4090vsXTX, bo 4090 też ma 24GB Vram. Co do Xessa do słabszy niż DLSS, a lepszy niż FSR, co już wielokrotnie DF pokazywało w swoich analizach. Ja czekam na DLSS 3.5, dziś oglądałem nowy materiał DF po gamescomie, podobno miazga pod względem jakości obrazu z RT, np. z pathtracingiem w CP2077, aż Alex sprawdzał czy to na pewno jest z DLSS performance w opcjach, bo wyglądało jak 4K. Ten wbudowany denoiser RT w dlss to będzie kolejny duży krok nvidii w temacie RT. A bez RT do 4090 xtxowi troszeczkę brakuje tak samo jak 4090 troszeczkę brakuje do xtxa po względem ceny Edytowane 29 sierpnia 2023 przez tjery 1 Cytuj
tjery 1 236 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Opublikowano 29 sierpnia 2023 (edytowane) W ogóle z jego testów wynika, że xtx idzie łeb w łeb z 4080bez RT. Edytowane 29 sierpnia 2023 przez tjery Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi