KrYcHu_89 2 644 Opublikowano poniedziałek o 08:51 Opublikowano poniedziałek o 08:51 Oddam tanio: Cytuj
krzysiek923 1 872 Opublikowano poniedziałek o 09:40 Opublikowano poniedziałek o 09:40 (edytowane) W dniu 18.03.2025 o 21:04, MaZZeo napisał(a): Polecam ściągnąć najnowsze stery Nvidii i tak od dawna, a to tylko błędy oficjalnie uznane, pod spodem masa komentarzy ludzi z problemami ciągnącymi się od łądnych kilku poprzednich wersji sterowników + nowe problemy. z tego co czytam, od premiery są problemy z rtx 50xx, do dzisiaj z rtx 40xx też są problemy np. flickering nienaprawiony, gdzie wielu użytkowników to potwierdza, a rozwiązania brak https://wccftech.com/game-developers-are-discouraging-users-from-installing-nvidia-driver-572-xx-rtx-40/ Edytowane poniedziałek o 09:44 przez krzysiek923 Cytuj
Ukukuki 7 611 Opublikowano poniedziałek o 10:52 Opublikowano poniedziałek o 10:52 No ja już żałuję przesiadki na 4090, ponad dwa lata siedziałem na RX 7900 XT i ani jednego problemu ze sterownikami tak teraz mi wywala AoE2 co wcześniej przez 150h nie miało miejsca. Było czekać jednak na te 9070 XT xd Cytuj
creatinfreak 3 922 Opublikowano poniedziałek o 11:02 Opublikowano poniedziałek o 11:02 4090 w cenie to jeszcze na niej może zarobisz i za połowę ceny kupisz 9070xt :p Cytuj
krzysiek923 1 872 Opublikowano poniedziałek o 11:16 Opublikowano poniedziałek o 11:16 ja ze swoją 4070 siedzę na starszych sterach, ale użytkownicy 50xx są w dupie i nie mają wyboru Cytuj
easye 3 451 Opublikowano poniedziałek o 11:30 Opublikowano poniedziałek o 11:30 wiecie ze z tymi bledami to jak z tymi uszkodzonymi kartami bez ROPów, gdzie do tej pory Youtuberzy szukają użytkowników żeby taką kartę zdobyć oferująć +500$ dla osoby, która im taką kartę sprzeda... Wyszło, że problem dotyczył 0,5% kart graficznych, a w sieci hejt jakby co 2 była zepsuta. Ja miałem już 3 5080 i całe szczęście nie miałem tych wszystkich problemów ze stron Nvidii na żadnym z modelów, no ale pewnie wynika on nie tylko z kart ale i pozostałej konfiguracji. 40 minut temu, Ukukuki napisał(a): No ja już żałuję przesiadki na 4090, ponad dwa lata siedziałem na RX 7900 XT i ani jednego problemu ze sterownikami tak teraz mi wywala AoE2 co wcześniej przez 150h nie miało miejsca. Było czekać jednak na te 9070 XT xd A poza AoE2 miałeś jakieś inne problemy? NIe wiem jak Ty byś chciał przejść z potwora jakim jest 4090 z RT do średniej półki 9070XT. Cytuj
krzysiek923 1 872 Opublikowano poniedziałek o 11:34 Opublikowano poniedziałek o 11:34 2 minuty temu, easye napisał(a): wiecie ze z tymi bledami to jak z tymi uszkodzonymi kartami bez ROPów, gdzie do tej pory Youtuberzy szukają użytkowników żeby taką kartę zdobyć oferująć nagrody dla osoby, która im taką kartę sprzeda... Wyszło, że problem dotyczył 0,5% kart graficznych, a w sieci hejt jakby co 2 była zepsuta. Ja miałem już 3 5080 i całe szczęście nie miałem tych wszystkich problemów ze stron Nvidii na żadnym z modelów. no wystarczy wejść na oficjalne fora nvidii żeby takowe znaleźć i to nie jest tak, że dobre wersje sterowników nigdy nie były tam chwalone, po prostu teraz nie ma za co chwalić i same negatywne komentarze, sam też nie bez powodu siedzę na starszych i czekam na lepsze Cytuj
easye 3 451 Opublikowano poniedziałek o 11:37 Opublikowano poniedziałek o 11:37 no fakt jest taki, że to najgorsza premiera jeżeli chodzi o software od lat - ja nie przypominam sobie by było tyle problemów a wymienam karty o GTX 960. Ale nie jest też tak, że wszyscy użytkownicy 50XX mają te problemy z forum Nvidi bo tak też nie jest. Cytuj
krzysiek923 1 872 Opublikowano poniedziałek o 11:41 Opublikowano poniedziałek o 11:41 oczywiście, że nie wszyscy, bo nie wszyscy grają w te same gry na identycznych konfiguracjach sprzętowych, co nie zmienia faktu, że takich przypadków jest za dużo i w większości się pokrywają. tam są konkretne konfiguracje sprzętowe i sytuacje w których błędy występują, więc jak ktoś ma możliwość to bardzo łatwo to zweryfikować. sterowniki są słabe i tyle. jak od ładnych kilku wersji ludzie pisza o flickeringu, nvidia pisze, że błąd naprawiony, po czym po kolejnych kilku wersjach sterów ludzie piszą, że nienaprawiony i wciąz ten sam problem, no to można się wkurwić Cytuj
easye 3 451 Opublikowano poniedziałek o 11:43 Opublikowano poniedziałek o 11:43 no zepsuli się ewidentnie, gorzej, że do tego wszystkiego przekroczyli kolejną granicę i spokojnie sprzedają karty po 14-20k. Cytuj
Ukukuki 7 611 Opublikowano poniedziałek o 12:12 Opublikowano poniedziałek o 12:12 38 minut temu, easye napisał(a): A poza AoE2 miałeś jakieś inne problemy? NIe wiem jak Ty byś chciał przejść z potwora jakim jest 4090 z RT do średniej półki 9070XT. Od kiedy mam 4090 to ograłem clanka i wbiłem 70h~ w AoE2 na stacjonarce więc nie wiem. Za to pamiętam ,że na 4080 wywalało mnie w Battlefront i zielony ekran i artefakty w Warzone ale to połowa forum wtedy miała problem na premierę z 4080 i CoD. Dlatego jakbym poczekał to by nie było problemu a teraz to już zostaje, ciężko zrobić krok wstecz. Jednak przez ostatnie lata sytuacja na rynku widzę ,że się zmieniła i to teraz zieloni mają problemy ze sterownikami. A kiedyś śmiano się z AMD Cytuj
tjery 1 390 Opublikowano poniedziałek o 12:28 Opublikowano poniedziałek o 12:28 (edytowane) Od kiedy mam kompa nie miałem problemów ze sterownikami (i zawsze instaluje od razu najnowsze jak są) w ani jednej grze, dosłownie nigdy, ciekawe od czego to zależy. Teraz też mam te nowe i nic się nie dzieje. Może Winda? Bo cały czas mam 10. Edytowane poniedziałek o 12:32 przez tjery Cytuj
krzysiek923 1 872 Opublikowano poniedziałek o 13:03 Opublikowano poniedziałek o 13:03 34 minuty temu, tjery napisał(a): Od kiedy mam kompa nie miałem problemów ze sterownikami (i zawsze instaluje od razu najnowsze jak są) w ani jednej grze, dosłownie nigdy, ciekawe od czego to zależy sugerujesz, że nvidia te problemy w opisach sterowników rejestruje dla szpanu? Cytuj
tjery 1 390 Opublikowano poniedziałek o 13:10 Opublikowano poniedziałek o 13:10 Nie, tylko się zastanawiam od czego zależy czy się to ma czy nie. Bo na pewno nie sama karta i wersja sterowników. Cytuj
krzysiek923 1 872 Opublikowano poniedziałek o 13:13 Opublikowano poniedziałek o 13:13 (edytowane) 7 minut temu, tjery napisał(a): Bo na pewno nie sama karta i wersja sterowników. skoro są to sterowniki karty graficznej, to naprawiają... problemy z kartą graficzną? co ty wygadujesz? Edytowane poniedziałek o 13:17 przez krzysiek923 Cytuj
tjery 1 390 Opublikowano poniedziałek o 13:19 Opublikowano poniedziałek o 13:19 (edytowane) 6 minut temu, krzysiek923 napisał(a): skoro są to sterowniki karty graficznej, to naprawiają... problemy z kartą graficzną? co ty wygadujesz? ? Piszę, że ja takich problemów nie mam. A są inni, którzy na tej samej karcie i sterownikach je mają. Więc zastanawiam się co jest tego powodem, bo skoro na jednym takim zestawie karta/sterowniki jest ok, a na drugim nie, to od czegoś jeszcze to musi zależeć. Edytowane poniedziałek o 13:20 przez tjery Cytuj
krzysiek923 1 872 Opublikowano poniedziałek o 13:20 Opublikowano poniedziałek o 13:20 (edytowane) skoro nvidia pisze, że jedne problemy NIE SĄ spowodowane sterownikami, to pozostałe SĄ, a ty piszesz, że to nie karta i sterowniki Edytowane poniedziałek o 13:24 przez krzysiek923 Cytuj
tjery 1 390 Opublikowano poniedziałek o 13:26 Opublikowano poniedziałek o 13:26 (edytowane) Nie bardzo chyba rozumiesz o co mi chodzi. Nie piszę tu o tej konkretnej wersji sterów, tylko ogólnie, przez jakieś 6 lat ogrywając od huja gier zawsze na najnowszych wersjach sterowników nigdy nie miałem żadnych problemów związanych ze sterownikami, więc albo mam jakieś nadprzyrodzone szczęście i nigdy przez ten czas nie trafiłem na ogrywanie gry, która ma akurat problem z nowymi sterownikami albo problemy ze sterownikami nie są powodowane tylko samymi sterownikami, a ich interakcją z czymś jeszcze. Edytowane poniedziałek o 13:27 przez tjery Cytuj
krzysiek923 1 872 Opublikowano poniedziałek o 13:29 Opublikowano poniedziałek o 13:29 stuttering, lag, freezy? zapewne za każdym razem przypisywałeś to grze i aktualizacjom. nie wiem, może rzeczywiście masz niesamowite szczęście do omijania jakichkolwiek problemów. 2 minuty temu, tjery napisał(a): nie są powodowane tylko samymi sterownikami, a ich interakcją z czymś jeszcze. ale sterowniki są pisane pod windows, więc jeśli są źle napisane pod któregoś windowsa, to jest to wina sterowników i jeśli sterowniki są źle napisane pod współpracę z teoretycznie wspieranym innym sprzętem, to też są źle napisane, proste Cytuj
tjery 1 390 Opublikowano poniedziałek o 13:32 Opublikowano poniedziałek o 13:32 (edytowane) 5 minut temu, krzysiek923 napisał(a): stuttering, lag, freezy? zapewne za każdym razem przypisywałeś to grze i aktualizacjom. nie wiem, może rzeczywiście masz niesamowite szczęście do omijania jakichkolwiek problemów. Jak był stuttering to zawsze wiem co było jego przyczyną (UE - albo kompilacja shaderów albo traversal) i nie miało to nic wspólnego ze sterownikami. Lagów (cokolwiek by to nie znaczyło)/freezów nigdy nie miałem w grach single player. 5 minut temu, krzysiek923 napisał(a): stuttering, lag, freezy? zapewne za każdym razem przypisywałeś to grze i aktualizacjom. nie wiem, może rzeczywiście masz niesamowite szczęście do omijania jakichkolwiek problemów. ale sterowniki są pisane pod windows, więc jeśli są źle napisane pod któregoś windowsa, to jest to wina sterowników i jeśli sterowniki są źle napisane pod współpracę z teoretycznie wspieranym innym sprzętem, to też są źle napisane, proste Nie no to jest oczywiste, że powodem są na pewno sterowniki skoro po wgraniu nowych ktoś ma nagle problemy, ale chodzi mi o to, że to nie jest zero jedynkowe, czyli że te sterowniki powodują takie problemy u każdego, tylko w zależności od innych czynników, jak system, aplikacje, ustawienia itd. Edytowane poniedziałek o 13:34 przez tjery Cytuj
krzysiek923 1 872 Opublikowano poniedziałek o 13:40 Opublikowano poniedziałek o 13:40 tylko to nvidia podpisuje się własnym imieniem pod tymi błędami (niewinny nie przyznaje się do winy i nie szarga sobie reputacji) nie microsoft z windowsem, nie amd z jakąś wersją sterowników chipsetu ale dobra, nie ma sensu ciągnąc Cytuj
tjery 1 390 Opublikowano poniedziałek o 13:42 Opublikowano poniedziałek o 13:42 (edytowane) 2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a): tylko to nvidia podpisuje się własnym imieniem pod tymi błędami (niewinny nie przyznaje się do winy i nie szarga sobie reputacji) nie microsoft z windowsem, nie amd z jakąś wersją sterowników chipsetu ale dobra, nie ma sensu ciągnąc Ale przecież ja nigdzie nie piszę, że to nie ich wina tylko kogoś, bo ma takie czy inne aplikacje albo ustawienia. Edytowane poniedziałek o 13:42 przez tjery Cytuj
krzysiek923 1 872 Opublikowano poniedziałek o 13:46 Opublikowano poniedziałek o 13:46 Godzinę temu, tjery napisał(a): ciekawe od czego to zależy. Teraz też mam te nowe i nic się nie dzieje. Może Winda? Bo cały czas mam 10. no sam sobie odpowiedziałeś od czego to zależy - od wielu konfiguracji sprzętowych, z których podczas pisania sterownika nie każdy jest testowany, nie na każdym natychmiast jest wyłapaywany błąd (wychodzi w praniu u użytkowników tych konkretnych sprzętów), więc nvidia naprawia te błędy w kolejnych sterach. może twój config jest mega popularny, więc większe prawdodpodobieństwo odpowiednich testów. Cytuj
Qbon 433 Opublikowano poniedziałek o 13:46 Opublikowano poniedziałek o 13:46 Ja z tych nowych 572.xx miałem problemy z tymi pierwszymi, które wypuścili, na sekundę potrafił tak robić się czarny ekran , jakby zrywało połączenie ale nie wiem czy tutaj to nie ja sam nagmatwalem wtedy, bo pozmieniałem wcześniej coś tam w przestrzeni kolorów w NVCP, miałem 10bit przy RGB, więc może się gryzło, wcześniej zawsze 12bit, problemów nie było, zmieniłem już potem po aktualizacji do kolejnych i też problem zniknął, także ciężko mi stwierdzić czy to te pierwsze stery to powodowały czy te ustawienia. W każdym razie później już aktualizowalem i problemów nie miałem, teraz też mam najnowsze 572.83 bodaj. Jestem na win11 w tej najnowszej już wersji 24h2. Starsze sterowniki poniżej 572.xx to takie średnie rozwiązanie, bo na nich gry z dlss4 w nowym modelu transformer tracą wydajność, w Cyberpunku z dlss4 miałem stuttering dziwny na sterach wcześniejszych od 572.xx, na tych wypuszczonych już po wprowadzeniu dlss4 i modelu transformer śmiga elegancko bez żadnych przycięć. No ale jak ktoś ma problemy z nowymi to wiadomo, że za bardzo wyjścia nie ma. Cytuj
KrYcHu_89 2 644 Opublikowano poniedziałek o 13:54 Opublikowano poniedziałek o 13:54 AMD najlepsze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi