tjery 1 353 Opublikowano piątek o 12:16 Opublikowano piątek o 12:16 3 minuty temu, Czoperrr napisał(a): Co w takim budżecie tam włożysz, 4060? Przecież te braki w VRAM zaraz uniemożliwią granie. Weź pod uwagę to, że taki procesor jak jest w PRO kosztuje 250zł. Cytuj
Czoperrr 5 488 Opublikowano piątek o 12:18 Opublikowano piątek o 12:18 1 minute ago, tjery said: Weź pod uwagę to, że taki procesor jak jest w PRO kosztuje 250zł. No to wsadź taki sam do kompa i zobaczymy jak te gierki podziałają kiedy odpada optymalizacja. Cytuj
Krzysztof93 1 521 Opublikowano piątek o 12:19 Opublikowano piątek o 12:19 38 minut temu, LiŚciu napisał(a): Poza tym mam taką małą obserwację że te osoby z forum co sporo piszą o PC (i widać że mają pojęcie o tych sprzętach) w gry raczej nie grają. No tak bo to jest hobby techniczne z jednej strony wydaje się skomplikowane ale tak naprawdę bardzo proste musisz uzbroić się w gotówkę i nabywać nowsze i mocniejsze komponenty po czym podziwiasz ich pracę. Jako, że samo składanie jak i użytkowanie PC staje się coraz prostsze no to już coraz mniej tutaj miejsca na kreatywność i interpretacje. Ja to zawsze wolałem obejrzeć coś o niesamowitych portach gier lub zmuszaniu ich do działania na czymś słabym niż podziwiać, że sprzęt za dużo pieniędzy dobrze działa. No pewnie, że dobrze działa skoro wydało się 15k żeby ludzik na ekranie chodził, skakał i strzelał. Niewielu ludzi potrafi oddzielić przechodzenie gier od ciągłego testowania sprzętu i ustawień i dla nich szacunek, ja nie potrafiłem dlatego poszedłem w konsole bo chciałem grać i nie rozpraszać się czymkolwiek innym. Cytuj
tjery 1 353 Opublikowano piątek o 12:21 Opublikowano piątek o 12:21 Teraz, Czoperrr napisał(a): No to wsadź taki sam do kompa i zobaczymy jak te gierki podziałają kiedy odpada optymalizacja. Alex z DF zawsze porównuje osiągi na procku konsole vs PC na Ryzenie 3600 i rezultaty są takie same. Serio, weź sobie najpierw trochę poczytaj/pooglądaj coś o sprzęcie, bo takie pisanie na zasadzie "a mi się tak wydaje" nie ma sensu. 1 Cytuj
łom 2 146 Opublikowano piątek o 12:21 Opublikowano piątek o 12:21 6 minut temu, Czoperrr napisał(a): Co w takim budżecie tam włożysz, 4060? Przecież te braki w VRAM zaraz uniemożliwią granie. Chciałbym widzieć taki zestaw za 3500 zł złozony z nowych komponentów. Tak na szybko wyszło 3463, procek mocniejszy niż w PRO, GPU takie same, 1TB mniej na dysku. Do 4k dało by radę zmienić dysk na 2TB a kartę na 7800XT. I proszę nie pisać że chłodzenie czy zasilacz śmieciowate bo do takiego zestawu na luzie starczy. Spoiler 1 Cytuj
tjery 1 353 Opublikowano piątek o 12:25 Opublikowano piątek o 12:25 1 minutę temu, łom napisał(a): Tak na szybko wyszło 3463, procek mocniejszy niż w PRO, GPU takie same, 1TB mniej na dysku. Do 4k dało by radę zmienić dysk na 2TB a kartę na 7800XT. I proszę nie pisać że chłodzenie czy zasilacz śmieciowate bo do takiego zestawu na luzie starczy. Pokaż ukrytą zawartość Ta, kolejne co robi Czopper to wrzuca do koszyka same części z górnej półki (dysk, chłodzenie, procek, obudowa, ramy), które nie mają żadnego wpływu na ostateczne osiągi w grach i potem porównuje cenowo do konsol, jakby w tych tandetnych plastikach nie wiadomo jakie części były. Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano piątek o 12:37 Opublikowano piątek o 12:37 44 minuty temu, Czoperrr napisał(a): No dokładnie, jaki jest sens kupować PC o mocy PS5 Pro? Nie ma. Teraz za granie w "mid endzie" trzeba zapłacić 8 949,23zł bardzo fajny mid-end, tymczasem ja gram na ryzenie 3600, starej płycie X470, rtx 4070 i jest gitarra, ale to trzeba mieć żeby nie teoretyzować a tutaj jeszcze obudowa za 666zł, dysk koniecznie 2tb za 600zł i chłodzenie wodne za 700zł do dokokszonego procesora xd Cytuj
Bzduras 13 238 Opublikowano piątek o 12:42 Opublikowano piątek o 12:42 Na 5700x, 4060 i 32GB RAM nadal wolę niektóre gierki kupować na kompie, bo działają w 1440p lepiej niż na konsoli Cytuj
KrYcHu_89 2 592 Opublikowano piątek o 13:46 Opublikowano piątek o 13:46 Oba procesory podane wysypują się pięknie na nowych grach. Pozdro. Jaki sens składać takiego kompa, co przy nowych grach już nie da rady, żeby porównać z 5cio letnimi konsolami? 1 Cytuj
drozdu7 3 157 Opublikowano piątek o 13:48 Opublikowano piątek o 13:48 No ja pisałem ostatnio że na karcie 4060 wszystkie Horizony, Cyberpunki, Morelasy i God of Wary na high lub ultra 1440p ponad 60 FPS. Pomijając rozdzialke (bo na konsoli jest 4 k tak?) to jaki poziom detali jest w tych grach na Ps5? Cytuj
KrYcHu_89 2 592 Opublikowano piątek o 13:49 Opublikowano piątek o 13:49 Teraz, drozdu7 napisał(a): No ja pisałem ostatnio że na karcie 4060 wszystkie Horizony, Cyberpunki, Morelasy i God of Wary na high lub ultra 1440p ponad 60 FPS. Pomijając rozdzialke (bo na konsoli jest 4 k tak?) to jaki poziom detali jest w tych grach na Ps5? Akurat te gry działają kosmicznie na konsoli, nawet podstawowej. Trochę w ogóle bez sensu szukanie tych porównań z PS5 i PS5 Pro imo, konsola dalej ma swoją tanią niszę i support 7+ letni. Cytuj
Bzduras 13 238 Opublikowano piątek o 13:52 Opublikowano piątek o 13:52 6 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a): Oba procesory podane wysypują się pięknie na nowych grach. Pozdro. Na których? Pozdro. 1 Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano piątek o 13:54 Opublikowano piątek o 13:54 5 minut temu, drozdu7 napisał(a): Pomijając rozdzialke (bo na konsoli jest 4 k tak?) to jaki poziom detali jest w tych grach na Ps5? Jakie 4K? Skalowane. Cytuj
KrYcHu_89 2 592 Opublikowano piątek o 13:54 Opublikowano piątek o 13:54 Teraz, Bzduras napisał(a): Na których? Pozdro. Ryzen 3600 krzyśka? Proszę Cię xDD. Ale to trzeba mieć lepszy, żeby nie teoretyzować. 5700X może coś pociągnie, ale też już niedługo, ciekawe, czy Sony zaiwestuje w 3D cache na PS6, oby, ale to też będzie oznaczało śmierć optymalizacyjną na PC. Cytuj
Bzduras 13 238 Opublikowano piątek o 13:55 Opublikowano piątek o 13:55 Pytam, bo ja się liczę z tym, że nie będę grać w 4K300fps i wszystko ultra na tym setupie, a w 1440/60 jeszcze nie znalazłem gierki żeby mi się "wysypała". Cytuj
KrYcHu_89 2 592 Opublikowano piątek o 13:56 Opublikowano piątek o 13:56 1 minutę temu, krzysiek923 napisał(a): Jakie 4K? Skalowane. A było ostatnio porównanie w DF God of Wara, akurat porównywanie exów Sony ma słaby sens, bo one mają wyjebaną optymalizację na konsolach i czasami na PC mają ucięte rzeczy, by potem poprawić je w patchach, norma. Cytuj
tjery 1 353 Opublikowano piątek o 13:57 Opublikowano piątek o 13:57 (edytowane) 3 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a): Ryzen 3600 krzyśka? Proszę Cię xDD. Ale to trzeba mieć lepszy, żeby nie teoretyzować. 5700X może coś pociągnie, ale też już niedługo, ciekawe, czy Sony zaiwestuje w 3D cache na PS6, oby, ale to też będzie oznaczało śmierć optymalizacyjną na PC. Co Ty znowu za bzdury gadasz, Alex wszystko na 3600 testuje i chodzi tak jak na konsoli. Ostatnio np. KCD2. Edytowane piątek o 13:58 przez tjery 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 592 Opublikowano piątek o 13:58 Opublikowano piątek o 13:58 1 minutę temu, Bzduras napisał(a): Pytam, bo ja się liczę z tym, że nie będę grać w 4K300fps i wszystko ultra na tym setupie, a w 1440/60 jeszcze nie znalazłem gierki żeby mi się "wysypała". Pierwsze z Brzegu? Baldur's Gate 3 akt 3, Flight Simulatory, strategie, no wiadomo, nie każdy gra we wszystko, ale procek robi duże różnice i o ile taki build na starym procku jest ok na dzisiaj, tak za 2 lata może być lipa. Nie ma sensu na pewno składać na takim czymś na dzisiaj, @Czoperrr nie słuchaj baranów. Teraz, tjery napisał(a): Co Ty znowu za bzdury gadasz, Alex wszystko na 3600 testuje i chodzi tak jak na konsoli. Ostatnio np. KCD2. No właśnie, czyli starcza dla nowym gier? Komedianci. 1 Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano piątek o 13:59 Opublikowano piątek o 13:59 Mam sprzęt, gram, nie mam problemów, ale teoretyzuję, no OK Jakiś konkret podaj może. Cytuj
KrYcHu_89 2 592 Opublikowano piątek o 14:00 Opublikowano piątek o 14:00 Teraz, krzysiek923 napisał(a): Mam sprzęt, gram, nie mam problemów, ale teoretyzuję, no OK Jakiś konkret podaj może. Miałem taki, no możesz grać, tak samo jak na PS5 i Xbox Series X, a gdzie to lepiej i taniej w takim razie? Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano piątek o 14:01 Opublikowano piątek o 14:01 (edytowane) 1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a): Miałem taki, no możesz grać, tak samo jak na PS5 i Xbox Series X, a gdzie to lepiej i taniej w takim razie? ale on jest sparowany z 4070 i to karta tutaj robi Edytowane piątek o 14:02 przez krzysiek923 Cytuj
KrYcHu_89 2 592 Opublikowano piątek o 14:02 Opublikowano piątek o 14:02 Teraz, krzysiek923 napisał(a): ale on jest sparowany z 4070 i to karta tutaj robi Co robi karta w grach CPU bound xD? Zły temat chyba. Czyli jest beka z konsol i konsol Pro, bo kosztują 2/3k, ale to samo dające buildy słaby procek + karta za 4k są już super. Hehehe. 1 Cytuj
Bzduras 13 238 Opublikowano piątek o 14:02 Opublikowano piątek o 14:02 4 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a): Baldur's Gate 3 akt 3 Akurat tam nie doszedłem to się nie wypowiem. 4 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a): Flight Simulatory Ke? MFS działa na tym piecu lepiej niż na konsoli. 4 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a): o ile taki build na starym procku jest ok na dzisiaj, tak za 2 lata może być lipa. To wysypuje się na nowych grach czy za dwa lata będzie lipa dopiero? Wydaje mi się, że piszesz pod swoją tezę - ja nie mam problemu ze zjechaniem z suwaczkami na High czy czasami nawet - OLABOGA - Medium z Ultra żeby osiągnąć stabilny klatkaż, i w zasadzie we wszystkim co mam to bez problemu udaje mi się to osiągnąć. Też z drugiej strony ja nie rzucam się z okna jak mi FPS spadnie na chwilę do 55 przy większej zadymie ani nie mam problemu ze spaniem po nocach jak mój procek wyciągnie 4,9GHz zamiast 5GHz tylko gram w gierki, więc może i optyka inna. Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano piątek o 14:03 Opublikowano piątek o 14:03 Teraz, KrYcHu_89 napisał(a): Co robi karta w grach CPU bound xD? Zły temat chyba. czekam na ten konkret, jakaś gra, jakiś przykład, porównanie Cytuj
KrYcHu_89 2 592 Opublikowano piątek o 14:04 Opublikowano piątek o 14:04 2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a): czekam na ten konkret, jakaś gra, jakiś przykład, porównanie Już podawałem kilka, ale widzę jest wyparcie, że R5 3600 to dobry procesor do dobrych gier na lata. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi