KrYcHu_89 2 418 Opublikowano wczoraj o 07:22 Opublikowano wczoraj o 07:22 32 minuty temu, Ukukuki napisał(a): No i nie sprawdziło się twoje czarnowidzenie, nie jest źle. Podatek od nowości w wysokości 200-300 zł. Podobno nie ma być mocniejszych, będą lecieć do dołu. AMD porzuca architekturę RDNA i pracuje nad nową. Obecna premiera to krok wstecz w rasteryzacji xd jak u intela widzę. Za to dużo lepiej ma być w RT. Ogólnie są w dupie bo podobno chcieli sprzedawać 9070 w cenie 600 dolarów a tutaj Nividia im te plany mocno pokrzyżowała swoimi cenami. Hmm przecież właśnie o tym pisaliśmy, to są ceny referentów Founders Edition do zamówienia na kolejki z Nvidia.com, do tego dolicz 1-2k w zależności od producenta (mowa o 5090, dla innych relatywnie mniej). 1 Cytuj
Donatello1991 1 465 Opublikowano wczoraj o 07:23 Opublikowano wczoraj o 07:23 Chyba jednak się poczeka na 6090 pod gta 6 xd Cytuj
KrYcHu_89 2 418 Opublikowano wczoraj o 07:24 Opublikowano wczoraj o 07:24 2 minuty temu, Donatello1991 napisał(a): Chyba jednak się poczeka na 6090 pod gta 6 xd Szkoda trochę, że nie ma nic pomiędzy 5080 i 5090, bo tam chyba większość by siebie widziała, a tak to jak ktoś jest na pastgenie przesiadka na 5080 niby ok, ale dopiero 5090 i wydatek 12k da duży boost, no Nvidia wie co robi xD. 33 minuty temu, easye napisał(a): https://www.purepc.pl/nvidia-dlss-4-wprowadzi-multi-frame-generation-oraz-reflex-2-technika-trafi-wylacznie-do-kart-geforce-rtx-5000 no i tak jak przewidywaliśmy. DLSS 4.0 i 5080 2 razy mocniejsza w niektórych grach od 4080. podobnie jak 5090 Tutaj też sprawdziły się moje przypuszczenia, czyli w rastrze różnice jednak minimalne, dopiero feature wise, ale to zobaczymy jak szybko gry wykorzystają. Cytuj
Starh 3 176 Opublikowano wczoraj o 07:26 Opublikowano wczoraj o 07:26 5070 Ti imo najlepsza opcja albo goła 5070. W czystej mocy jest jakieś 20-25% różnicy w zależności od gry. cos czuje, ze wersje super będą mieć więcej pamięci. Cytuj
KrYcHu_89 2 418 Opublikowano wczoraj o 07:28 Opublikowano wczoraj o 07:28 No i niestety już widać, że AMD poszło drogą Nvidii, FSR 4 też zablokowane dla nowego RDNA, podobnie jak DLSS 4.0, ale tutaj to nie pierwszy raz. 1 minutę temu, Starh napisał(a): 5070 Ti imo najlepsza opcja albo goła 5070. W czystej mocy jest jakieś 20-25% różnicy w zależności od gry. cos czuje, ze wersje super będą mieć więcej pamięci. Si, 5070Ti wygląda super cena/wydajność na papierze i killer AMD tym samym. Cytuj
Bielik 750 Opublikowano wczoraj o 07:32 Opublikowano wczoraj o 07:32 Sugerowana polska cena 5070Ti to od 3899zl, według mnie długo takiej nie zobaczymy... Żałuję, że nie wziąłem actiny z Amazona z 4080 za 7k Cytuj
GearsUp 327 Opublikowano wczoraj o 07:34 Opublikowano wczoraj o 07:34 Zaraz, czyli te słupki porównawcze to są z włączonym FG żeby wyglądało to na duży boost? Jaki to ma sens jak w starych kartach też go można włączyć? Cytuj
easye 3 408 Opublikowano wczoraj o 07:34 Opublikowano wczoraj o 07:34 spokojnie możesz polować na używki 4080, bo będą fanatycy co od razu będą chcieli wymienić. 2 minuty temu, GearsUp napisał(a): Zaraz, czyli te słupki porównawcze to są z włączonym FG żeby wyglądało to na duży boost? Jaki to ma sens jak w starych kartach też go można włączyć? No stary działa inaczej, skoro porównują te same gry i wydajność DLSS 4.0 przy pełnym RT jest 2 razy lepsza. No ale poczekajmy na rzetelne testy. Cytuj
Ukukuki 7 224 Opublikowano wczoraj o 07:37 Opublikowano wczoraj o 07:37 16 minut temu, Czoperrr napisał(a): A jakieś dobre gry na to wyjdą? Wszystkie Cytuj
tjery 1 285 Opublikowano wczoraj o 07:38 Opublikowano wczoraj o 07:38 (edytowane) 13 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a): Tutaj też sprawdziły się moje przypuszczenia, czyli w rastrze różnice jednak minimalne, dopiero feature wise, ale to zobaczymy jak szybko gry wykorzystają. Pewnie jakieś 30%-40%, więc nie aż tak minimalnie. 4 minuty temu, GearsUp napisał(a): Zaraz, czyli te słupki porównawcze to są z włączonym FG żeby wyglądało to na duży boost? Jaki to ma sens jak w starych kartach też go można włączyć? Nie można, bo tu masz generowane 4 klatki zamiast jednej. Poszli na maxa w AI, niech wyjdą pierwsze porównania jak to się wszystko sprawuje to się pomyśli. Człowiek cały czas żyje starymi czasami i jak widzi wszędzie to AI to się zapala lampka, ale z drugiej strony, kto jak kto, ale Nvidia już pokazała, że umie w AI, więc rezultaty mogą być naprawdę dobre. Edytowane wczoraj o 07:38 przez tjery Cytuj
KrYcHu_89 2 418 Opublikowano wczoraj o 07:38 Opublikowano wczoraj o 07:38 5 minut temu, GearsUp napisał(a): Zaraz, czyli te słupki porównawcze to są z włączonym FG żeby wyglądało to na duży boost? Jaki to ma sens jak w starych kartach też go można włączyć? No w rastrze nie mogą dużo pokazać, bo jest 20% względem takiego samego numerka past gena, a to za mało, żeby pokazywać. 1 minutę temu, tjery napisał(a): Pewnie jakieś 30%-40%, więc nie aż tak minimalnie. Nie można, bo tu masz klatki generowane 4 klatki zamiast jednej. Poszli na maxa w AI, niech wyjdą pierwsze porównania jak to się wszystko sprawuje to się pomyśli. Człowiek cały czas żyje starymi czasami i jak widzi wszędzie to AI to się zapala lampka, ale z drugiej strony, kto jak kto, ale Nvidia już pokazała, że umie w AI, więc rezultaty mogą być naprawdę dobre. Chyba nie podali info o procentach, tylko taki wykres, to jest 40%? O czekaj mam 1 Cytuj
Bielik 750 Opublikowano wczoraj o 07:39 Opublikowano wczoraj o 07:39 W czystej rasteryzacji będzie prawdopodobnie brak postępu u kurteczki, tylko cudowne skalery i generatory klatek, a AMD idzie ta sama drogą i nowe karty będą słabsze bez ficzerow od poprzedniej generacji. Nie jest dobrze w państwie PCtowym. Cytuj
Czoperrr 5 259 Opublikowano wczoraj o 07:40 Opublikowano wczoraj o 07:40 Ile płacicie miesięcznie za prąd grając na smokach z 4080 albo 4090 przez średnio 2h dziennie? U mnie za suszenie prania kilka razy w tygodniu rachunek wzrósł o 100% 3 Cytuj
KrYcHu_89 2 418 Opublikowano wczoraj o 07:40 Opublikowano wczoraj o 07:40 Teraz, Czoperrr napisał(a): Ile płacicie miesięcznie za prąd grając na smokach z 4080 albo 4090 przez średnio 2h dziennie? U mnie za suszenie prania kilka razy w tygodniu rachunek wzrósł o 100% Sprzedaj pralkę :D. Cytuj
GearsUp 327 Opublikowano wczoraj o 07:41 Opublikowano wczoraj o 07:41 W takim razie te fejkowe klatki to teraz będą już na stałe zaimplementowane w DLSSa czy jeżeli będą wyskakiwały artefakty to można będzie je wyłączyć? Cytuj
KrYcHu_89 2 418 Opublikowano wczoraj o 07:42 Opublikowano wczoraj o 07:42 2 minuty temu, GearsUp napisał(a): W takim razie te fejkowe klatki to teraz będą już na stałe zaimplementowane w DLSSa czy jeżeli będą wyskakiwały artefakty to można będzie je wyłączyć? DLSS 4.0 to nic innego jak nowy generator klatek. Ale nie ma dużo info, o tym jak będzie działać w rzeczywistości. -- na pewno będzie znowu na on i off, po staremu, tylko implementacja inna, podobno lepsza Cytuj
Ukukuki 7 224 Opublikowano wczoraj o 07:43 Opublikowano wczoraj o 07:43 3 minuty temu, Czoperrr napisał(a): Ile płacicie miesięcznie za prąd grając na smokach z 4080 albo 4090 przez średnio 2h dziennie? U mnie za suszenie prania kilka razy w tygodniu rachunek wzrósł o 100% 320 zł za dwa miesiące z tym ,że też mam suszarkę, indukcję i dwa smoki. Żona pracuje z domu i renderuje. Cytuj
GearsUp 327 Opublikowano wczoraj o 07:44 Opublikowano wczoraj o 07:44 1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a): DLSS 4.0 to nic innego jak nowy generator klatek. Ale nie ma dużo info, o tym jak będzie działać w rzeczywistości. Nie tylko bo na tych screenach porównawczych co widziałem obraz był ostrzejszy od poprzedniego DLSS więc to nie jest tylko FG Cytuj
KrYcHu_89 2 418 Opublikowano wczoraj o 07:44 Opublikowano wczoraj o 07:44 Teraz, GearsUp napisał(a): Nie tylko bo na tych screenach porównawczych co widziałem obraz był ostrzejszy od poprzedniego DLSS więc to nie jest tylko FG A te screeny to wiesz, wpadnie analiza DF to sprawdzi się. Cytuj
easye 3 408 Opublikowano wczoraj o 07:45 Opublikowano wczoraj o 07:45 4 minuty temu, Czoperrr napisał(a): Ile płacicie miesięcznie za prąd grając na smokach z 4080 albo 4090 przez średnio 2h dziennie? U mnie za suszenie prania kilka razy w tygodniu rachunek wzrósł o 100% 4080 to jakieś 1,50! Cytuj
Czoperrr 5 259 Opublikowano wczoraj o 07:45 Opublikowano wczoraj o 07:45 1 minute ago, Ukukuki said: 320 zł za dwa miesiące z tym ,że też mam suszarkę, indukcję i dwa smoki. Żona pracuje z domu i renderuje. Ciekawe. Ja nie mam stacjonarki, urządzenia klasa A+++, na konsoli gram godzinę dziennie, pracuję z domu na laptopie i ostatni rachunek 288zł za jeden miesiąc. Cytuj
KrYcHu_89 2 418 Opublikowano wczoraj o 07:46 Opublikowano wczoraj o 07:46 5 minut temu, Bielik napisał(a): W czystej rasteryzacji będzie prawdopodobnie brak postępu u kurteczki, tylko cudowne skalery i generatory klatek, a AMD idzie ta sama drogą i nowe karty będą słabsze bez ficzerow od poprzedniej generacji. Nie jest dobrze w państwie PCtowym. Cenowo może dobrze nie jest, ale dalej 2 generacje przed konsolami, szczególnie procesorowo, więc może i dobrze, że nie dojebali 100% wzrostów, bo gry na konsoli już byś nie odpalił :D. Cytuj
tjery 1 285 Opublikowano wczoraj o 07:46 Opublikowano wczoraj o 07:46 (edytowane) 3 minuty temu, GearsUp napisał(a): Nie tylko bo na tych screenach porównawczych co widziałem obraz był ostrzejszy od poprzedniego DLSS więc to nie jest tylko FG To nie tylko FG, bo cały DLSS będzie w zupełnie nowy sposób rekonstruował obraz. Edytowane wczoraj o 07:47 przez tjery Cytuj
easye 3 408 Opublikowano wczoraj o 07:48 Opublikowano wczoraj o 07:48 no dlatego też mówili, ze i ramu nie będzie tyle potrzeba. Przypomnę tylko, że odbiór 40XX był podobnny i w temacie było wiele narzekań na te wszystkie fichery i dlsssy, a dzisiaj sami widzicie jak jest Cytuj
GearsUp 327 Opublikowano wczoraj o 07:49 Opublikowano wczoraj o 07:49 Lekko ostrzej jest, nawet jak się patrzy na zwykłe screeny na te rysy na tym stole https://www.guru3d.com/story/nvidia-announces-geforce-rtx-5080-and-5090/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi