Skocz do zawartości

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Featured Replies

Opublikowano
Godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Dlatego na razie przesiadłem się na 9070 XT :).

Pierwsze wrażenia w połączeniu z 9800X3D znowu leciutko lepsze niż na poprzednim wysłużonym już 7900 XTX, czuć poprawę w RT, można poprzesuwać więcej suwaków i nie siądzie wydajność, FSR4 rzeczywiście spora poprawa i już nie przychodzi mi na myśl włączanie Xess, czy TSR zamiast FSR, stery fantastyczne, zero stuttera, zero lagów, zero black screenów. AMD muszą teraz dojebać jakiegoś high gena, to znowu kupię. Profeska moim zdaniem. Karta dobra i do tego w miarę tania, szczególnie w zestawie, w jakim ją kupiłem top.

Jak widzę te ceny 5090 i te problemy ze sterami to siurak ciągle opada, chyba lepiej sobie kupić wakacje w droższym hotelu niż przepalać kabelki i słuchać cewek, jak się trafi okazja to może kupię, a na razie wciąż AMD rulez:).

Widać też, ż

Ale dlaczego 9700XT porównujesz do 5090, jak to karta gorsza niż 5080, a w RT pewnie niż 5070 TI

• Odpowiedzi 6,2 tys.
  • Wyświetleń 436,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zrobiłem sobie dziś prezent na gwiazdkę. Do Oleda C2 42 przyda się trochę dodatkowej pary, 3090 Suprim X idzie zatem na Ebay. 4090 też chciałem Suprima, ale z różnych przyczyn padło na Gaming X T

• SpacierShark123
    SpacierShark123

Samo życie Panowie ... samo życie ...

• Będzie dziś składane, jaram się jak dziecko 

Opublikowano

No zgodzę się z easye, po co w ogóle w jednym poście pisać o 9070XT w jakimkolwiek odniesieniu do 5090 jak to karta z całkowicie innej półki?

TechPowerUp
No image preview

NVIDIA GeForce RTX 5090 Specs

NVIDIA GB202, 2407 MHz, 21760 Cores, 680 TMUs, 176 ROPs, 32768 MB GDDR7, 1750 MHz, 512 bit

Relative perfromance 55% vs 100%, a to raster. Z RT (nie wspominając o PT) to zupełnie inna bajka. Wziąłeś sobie 9070XT spoko, ale nie bardzo rozumiem co to może mieć wspólnego z 5090.

Edytowane przez tjery

Opublikowano
6 minutes ago, tjery said:

No zgodzę się z easye, po co w ogóle w jednym poście pisać o 9070XT w jakimkolwiek odniesieniu do 5090 jak to karta z całkowicie innej półki?

TechPowerUp
No image preview

NVIDIA GeForce RTX 5090 Specs

NVIDIA GB202, 2407 MHz, 21760 Cores, 680 TMUs, 176 ROPs, 32768 MB GDDR7, 1750 MHz, 512 bit

Relative perfromance 55% vs 100%, a to raster. Z RT (nie wspominając o PT) to zupełnie inna bajka. Wziąłeś sobie 9070XT spoko, ale nie bardzo rozumiem co to może mieć wspólnego z 5090.

Wydajność 2x Radeon, ale cena to już 4x Radeon :)

Opublikowano
48 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Przypominam, że FSR4 to jest poziom DLSS3.1 które do niedawna (kiedy to Nvidia miała w sumie monopol na takie techniki) oferowało „jakość lepsza niż natywna”. Wiem, że lepsze jest wrogiem dobrego, ale łatwo zapędzić się tu można w kozi róg.

Nie jakość lepszą niż natywna, tylko jakość lepszą niż natywna z TAA (bo natywna rozdzielczość z DLAA wyglądała lepiej). Ale ogólnie tak, DLSS3 wyglądał bardzo dobrze w quality przy 4K, no ale jak to się mówi, czego oczy nie widzą... ;) Jakby człowiek nie miał porównania to grałby dalej z DLSS3 i by było git, ale po zobaczeniu DLSS4 trochę perspektywa się zmienia, bo ma się to porównanie, a progres z DLSS4 jest bardzo duży, szczególnie w ruchu. Co już się raz zobaczy odzobaczyć się nie da. Tu to widać bardzo dobrze, już to gdzieś kiedyś wklejałem, ale nie wiem czy tutaj

Opublikowano
3 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

No i do tego często nie działa, ale ważne, że jest 500 fps zamiast 250 xD.

39 minut temu, easye napisał(a):

Ale dlaczego 9700XT porównujesz do 5090, jak to karta gorsza niż 5080, a w RT pewnie niż 5070 TI

Aha, a gdzie ja porównałem do 5090 swoją nową kartę, bo nie widzę, napisałem tylko, że przy problemach z 5090 i wydatku rzędu 15k siurak opada.

Czy porównywałem te siuraki? Ale Was boli to AMD ostatnio xD.

Opublikowano
5 minut temu, tjery napisał(a):

Nie jakość lepszą niż natywna, tylko jakość lepszą niż natywna z TAA (bo natywna rozdzielczość z DLAA wyglądała lepiej). Ale ogólnie tak, DLSS3 wyglądał bardzo dobrze w quality przy 4K, no ale jak to się mówi, czego oczy nie widzą... ;) Jakby człowiek nie miał porównania to grałby dalej z DLSS3 i by było git, ale po zobaczeniu DLSS4 trochę perspektywa się zmienia, bo ma się to porównanie, a progres z DLSS4 jest bardzo duży, szczególnie w ruchu. Co już się raz zobaczy odzobaczyć się nie da. Tu to widać bardzo dobrze, już to gdzieś kiedyś wklejałem, ale nie wiem czy tutaj

O nieee, bałem się że taki będzie finał xD Powiem Ci tak tjery, jest pewnie tak jak mówisz, ale ja nie należę do ludzi którzy przejadą się luksusowym autem i potem cierpią wsiadając do klasy C.

Opublikowano
3 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

2X w rasterze, z RT (a teraz masę gier ma RT i coraz więcej całkowicie bazuje na oświetleniu RT) jest to dużo więcej. I sam Krychu podawał cenę za Foundersa 9600, a z tego co widzę to 9070XT to jakieś 3600zł, więc nie 4X, tylko jakieś 2,5 raza ;)

5 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Co często nie działa? Jak często? Komu? Często to ile procent?

Opublikowano
Teraz, tjery napisał(a):

2X w rasterze, z RT (a teraz masę gier ma RT i coraz więcej całkowicie bazuje na oświetleniu RT) jest to dużo więcej. I sam Krychu podawał cenę za Foundersa 9600, a z tego co widzę to 9070XT to jakieś 3600zł, więc nie 4X, tylko jakieś 2,5 raza ;)

Co często nie działa? Jak często? Komu? Często to ile procent?

Nie no chłopie, zdrówka życzę :).

Opublikowano
Teraz, KrYcHu_89 napisał(a):

Nie no chłopie, zdrówka życzę :).

No niczego więcej się po Tobie nie spodziewałem, rzucić jakimiś ogólnikami z dupy, potem uciec. Norma.

2 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):

O nieee, bałem się że taki będzie finał xD Powiem Ci tak tjery, jest pewnie tak jak mówisz, ale ja nie należę do ludzi którzy przejadą się luksusowym autem i potem cierpią wsiadając do klasy C.

Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. A co mam napisać, że nie ma różnicy pomiędzy DLSS3 a DLSS4 czy jak? Czy nie komentować w ogóle? No jest duża różnica, to są fakty i tyle. Nie wiem, macie jakiś problem z wiedzą? Jak za generację AMD zmiażdży Nvidię i będzie miało najlepszą kartę i najlepszy upscaller i se ją kupię i będę chwalił technologię AMD i pisał, że jest lepsza od Nvidii tez tak będziecie płakali?

Edytowane przez tjery

Opublikowano

Nvidia jest ostatnio tak obrzydliwa jak Sony i Nintendo ze swoim podejściem i dymaniem klienta, więc jebać ich i ten ich high-end z problemami i wywalonymi jajcami na support dla ludzi, którzy gruby hajs na te ich karty wykłądają.

Opublikowano
Teraz, tjery napisał(a):

No niczego więcej się po Tobie nie spodziewałem, rzucić jakimś ogólnikami z dupy, potem uciec. Norma.

Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. A co mam napisać, że nie ma różnicy pomiędzy DLSS3 a DLSS4 czy jak? Czy nie komentować w ogóle? No jest duża różnica, to są fakty i tyle. Nie wiem, macie jakiś problem z wiedzą? Jak za generację AMD zmiażdży Nvidię i będzie miało najlepszą kartę i najlepszy upscaller i se ją kupię i będę chwalił technologię AMD i pisał, że jest lepsza od Nvidii tez tak będziecie płakali?

Jakie ogólniki zjebie, kupiłem sobie 9070 XT i napisałem, że chodzi zajebiscie, a Ty napierdalasz wykresami od rana, jak zawsze. Skończ już, zabijasz to forum.

Opublikowano
Teraz, KrYcHu_89 napisał(a):

Jakie ogólniki zjebie, kupiłem sobie 9070 XT i napisałem, że chodzi zajebiscie, a Ty napierdalasz wykresami od rana, jak zawsze. Skończ już, zabijasz to forum.

Wolę swoje wykresy niż jakieś 99% Twoich postów, które operują wykresami wymyślonymi w Twojej głowie.

Opublikowano
13 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Aha, a gdzie ja porównałem do 5090 swoją nową kartę, bo nie widzę, napisałem tylko, że przy problemach z 5090 i wydatku rzędu 15k siurak opada.

Czy porównywałem te siuraki? Ale Was boli to AMD ostatnio xD.

No i dlatego nie rozumiem - przy 5090 siurak opada, dlatego kupiłem kartę średniej pólki za 1/3 ceny. NIe ważne w sumie - AMD mnie nie boli, nadal uważam że mimo problemów lepiej kupić niższa półkę Nvidi i mieć nawet 160 klatek w Cyberpunku czy Harrym z pełnym RT niż 60 z AMD.

Opublikowano
20 godzin temu, Chewie napisał(a):

Ważne, że u tjerego działa

Popatrz @Chewie znowu relacja ofiara-kat, w sumie mozna było przewidzieć, że to się tak skończy, jak ktoś wrzuci wrażenia z 9070XT i napisze o palących się sterach u creatinfreaka xD.

Ten gość to mem.

Opublikowano
Teraz, tjery napisał(a):

Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. A co mam napisać, że nie ma różnicy pomiędzy DLSS3 a DLSS4 czy jak? Czy nie komentować w ogóle? No jest duża różnica, to są fakty i tyle.

Po prostu jest coś takiego jak jakość ( bardziej niż) wystarczająca, a tym bardziej w jakimś konkretnym budżecie. Ty zaś jesteś zajawkowiczem sprzetu w typie - jest nowe, więc stare automatycznie turbo gówno.

Nikt nie mówi, że to co oferuje obecnie FSR względem DLSSa jest lepsze, ALE w kontekście tego co oferuje RX 9070 XT jest bardzo satysfakcjonujące doświadczenie. Do tego stopnia, że ludzie słusznie wolą ofertę AMD niż np. RTXy z serii 5070/5070Ti.

i fajnie, że jest karta pokroju 5080 która ma luzie gniecie topkę od AMD, ale kosztuje przy tym 2.5K więcej.

Opublikowano
1 minutę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Po prostu jest coś takiego jak jakość ( bardziej niż) wystarczająca, a tym bardziej w jakimś konkretnym budżecie. Ty zaś jesteś zajawkowiczem sprzetu w typie - jest nowe, więc stare automatycznie turbo gówno.

Nikt nie mówi, że to co oferuje obecnie FSR względem DLSSa jest lepsze, ALE w kontekście tego co oferuje RX 9070 XT jest bardzo satysfakcjonujące doświadczenie. Do tego stopnia, że ludzie słusznie wolą ofertę AMD niż np. RTXy z serii 5070/5070Ti.

i fajnie, że jest karta pokroju 5080 która ma luzie gniecie topkę od AMD, ale kosztuje przy tym 2.5K więcej.

Dla zapalonego gracza, który wybiera świadomie po prostu nie ma nic nowego pomiędzy 5090, a 9070 XT teraz na rynku.

Zrobiła się czarna dziura i do tego nawet kupując Porsche dalej możesz skończyć na serwisie szybciej niż kiedykolwiek.

CIągła walka z wykresami to nie to samo, co codzienna praca i granie na kompie, nie wiem po co te spiny, że komuś się podoba, jak pracuje najnowsza karta AMD, a nie podoba się, co robi na rynku Nvidia i w jakim stanie wydali swoje ultradrogie karty i sterowniki do nich. Bez komenatrza, każdy kupuje co chce.

Opublikowano

Niezłe fikołki odwalacie w temacie. Tak Krzychu, na rynku jest wybór albo średniej pólki AMD albo karta za 12 tys zł od Nvidii xD

Idąc tym tokiem rozumowania 9070XT chyba też można wykreślić, bo z tego co widzę nie jest za specjalnie lepsza od 7900XTX.

Opublikowano

A, jest wydajniesza? to cofam.

Spoko w takim razie, nie rozumiem tylko dlaczego kultura pracy jest taka, że niemalze co 2 post 90C na hotspocie w tych kartach.

Nie wiem dlaczego AMD znowu przespało okazje by pokonkurować z lepszymi kartami Nvidi. Szkoda :(

Opublikowano
9 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Tylko akurat jakość upscallera nie ma nic wspólnego z ceną danej karty. Trzeba dalej cisnąć gorsze rozwiązania, bo jak się zaakceptuje to co jest i uzna to za dobre, to nic lepszego nie dostaniesz. Jakby nie te wszystkie porównania FSR3 do DLSS i jechanie po FSR myślisz, że AMD miałoby motywację do robienia FSR4? Skoro ludzie byli by zadowoleni jakością FSR3? I tak samo jakby Nvidia nie miała FSR4 z tyłu głowy to czy ulepszyli by DLSS3? Krytyka i porównywanie do lepszych napędza postęp. I nie napisałem nigdzie, że poziom DLSS3/FSR4 to turbo gówno, a wręcz odwrotnie, że w 4K quality wyglądało bardzo dobrze.

10 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Dla zapalonego gracza, który wybiera świadomie po prostu nie ma nic nowego pomiędzy 5090, a 9070 XT teraz na rynku.

Zrobiła się czarna dziura i do tego nawet kupując Porsche dalej możesz skończyć na serwisie szybciej niż kiedykolwiek.

CIągła walka z wykresami to nie to samo, co codzienna praca i granie na kompie, nie wiem po co te spiny, że komuś się podoba, jak pracuje najnowsza karta AMD, a nie podoba się, co robi na rynku Nvidia i w jakim stanie wydali swoje ultradrogie karty i sterowniki do nich. Bez komenatrza, każdy kupuje co chce.

Ale nikt tu nie ma problemu z tym, że 9070XT jest bardzo dobrą kartą w swoim segmencie. Tylko po co w ogóle zestawiać ją w jakimkolwiek znaczeniu z 5090? Kupiłem 9070 XT, bo 5090 w huj drogie i ma problem ze sterownikami.

Kupiłem Skodę Karoq, bo Audi Q8 w huj drogie i kosztowny serwis.

Przecież to nie ma sensu, bo mowa o całkowicie innym segmencie produktów.

Opublikowano

Ale naprawdę jest tu narracja AMD be, nv cacy. Tylko ktoś napisze dobrze o AMD. Dobrze, że chociaż procki AMD są spoko i zaraz nie jadą fani Intela. Ktoś tu napisze, że 9070xt w swojej cenie to spoko karta i dobrze, że jest jakikolwiek wybór a zaraz fani nv że jest gównem bo 5080/90 lepsze.

Opublikowano

Ja tylko napisze, że dzisiaj były 5080 FE za 4849, wiec ceny pomału zaczynają się robić ładne.

Opublikowano

Jak jest sens w ogóle kupowania teraz 7900 XTX ze starych stanów magazynowch, jak można mieć 9070 XT z nowymi ficzerami w podobnej cenie.

7 minut temu, easye napisał(a):

Niezłe fikołki odwalacie w temacie. Tak Krzychu, na rynku jest wybór albo średniej pólki AMD albo karta za 12 tys zł od Nvidii xD

Idąc tym tokiem rozumowania 9070XT chyba też można wykreślić, bo z tego co widzę nie jest za specjalnie lepsza od 7900XTX.

Chodzi bardziej o to, że żadna karta nie zaoferuje Ci dużego skoku wydajności w tej generacji, dopiero 5090, która nie kosztuje 10k, tylko 15-17k w porządnej wersji, mając na uwadze też jakie ostatnio kwiatki wychodzą i to na naprawdę wielu forach i nawet tutaj po jej kupnie.

Cena/jakość 9070 XT to jest wygryw i tak jedyne na co bym zamienił to na mocnego 5090 najlepiej z chłodzeniem cieczą w moim przypadku, wtedy masz wzrost QoL, jak i wydajności, masz swoje Porsche. Poza tym 9070 XT to po prostu karta wystarczająca do wszystkiego, włącznie z niezłym RT, świetnym picture quality, ciekawymi ficzerami, ktoś jeszcze naprawdę ma wątpliwości, że jest to sprzedażowy hit z przyczyny cena/jakość, czy dalej nie i trzeba się posiłkować wykresami we_need_to_go_deeper?