Skocz do zawartości

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Gość ako

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

No i nie sprawdziło się twoje czarnowidzenie, nie jest źle. 

IMG_0516.thumb.jpeg.03723da092a3c0c0e740510732e29ffa.jpeg

Podatek od nowości w wysokości 200-300 zł. 

Podobno nie ma być mocniejszych, będą lecieć do dołu. AMD porzuca architekturę RDNA i pracuje nad nową. Obecna premiera to krok wstecz w rasteryzacji xd jak u intela widzę. Za to dużo lepiej ma być w RT. Ogólnie są w dupie bo podobno chcieli sprzedawać 9070 w cenie 600 dolarów a tutaj Nividia im te plany mocno pokrzyżowała swoimi cenami. 

Hmm przecież właśnie o tym pisaliśmy, to są ceny referentów Founders Edition do zamówienia na kolejki z Nvidia.com, do tego dolicz 1-2k w zależności od producenta (mowa o 5090, dla innych relatywnie mniej). 

• Plusik 1
Opublikowano
2 minuty temu, Donatello1991 napisał(a):

Chyba jednak się poczeka na 6090 pod gta 6 xd

Szkoda trochę, że nie ma nic pomiędzy 5080 i 5090, bo tam chyba większość by siebie widziała, a tak to jak ktoś jest na pastgenie przesiadka na 5080 niby ok, ale dopiero 5090 i wydatek 12k da duży boost, no Nvidia wie co robi xD. 

33 minuty temu, easye napisał(a):

https://www.purepc.pl/nvidia-dlss-4-wprowadzi-multi-frame-generation-oraz-reflex-2-technika-trafi-wylacznie-do-kart-geforce-rtx-5000

no i tak jak przewidywaliśmy. DLSS 4.0 i 5080 2 razy mocniejsza w niektórych grach od 4080.

image.png.087059e855582a6082a8fa1322e28235.png

podobnie jak 5090

image.png

Tutaj też sprawdziły się moje przypuszczenia, czyli w rastrze różnice jednak minimalne, dopiero feature wise, ale to zobaczymy jak szybko gry wykorzystają. 

Opublikowano

5070 Ti imo najlepsza opcja albo goła 5070. W czystej mocy jest jakieś 20-25% różnicy w zależności od gry.

cos czuje, ze wersje super będą mieć więcej pamięci. 

Opublikowano

No i niestety już widać, że AMD poszło drogą Nvidii, FSR 4 też zablokowane dla nowego RDNA, podobnie jak DLSS 4.0, ale tutaj to nie pierwszy raz. 

1 minutę temu, Starh napisał(a):

5070 Ti imo najlepsza opcja albo goła 5070. W czystej mocy jest jakieś 20-25% różnicy w zależności od gry.

cos czuje, ze wersje super będą mieć więcej pamięci. 

Si, 5070Ti wygląda super cena/wydajność na papierze i killer AMD tym samym. 

Opublikowano

spokojnie możesz polować na używki 4080, bo będą fanatycy co od razu będą chcieli wymienić.

2 minuty temu, GearsUp napisał(a):

Zaraz, czyli te słupki porównawcze to są z włączonym FG żeby wyglądało to na duży boost? Jaki to ma sens jak w starych kartach też go można włączyć?

No stary działa inaczej, skoro porównują te same gry i wydajność DLSS 4.0 przy pełnym RT jest 2 razy lepsza.

No ale poczekajmy na rzetelne testy.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Tutaj też sprawdziły się moje przypuszczenia, czyli w rastrze różnice jednak minimalne, dopiero feature wise, ale to zobaczymy jak szybko gry wykorzystają. 

Pewnie jakieś 30%-40%, więc nie aż tak minimalnie.

4 minuty temu, GearsUp napisał(a):

Zaraz, czyli te słupki porównawcze to są z włączonym FG żeby wyglądało to na duży boost? Jaki to ma sens jak w starych kartach też go można włączyć?

Nie można, bo tu masz generowane 4 klatki zamiast jednej.

Poszli na maxa w AI, niech wyjdą pierwsze porównania jak to się wszystko sprawuje to się pomyśli. Człowiek cały czas żyje starymi czasami i jak widzi wszędzie to AI to się zapala lampka, ale z drugiej strony, kto jak kto, ale Nvidia już pokazała, że umie w AI, więc rezultaty mogą być naprawdę dobre.

Edytowane przez tjery
Opublikowano
5 minut temu, GearsUp napisał(a):

No w rastrze nie mogą dużo pokazać, bo jest 20% względem takiego samego numerka past gena, a to za mało, żeby pokazywać. 

1 minutę temu, tjery napisał(a):

Pewnie jakieś 30%-40%, więc nie aż tak minimalnie.

Nie można, bo tu masz klatki generowane 4 klatki zamiast jednej.

Poszli na maxa w AI, niech wyjdą pierwsze porównania jak to się wszystko sprawuje to się pomyśli. Człowiek cały czas żyje starymi czasami i jak widzi wszędzie to AI to się zapala lampka, ale z drugiej strony, kto jak kto, ale Nvidia już pokazała, że umie w AI, więc rezultaty mogą być naprawdę dobre.

Chyba nie podali info o procentach, tylko taki wykres, to jest 40%?

image.png.fbfaaafb579baaadf687cb5c87a68b61.png

O czekaj mam :D 

u8blsf0gaibe1.png

• Haha 1
Opublikowano

W czystej rasteryzacji będzie prawdopodobnie brak postępu u kurteczki, tylko cudowne skalery i generatory klatek, a AMD idzie ta sama drogą i nowe karty będą słabsze bez ficzerow od poprzedniej generacji. Nie jest dobrze w państwie PCtowym.

Opublikowano
Teraz, Czoperrr napisał(a):

Ile płacicie miesięcznie za prąd grając na smokach z 4080 albo 4090 przez średnio 2h dziennie? U mnie za suszenie prania kilka razy w tygodniu rachunek wzrósł o 100% :)

Sprzedaj pralkę :D. 

Opublikowano
2 minuty temu, GearsUp napisał(a):

W takim razie te fejkowe klatki to teraz będą już na stałe zaimplementowane w DLSSa czy jeżeli będą wyskakiwały artefakty to można będzie je wyłączyć? 

DLSS 4.0 to nic innego jak nowy generator klatek. Ale nie ma dużo info, o tym jak będzie działać w rzeczywistości. 

--

na pewno będzie znowu na on i off, po staremu, tylko implementacja inna, podobno lepsza

Opublikowano
3 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Ile płacicie miesięcznie za prąd grając na smokach z 4080 albo 4090 przez średnio 2h dziennie? U mnie za suszenie prania kilka razy w tygodniu rachunek wzrósł o 100% :)

320 zł za dwa miesiące z tym ,że też mam suszarkę, indukcję i dwa smoki. Żona pracuje z domu i renderuje. 

Opublikowano
1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

DLSS 4.0 to nic innego jak nowy generator klatek. Ale nie ma dużo info, o tym jak będzie działać w rzeczywistości. 

Nie tylko bo na tych screenach porównawczych co widziałem obraz był ostrzejszy od poprzedniego DLSS więc to nie jest tylko FG

Opublikowano
Teraz, GearsUp napisał(a):

Nie tylko bo na tych screenach porównawczych co widziałem obraz był ostrzejszy od poprzedniego DLSS więc to nie jest tylko FG

A te screeny to wiesz, wpadnie analiza DF to sprawdzi się. 

Opublikowano
4 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

4080 to jakieś 1,50!

Opublikowano
1 minute ago, Ukukuki said:

320 zł za dwa miesiące z tym ,że też mam suszarkę, indukcję i dwa smoki. Żona pracuje z domu i renderuje. 

Ciekawe. Ja nie mam stacjonarki, urządzenia klasa A+++, na konsoli gram godzinę dziennie, pracuję z domu na laptopie i ostatni rachunek 288zł za jeden miesiąc. 

Opublikowano
5 minut temu, Bielik napisał(a):

W czystej rasteryzacji będzie prawdopodobnie brak postępu u kurteczki, tylko cudowne skalery i generatory klatek, a AMD idzie ta sama drogą i nowe karty będą słabsze bez ficzerow od poprzedniej generacji. Nie jest dobrze w państwie PCtowym.

Cenowo może dobrze nie jest, ale dalej 2 generacje przed konsolami, szczególnie procesorowo, więc może i dobrze, że nie dojebali 100% wzrostów, bo gry na konsoli już byś nie odpalił :D. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GearsUp napisał(a):

To nie tylko FG, bo cały DLSS będzie w zupełnie nowy sposób rekonstruował obraz.

Edytowane przez tjery
Opublikowano

no dlatego też mówili, ze i ramu nie będzie tyle potrzeba.

Przypomnę tylko, że odbiór 40XX był podobnny i w temacie było wiele narzekań na te wszystkie fichery i dlsssy, a dzisiaj sami widzicie jak jest ^^