Skocz do zawartości

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Featured Replies

• Odpowiedzi 6,2 tys.
  • Wyświetleń 436,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zrobiłem sobie dziś prezent na gwiazdkę. Do Oleda C2 42 przyda się trochę dodatkowej pary, 3090 Suprim X idzie zatem na Ebay. 4090 też chciałem Suprima, ale z różnych przyczyn padło na Gaming X T

• SpacierShark123
    SpacierShark123

Samo życie Panowie ... samo życie ...

• Będzie dziś składane, jaram się jak dziecko 

Opublikowano

Wszystko będzie się rozchodziło o ceny i dostępność. Te 600$ za XT to powinno być u nas 3000 i jeśli do tej kwoty będą normalnie do wyrwania to trochę powinno ich zejść, 9070 (bez XT) to już trochę inna sprawa bo 2700 to mała różnica do 3000 a za 2200 są już 7800XT które słabsze ale nadal do grania (bez mocnego RT) starczą.

Opublikowano

Myślę, że będą, trochę czasu musi minąć, zanim AMD się wgryzie w rynek midrange ponownie, poza tym te kilka miesięcy przesunięcia premiery spowodowały, że ma być wysoka dostępność. Jak ktoś teraz składa kompa poniżej entuzjasty z bajońskim portfelem i 3D Markiem top 100, czyli 5090 to wybór będzie jeden - 9070 XT, więc pewnie za parę tygodni kart już nie będzie, albo cena pójdzie natychmiast w górę w zasięgi 5070 Ti. 

W dalszym ciągu jednak trzeba przyznać, że chujowo postąpili z posiadaczami 7900 XTX, którzy nie mają ani FSR4, ani karty AMD, którą jest sens zastąpić poprzedniego flagowca, ale dla wszystkich innych super rozwiązanie i trochę ratunek. 

Opublikowano
4 minuty temu, Qbon napisał(a):

Screenshot_20250305-174813.X.png

To z RT/PT

-----

BEZ RT

image.thumb.png.db723fee234459b96145a2f5c464efba.png

image.thumb.png.5128d0ace72045382c537e37729e3210.png

No i najważniejsze, cena za klateczkę:

image.thumb.png.c83be19d4bd2dc9aac11d42207a0228e.png

Opublikowano
4 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

To z RT/PT

-----

BEZ RT

image.thumb.png.db723fee234459b96145a2f5c464efba.png

W rasterze tak ale z RT PT to jednak wciąż mają dosyć słaba wydajność a sporo gier to dzisiaj ma i wtedy co. Ja kibicuję mocno, bo ten brak konkurencji czym się kończy to widać i sami jesteśmy tego ofiarami jako konsumenci. Tylko w sumie jak odpuścili segment high end to dla tych najlepszych układów i tak chyba nic się za bardzo nie zmieni, fatalnie, że odpuścili high end.

Edytowane przez Qbon

Opublikowano
Teraz, Qbon napisał(a):

W rasterze tak ale z RT PT to jednak wciąż mają dosyć słaba wydajność a sporo gier to dzisiaj ma i wtedy co. Ja kibicuję mocno, bo ten brak konkurencji czym się kończy to widać i sami jesteśmy tego ofiarami jako konsumenci.

Ja wiem, czy 60 fps w 1440p średnio w pełnym RT to słabo? To jest jednak tak vs nie dla RT na AMD. Duży boost. 

Opublikowano
1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Ja wiem, czy 60 fps w 1440p średnio w pełnym RT to słabo? To jest jednak tak vs nie dla RT na AMD. Duży boost. 

No nie słabo, tylko 4070 super wciąż jest nieco lepszy w RT ale tak jak mówię, kibicuję mocno.

Opublikowano
6 minut temu, Qbon napisał(a):

No nie słabo, tylko 4070 super wciąż jest nieco lepszy w RT ale tak jak mówię, kibicuję mocno.

Nie do końca, przyjrzyj się wykresom i temu co mówił. 

image.thumb.png.57044554100f3f7dc8f3facb572ef76a.png

Średnia była brana też z Indiany, gdzie nie było sterów

image.thumb.png.2302027ded15ae49f7da01213ace93a1.png

ale w Cyberze RT Ultra 60 fps na karcie AMD? Cud :). 7900 XTX dużo gorzej wyceniany nie byłby w stanie tego ogarnąć. 

10 minut temu, Qbon napisał(a):

W rasterze tak ale z RT PT to jednak wciąż mają dosyć słaba wydajność a sporo gier to dzisiaj ma i wtedy co. Ja kibicuję mocno, bo ten brak konkurencji czym się kończy to widać i sami jesteśmy tego ofiarami jako konsumenci. Tylko w sumie jak odpuścili segment high end to dla tych najlepszych układów i tak chyba nic się za bardzo nie zmieni, fatalnie, że odpuścili high end.

No to prawda, szkoda wielka, ale szansa, że jak to wyjdzie w mid-range to zaatakują czymś w następnej generacji (i na konsolach :))

Opublikowano
24 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

W dalszym ciągu jednak trzeba przyznać, że chujowo postąpili z posiadaczami 7900 XTX, którzy nie mają ani FSR4, ani karty AMD, którą jest sens zastąpić poprzedniego flagowca, ale dla wszystkich innych super rozwiązanie i trochę ratunek. 

Te 0.34% użytkowników będzie musiało przeżyć rok bez wymiany GPU.

Opublikowano
4 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Polecam film Kamila (obecnie mój ulubiony techtuber) nt. nowego RXa. To kawał potężnej karty, a DF pokazało, że nowy FSR spokojnie równać się może z DLSS.

Piękne czasy.

U niego nawet jakoś tak lepsze te wyniki :notbad: FH5 i Horizon FW raster wow

image.thumb.png.77771df935cffa34d562216aeebb9508.png

image.thumb.png.77be0ce4dfb91c7c42f4e04c24a2dc70.png

Opublikowano
40 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Polecam film Kamila (obecnie mój ulubiony techtuber) nt. nowego RXa. To kawał potężnej karty, a DF pokazało, że nowy FSR spokojnie równać się może z DLSS.

Piękne czasy.

Już dziś wrzucałem. Nie no dobra zapomniałem o FSR4, w takim razie te karty są lepszym wyborem od 7900XTX.

Opublikowano

w podobnej cenie to jednak i tak wolałbym iść w 5070 ti i mieć to (nie wiem czy potrzebne) MFG

Opublikowano
13 minutes ago, bartiz said:

w podobnej cenie to jednak i tak wolałbym iść w 5070 ti i mieć to (nie wiem czy potrzebne) MFG

No ale cena raczej na pewno nie będzie podobna bo spodziewamy się ~3000 a 5070ti to 5000.

Opublikowano
1 minutę temu, Czoperrr napisał(a):

No ale cena raczej na pewno nie będzie podobna bo spodziewamy się ~3000 a 5070ti to 5000.

Powinno to podziałać w dwie strony, czyli spadną ceny 5070Ti, zresztą podobno już spadają. 

Opublikowano

Były już 5070 Ti po 3899zł więc daleko do 5k. Fakt słaba wersja VENTUS ale ceny pewnie będą spadać.

image.png.da34a9db9b73d2f6aeba9007568775b7.png

image.png.f44b3e648d0864f3542df53a9825ebd0.png

Opublikowano

Jeśli różnica w cenie będzie wynosiła ok. 1K to IMO ten RTX masakrycznie traci na atrakcyjności. Tym bardziej jak w zamian dostajesz generujące artefakty ramki i wyższy input lag.

Z resztą, to się zawsze rozbija o oczekiwania - u mnie PC najcześciej podłączony jest pod TV 4K/60 więc wygra tu karta która zaoferuje mi najlepszy stosunek jakości do ceny przy takim setupie. Dla kogoś kto gra na monitorze z wysokim klatkażem taki MFG musi brzmieć zajebiście.

