Skocz do zawartości

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Featured Replies

• Odpowiedzi 6,2 tys.
  • Wyświetleń 436,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zrobiłem sobie dziś prezent na gwiazdkę. Do Oleda C2 42 przyda się trochę dodatkowej pary, 3090 Suprim X idzie zatem na Ebay. 4090 też chciałem Suprima, ale z różnych przyczyn padło na Gaming X T

• SpacierShark123
    SpacierShark123

Samo życie Panowie ... samo życie ...

• Będzie dziś składane, jaram się jak dziecko 

Opublikowano
3 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Widziałem wczoraj, piękny materiał, a co dopiero będzie przy RX 9070 XT. obama

Nic bo to nie konkurent 5070, może Ti

Opublikowano

Oferowanie w 2025 roku nowych GPU za 3 patyki i więcej, mających równocześnie mniej niż 16GB VRAM-u, to jest przecież zwykłe dojenie klienteli. Dojenie dlatego, że z pełną premedytacją wrzuca się na rynek układ, który jest sztucznie ograniczony w wyższych rozdzielczościach przez przyciętą pamięć. Skoro dwie generacje temu taki średniopółkowy - a przez wielu uznawany wręcz jako entry-level - RTX3060 (nie TI), mógł być oferowany standardowo z 12GB, to tutaj nie da się dzisiaj w żaden rozsądny sposób bronić polityki zielonych.

Sam jestem tutaj zresztą przykładem. Zamiast wydać te niecałe 3 patyki za 5070, polowałem ostatecznie na 5070Ti. I to nie dlatego, że jest wydajniejsza, bo na tym wcale mi akurat nie zależało. Sięgnąłem po nią wyłącznie dlatego, że ma jakkolwiek akceptowalną na dzisiaj ilość pamięci (wciąż to żadne szał). A chcąc grać w 4K, czy odpalić raytracing, te 12GB stawia posiadacza już dzisiaj w rozkroku. Fajna karta do grania w 2K i tyle. Pytanie tylko czy taka rozdzielczość, bez w miarę komfortowej opcji uruchomienia RT w wybranych tytułach, w kwocie za około 3 koła to jeszcze w porządku propozycja. Według mnie po prostu nie. I bardzo dobrze, że AMD ma dla graczyków sensowniejszą alternatywę.

Opublikowano
4 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Nic bo to nie konkurent 5070, może Ti

Właśnie do RX vs Ti się odnoszę. W rasteryzacji w 1440p i 4K Nvidia ma mniej niż 10% przewagi, a w RT ok 30% przewagi gdzie obie karty radzą sobie bardziej niż zadowalająco w 4K, także ze śledzeniem promieni (chociaż tutaj trzeba wspomagać się DLSS i FSR).

No i tutaj dochodzimy do clou mojej wypowiedzi - najtańszego Radka 9070 XT od 5070Ti Nvidii dzieli ok. 7 stów. No nie ma co ukrywać, że AMD postarało się jak dawno nie.

No i pewnie ktoś wyskoczy, że tutaj już lepiej iść w RTX 5080, ale najtańszy kosztuje 2200zl względem RXa. Takze tego.

Opublikowano

Nie przesadzaj, XT kosztuje koło 3800, a 5080 FE 4800. Ja za gaming trio dałem 5500.

5080 w cenie 5k to już naprawdę dobry stosunek ceny do tego co ta karta oferuje z DLSS i nowym FG, podobnie jak 9700 XT w cenie 3800 zł, ale z miesiąca na miesiąc różnica w cenie jest coraz mniejsza. Oczywiście ceny sie ciągle wahają, bo dzisiaj mamy dostępność kart, za 2 dni ich nie będzie, jak z 5090 - ludzie już trafiają okazje po 9500, jak Ventusy ostatnio-Suprimy już były z kodami po 11k, Trio tak samo.

Miesiąc temu 14-16k to była okazja!

Opublikowano

Ten Gaming Trio 5090 pachnie trochę budżetem, jest dostępny, ale strach. Gaming X Trio 4090 był niewiele mniej ułomny od Suprima. Bez tego X jakoś podchodzę jak pies do jeża xd

Znaczy działać, zadziała, ale np. Vanguard ma - z tego co czytam - już lepszy układ chłodzenia, coś a'la Suprim - 12 rurek cieplnych zamiast 11. Ale co listonosz poda w drzwiach to i tak zawsze niespodzianka.

Opublikowano

a to nie dlatego ma lepsze chłodzenie, bo po prostu ma odrobinę mocniejsze oc? ostatecznie plus minus pewnie na jedno wychodzi, jak nie będziesz podkręcać tego "słabszego"

Opublikowano

Trio wygląda jak budżetowo karta ale zarówno 5080 jak i 5090 jest zajebista - cicha, wydajna, cewki niesłyszalne.

RTX Day w x-komie. Karty GeForce RTX nawet o 5000 zł taniej [aktualizacja] - x-kom

5090 Solid z 5 letnia gwrancja jutro za 9600 w Warszawie o_0

Opublikowano
5 minut temu, easye napisał(a):

Trio wygląda jak budżetowo karta ale zarówno 5080 jak i 5090 jest zajebista - cicha, wydajna, cewki niesłyszalne.

RTX Day w x-komie. Karty GeForce RTX nawet o 5000 zł taniej [aktualizacja] - x-kom

5090 Solid z 5 letnia gwrancja jutro za 9600 w Warszawie o_0

Ale z siebie idiotów robią te sklepy, robiąc promocje 5k niby i sprzedając niby ostatnie "promocyjne" sztuki po zwykłej realnej cenie MSRP xD.

Btw ten Zotac ma dobre opinie i jest też pakowany teraz do zestawów Actina w Sferisie, gdzie jest ta nawet poniżej MSRP w zestawie.

Zotac widać sporo tego wyprodukował.

Opublikowano

Jedyny minus Zotaca to beznadziejne biosy, nawet w trybie silent wiatraki sa glosne i chodza za szybko przy 66 stopniach na karcie.