Opublikowano czwartek o 09:492 dni Widziałem wczoraj, piękny materiał, a co dopiero będzie przy RX 9070 XT.
Opublikowano czwartek o 09:522 dni 3 minutes ago, Paolo de Vesir said:Widziałem wczoraj, piękny materiał, a co dopiero będzie przy RX 9070 XT. Nic bo to nie konkurent 5070, może Ti
Opublikowano czwartek o 10:072 dni Oferowanie w 2025 roku nowych GPU za 3 patyki i więcej, mających równocześnie mniej niż 16GB VRAM-u, to jest przecież zwykłe dojenie klienteli. Dojenie dlatego, że z pełną premedytacją wrzuca się na rynek układ, który jest sztucznie ograniczony w wyższych rozdzielczościach przez przyciętą pamięć. Skoro dwie generacje temu taki średniopółkowy - a przez wielu uznawany wręcz jako entry-level - RTX3060 (nie TI), mógł być oferowany standardowo z 12GB, to tutaj nie da się dzisiaj w żaden rozsądny sposób bronić polityki zielonych.Sam jestem tutaj zresztą przykładem. Zamiast wydać te niecałe 3 patyki za 5070, polowałem ostatecznie na 5070Ti. I to nie dlatego, że jest wydajniejsza, bo na tym wcale mi akurat nie zależało. Sięgnąłem po nią wyłącznie dlatego, że ma jakkolwiek akceptowalną na dzisiaj ilość pamięci (wciąż to żadne szał). A chcąc grać w 4K, czy odpalić raytracing, te 12GB stawia posiadacza już dzisiaj w rozkroku. Fajna karta do grania w 2K i tyle. Pytanie tylko czy taka rozdzielczość, bez w miarę komfortowej opcji uruchomienia RT w wybranych tytułach, w kwocie za około 3 koła to jeszcze w porządku propozycja. Według mnie po prostu nie. I bardzo dobrze, że AMD ma dla graczyków sensowniejszą alternatywę.
Opublikowano czwartek o 10:092 dni 4 minuty temu, Czoperrr napisał(a):Nic bo to nie konkurent 5070, może TiWłaśnie do RX vs Ti się odnoszę. W rasteryzacji w 1440p i 4K Nvidia ma mniej niż 10% przewagi, a w RT ok 30% przewagi gdzie obie karty radzą sobie bardziej niż zadowalająco w 4K, także ze śledzeniem promieni (chociaż tutaj trzeba wspomagać się DLSS i FSR). No i tutaj dochodzimy do clou mojej wypowiedzi - najtańszego Radka 9070 XT od 5070Ti Nvidii dzieli ok. 7 stów. No nie ma co ukrywać, że AMD postarało się jak dawno nie.No i pewnie ktoś wyskoczy, że tutaj już lepiej iść w RTX 5080, ale najtańszy kosztuje 2200zl względem RXa. Takze tego.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Nie przesadzaj, XT kosztuje koło 3800, a 5080 FE 4800. Ja za gaming trio dałem 5500.5080 w cenie 5k to już naprawdę dobry stosunek ceny do tego co ta karta oferuje z DLSS i nowym FG, podobnie jak 9700 XT w cenie 3800 zł, ale z miesiąca na miesiąc różnica w cenie jest coraz mniejsza. Oczywiście ceny sie ciągle wahają, bo dzisiaj mamy dostępność kart, za 2 dni ich nie będzie, jak z 5090 - ludzie już trafiają okazje po 9500, jak Ventusy ostatnio-Suprimy już były z kodami po 11k, Trio tak samo.Miesiąc temu 14-16k to była okazja!
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Ten Gaming Trio 5090 pachnie trochę budżetem, jest dostępny, ale strach. