Skocz do zawartości

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Featured Replies

Opublikowano

No wszystko zależy w jakiej rozdzielczości. Ja do 3440x1440 jako człowiek który lubi grać w pełnym RT to raczej nie byłbym zadowolony z tej karty, ale tak jak mówicie, jej cena jest zupełnie inna niż 5080. Z 2 strony ja osobiście pewnie nawet wolałbym używaną 4080.

• Odpowiedzi 6,2 tys.
  • Wyświetleń 436,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zrobiłem sobie dziś prezent na gwiazdkę. Do Oleda C2 42 przyda się trochę dodatkowej pary, 3090 Suprim X idzie zatem na Ebay. 4090 też chciałem Suprima, ale z różnych przyczyn padło na Gaming X T

• SpacierShark123
    SpacierShark123

Samo życie Panowie ... samo życie ...

• Będzie dziś składane, jaram się jak dziecko 

Opublikowano
4 minuty temu, tjery napisał(a):

I nie napisałem nigdzie, że poziom DLSS3/FSR4 to turbo gówno, a wręcz odwrotnie, że w 4K quality wyglądało bardzo dobrze.

No i super, bo tego wystarczy RX 9070 XT, a może i nawet ten bez XT. Te technologie i tak będą rozwijane, więc powiem w drugą stronę - trzeba chwalic te gorsze, bo zmotywuje to AMD do rozwoju. :)

Opublikowano
1 minutę temu, tjery napisał(a):

Tylko akurat jakość upscallera nie ma nic wspólnego z ceną danej karty. Trzeba dalej cisnąć gorsze rozwiązania, bo jak się zaakceptuje to co jest i uzna to za dobre, to nic lepszego nie dostaniesz. Jakby nie te wszystkie porównania FSR3 do DLSS i jechanie po FSR myślisz, że AMD miałoby motywację do robienia FSR4? Skoro ludzie byli by zadowoleni jakością FSR3? I tak samo jakby Nvidia nie miała FSR4 z tyłu głowy to czy ulepszyli by DLSS3? Krytyka i porównywanie do lepszych napędza postęp. I nie napisałem nigdzie, że poziom DLSS3/FSR4 to turbo gówno, a wręcz odwrotnie, że w 4K quality wyglądało bardzo dobrze.

Ale nikt tu nie ma problemu z tym, że 9070XT jest bardzo dobrą kartą w swoim segmencie. Tylko po co w ogóle zestawiać ją w jakimkolwiek znaczeniu z 5090? Kupiłem 9070 XT, bo 5090 w huj drogie i ma problem ze sterownikami.

Kupiłem Skodę Karoq, bo Audi Q8 w huj drogie i kosztowny serwis.

Przecież to nie ma sensu, bo mowa o całkowicie innym segmencie produktów.

Na rynku ewidentnie brakuje po pierwsze kontroli jakości, po drugie konkurencji.

Z tymi autami to akurat też ciekawa dygresja, ponieważ ostatnio coraz więcej ludzi się zastanawia, czy rzeczywiście za ceną idzie też jakość, zresztą samochody to nie karty, jednakże spadek jakości produktów premium jest widoczny dosłownie w każdej branży.

Opublikowano
2 minuty temu, creatinfreak napisał(a):

Ale naprawdę jest tu narracja AMD be, nv cacy. Tylko ktoś napisze dobrze o AMD. Dobrze, że chociaż procki AMD są spoko i zaraz nie jadą fani Intela. Ktoś tu napisze, że 9070xt w swojej cenie to spoko karta i dobrze, że jest jakikolwiek wybór a zaraz fani nv że jest gównem bo 5080/90 lepsze.

Jeny, chłopaki zacznijcie czytać co jest napisane. To Krychu sam napisał, że kupił 9070XT, bo 5090 drogie i ma problemy ze sterami. A nie, że kupiłem 9070XT i jest spoko kartą - wleciały sępy Nvidii - 9070XT to gówno, 5090 lepsze. On sam zestawił w jednym poście 9070 XT z 5090.

5 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Poza tym 9070 XT to po prostu karta wystarczająca do wszystkiego, włącznie z niezłym RT, świetnym picture quality, ciekawymi ficzerami, ktoś jeszcze naprawdę ma wątpliwości, że jest to sprzedażowy hit z przyczyny cena/jakość, czy dalej nie i trzeba się posiłkować wykresami we_need_to_go_deeper?

A pokaż mi, w którym miejscu ktoś to kwestionował?

Opublikowano

5080 i 5070Ti też ładnie tanieją. Która karta jest opłacalna to przede wszystkim cena do wydajności.

5090 to karta dla entuzjastów tak jak dawniej tytany. Tam cena ma drugorzędne znaczenie. 3090 ile była mocniejsza od 3080, 8-10%? A kosztowała drugie tyle. I tak to przeważnie wyglądało w tym segmencie, dopiero kozacka 4090 to zmieniła.

Opublikowano
1 minutę temu, tjery napisał(a):

Jeny, chłopaki zacznijcie czytać co jest napisane. To Krychu sam napisał, że kupił 9070XT, bo 5090 drogie i ma problemy ze sterami. A nie, że kupiłem 9070XT i jest spoko kartą - wleciały sępy Nvidii - 9070XT to gówno, 5090 lepsze. On sam zestawił w jednym poście 9070 XT z 5090.

A pokaż mi, w którym miejscu ktoś to kwestionował?

Gdybyś przeczytał co pisałem 2 tygodnie temu to byś zrozumiał, że kupiłem 9070XT, bo trafiłem na zajebisty zestaw w Media Expert, gdzie to było w budzie, wcześniej polując na tanie 5090 i czytając opinie z pierwszej ręki od wyjadaczy z ithardware o słabej jakości nowego Porsche, jakby 4090 wyszły na rynek w takim stanie, to seria 50xx mogłaby w ogóle się nie pojawić, to akurat są fakty.

Opublikowano
2 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Z tymi autami to akurat też ciekawa dygresja, ponieważ ostatnio coraz więcej ludzi się zastanawia, czy rzeczywiście za ceną idzie też jakość, zresztą samochody to nie karty, jednakże spadek jakości produktów premium jest widoczny dosłownie w każdej branży.

No segment premium nigdy nie oddaje różnicy w cenie różnicą w jakości w stosunku do niższych segmentów, po prostu jest premium i za to sobie liczy, jest dużo lepszy, ale kalkulowanie przełożenia ceny na jakość nie ma w tym przypadku sensu.

Opublikowano
Teraz, tjery napisał(a):

No segment premium nigdy nie oddaje różnicy w cenie różnicą w jakości w stosunku do niższych segmentów, po prostu jest premium i za to sobie liczy, jest dużo lepszy, ale kalkulowanie przełożenia ceny na jakość nie ma w tym przypadku sensu.

Ale samej jakości już tak, produkt typu karta graficzna za 15k nie ma prawa mieć takich opinii, wykresy z testów, gdzie FPSy są cacy to nie cały obraz sytuacji Nvidii na rynku. Temperatury, stery, Ropy, wtyczki, cewki, słabe chłodzenie itp. to też są ważne rzeczy.

No chyba, że jest się Pipolino i się zmienia kartę co tydzień xD.

Opublikowano

Ogólnie to widać, że za bardzo sobie do serca bierzecie Wasze waśnie konsolowe i bezpośrednio przenosicie na to co ja piszę tutaj. Ja nie mam żadnych uczuć w stosunku do Nvidii, takich jakie wielu na tym forum przejawia w stosunku np. do Sony czy Nintendo. Mają najlepszą technologię to ich chwalę, tyle. Miałem procka AMD na początku, zawiodłem się, kupiłem Intela, zachwalałem. Teraz AMD zniszczyło Intela i oczywistym jest, że jak bym miał teraz zmienić procka to bym wziął AMD i zachwalał. To samo z kartą, będzie jakaś lepsza z lepszą technologią to wezmę tą lepszą i będę pisał, że ma najlepszą technologię. Przejawianie jakichkolwiek uczuć do korporacji trąci trochę chorobą psychiczną.

Opublikowano
4 minuty temu, creatinfreak napisał(a):

Przy 6 razie trafił 5090 z cichymi cewkami i wszystkimi rolami D

Zadziwiająca jest ta wyrozumiałość sklepów, no chyba, że tych sklepów w których kupuje jest naprawdę wiele. Jak poszedłem do mediaexpert oddać monitor, bo zgłosiłem, że niby fabrycznie nowy monitor ma 1000h pracy najebane według informacji w OSD monitora, to patrzyli na mnie z jakąś taką pogardą, bo monitor jest nowy i oni by nie sprzedawali używanego xd Ale to nic, jak wymieniłem, to się okazało, że ten wymieniony ma bad piksele, na które LG dawało gwarancję. No więc przyszedłem drugi raz wymienić, a typ do mnie z takim sarkazmem, że "muszę mieć niesamowitego pecha, że zawsze jakiś problem" xd Od tamtej pory do tego marketu nie chodzę. Nie podobało mi się też jak się obchodzili z zamówionym telewizorem, który przywieźli własnym transportem, no ale to już inna sprawa, która też mnie do nich zniechęciła.

Opublikowano
58 minut temu, easye napisał(a):

No wszystko zależy w jakiej rozdzielczości. Ja do 3440x1440 jako człowiek który lubi grać w pełnym RT to raczej nie byłbym zadowolony z tej karty, ale tak jak mówicie, jej cena jest zupełnie inna niż 5080. Z 2 strony ja osobiście pewnie nawet wolałbym używaną 4080.

Wciąż siedzę na 3440x1440, ale zastanawiam się nad 5k2k w przyszłości. Wchodzą teraz fajne panele od LG.

Opublikowano
Godzinę temu, easye napisał(a):

Ja tylko napisze, że dzisiaj były 5080 FE za 4849, wiec ceny pomału zaczynają się robić ładne.

FE tutaj czasami wpadają 5090 też https://marketplace.nvidia.com/pl-pl/consumer/graphics-cards/ za tyle to gorsze chłodzenie pewnie warto, można powiedzieć, że 5090 FE jest 2x tańsza niż te najdroższe modele Asusa i MSI, mindfuck xD.

Opublikowano
Godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

No chyba, że jest się Pipolino i się zmienia kartę co tydzień xD.

Co tydzień? Teraz wziałem 2 w 3 dni :D Ale już koniec poszukiwań. Zostaje Suprim, chociaż wizualnie nie jest to Astral... Ale cewki ciche, rop na miejscu i chłodzenie git :)

febd352f-56f3-46ab-b0ae-27ee1cca27a8.jpg

54 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):

Zadziwiająca jest ta wyrozumiałość sklepów, no chyba, że tych sklepów w których kupuje jest naprawdę wiele.

Jaka wyrozumiałość? :) Klikam zwrot 14 dni i go robię wysyłając towar. Jak latasz do sklepu to narażasz się na durne teksty i spojrzenia, więc szkoda czasu. Media ma to do siebie, że wysyła używany towar jako nowy. Już kilka razy dostałem. Także nic nowego :)

Godzinę temu, creatinfreak napisał(a):

Przy 6 razie trafił 5090 z cichymi cewkami i wszystkimi rolami D

Przy 5 :)

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jaka wyrozumiałość? :) Klikam zwrot 14 dni i go robię wysyłając towar.

Mam na myśli to, że na pewno też są jakoś chronieni prawnie w przypadku nadużywania opcji zwrotu przez jednego klienta. Na pewno, nie wyobrażam sobie, że ktoś w nieskończoność może kupować i zwracać. A w przypadku każdego zwrotu widzą ile tego jest, bo mają cię w swojej bazie.

Co do media, to ja słyszałem o tym sprzedawaniu outletów wcześniej, ale na własnej skórze przekonałem się o tym właśnie w przypadku tego monitora ORAZ telewizora (który jednak zostawiłem, nie chciało mi się bawić).

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

W kwestii wydajności 5090 vs reszta świata vs AMD, tak tylko zostawię:

image.png

Ja tutaj widzę w wydajności 5090 vs relatywnie takie same, normalne karty do grania, tzw. efekt dziury czarnej.

Opublikowano
1 minutę temu, krzysiek923 napisał(a):

Mam na myśli to, że na pewno też są jakoś chronieni prawnie w przypadku nadużywania opcji zwrotu przez jednego klienta.

Prawo stanowi, że nie mogą Ci zablokować zakupów :)

Niech sprzedają dobry towar to nie będą dostawać zwrotów. Proste. Kupowałem 3 Astrale i 1 TUF, a dostałem 3 Astrale i 1 TUF + bandę świerszczy. No to skoro wysyłają nie to co zamawiałem to dostają zwroty :)

Uwierz, ja bym bardzo chciał zostać przy 1 Astral który wyszedł mnie 13700, a nie 15500 jak Suprim. + kasa za paczki ze zwrotem kart.

Opublikowano
35 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

W kwestii wydajności 5090 vs reszta świata vs AMD, tak tylko zostawię:

image.png

Gdyby te 50+% było w każdej gierce to bym się chyba skusił, ale średnio widzę, że to koło 30, więc chyba zdołam ujarzmić wewnętrzną bestię :D

Edytowane przez tjery

Opublikowano

Cóż, w grach z 2025 to więcej niż 30% :)

Zrzut ekranu 2025-04-08 150018.png

Zrzut ekranu 2025-04-08 150103.png

No jest te 35 ;)

Opublikowano

Rzeczywiście w Part 2 w tej custom scenie wybitnie wyżyłowane rezultaty 5090, przeciętnie są dalej duże, ale znacznie mniejsze różnice.

Opublikowano
5 minut temu, tjery napisał(a):

No jest te 35 ;)

W 4k te 35% jest kluczowe, bo w większości gier można wyłączyć FG i pozbyć się artefaktów, i mieć dalej 60-70 fps :) W końcu mogę grać w Wieśka bo nie mam spadków pod 50 fps.

Wiadomo, jak ktoś nie ma 4k monitora/tv, to ta karta nie ma żadnego sensu.

Opublikowano

Zresztą tak sobie ostatnio zdałem sprawę, że obecnie w większość gier, w które gram najwięcej, to mam taki zapas mocy, że cisnę cały czas DLDSR na x1,78, więc 5120x2880. Ale wiadomo, że kusi, zawsze można wrzucić x2,25 5760x3240 :D

W 4k te 35% jest kluczowe, bo w większości gier można wyłączyć FG i pozbyć się artefaktów, i mieć dalej 60-70 fps :) W końcu mogę grać w Wieśka bo nie mam spadków pod 50 fps.

Wiadomo, jak ktoś nie ma 4k monitora/tv, to ta karta nie ma żadnego sensu.

No 4K z DLAA to wiadomo, że takie zyski są spoko. Ale przy tej jakości DLSS co teraz to dajesz quality i też jest git.

Edytowane przez tjery