Opublikowano
Godzinę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

To kawał potężnej karty, a DF pokazało, że nowy FSR spokojnie równać się może z DLSS.

Do poprzedniej wersji DLSS jak najbardziej, do nowej to już trochę inna bajka. Nowa wersja DLSS, czyli transformer, naprawia to, o czym był cały film tego młodego kolesia co kiedyś wrzucałeś, że TAA niszczy grafikę, bo rozmazuje w ruchu. Nowy DLSS zupełnie się tego pozbywa i obraz jest idealnie ostry nie tylko na screenach, ale też w ruchu. Masz o tym w filmie DF i w tych filmach Hardware Unboxed.

Ale ważne, że ogarnęli FSR4 na start i nie ma jaj jak z PSSR.

Opublikowano
2 minuty temu, tjery napisał(a):

Do poprzedniej wersji DLSS jak najbardziej, do nowej to już trochę inna bajka. Nowa wersja DLSS, czyli transformer, naprawia to, o czym był cały film tego młodego kolesia co kiedyś wrzucałeś, że TAA niszczy grafikę, bo rozmazuje w ruchu. Nowy DLSS zupełnie się tego pozbywa i obraz jest idealnie ostry nie tylko na screenach, ale też w ruchu. Masz o tym w filmie DF i w tych filmach Hardware Unboxed.

Ale ważne, że ogarnęli FSR4 na start i nie ma jaj jak z PSSR.

DLSS3 już dzisiaj działa zajebiście, w pełni wystarczająco jak na moje oczekiwania, a przecież mam starego grata 3060Ti.

Opublikowano
2 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):

DLSS3 już dzisiaj działa zajebiście, w pełni wystarczająco jak na moje oczekiwania, a przecież mam starego grata 3060Ti.

To wiadomo, bez porównania do czegoś lepszego jak było dotychczas wydawało się wręcz idealnie. Ale jednak DLSS4 zrobił bardzo duży przeskok, widać to z miejsca jak się odpali grę, w którą wcześniej się grało na DLSS3, jak np. CP2077. DLSS4 performance wygląda o wiele lepiej (szczególnie w ruchu) niż DLSS3 quality. Zobacz te filmy HW co wcześniej wrzucałem, tam jest to bardzo dobrze pokazane. Tu screen z nowego filmu DF, nowy DLSS zero rozmazania, zero utraty szczegółów i detali.

A5hxvmi.jpeg

Ale FSR4 myślę, że definitywnie zamknął temat jakie rozwiązanie jest lepsze: software czy hardware. Pamiętam jak na początku wielu wróżyło, że może i DLSS ma lepszą jakość, ale jest ograniczony do sprzętu Nvidii i że ogólnodostępne rozwiązanie AMD, pomimo gorszej jakości, wyprze DLSSa z rynku. A się okazało, że to jednak jakościowe rozwiązanie totalnie zmiotło z rynku softwarowy FSR.

Opublikowano
2 minuty temu, tjery napisał(a):

Tu screen z nowego filmu DF, nowy DLSS zero rozmazania, zero utraty szczegółów i detali.

Jasne, oczywiście, że tak tylko jeszcze raz powtarzam - przy 4K/60 na ekranie wygląda ten DLSS3 naprawdę świetnie. Wiadomo, że zawsze będzie lepiej czy więcej, ale takie karty jak ten RX są skierowane dla gości jak ja - którzy blachę zamykają w budżetach na których ty czy pippolinio nie kupilibyście połowy karty graficznej. ;) 

Opublikowano

No zdecydowanie lepiej grać jednak w grę która już teraz wygląda zajebiscie, niż co chwilę robić upgrade żeby jakiś tam promień, cień czy malowanie na kurtce wyglądało ostrzej. No chyba że zamiast w gry gra się w 3d marka. Ale to chyba nie na tym forum:nosacz2: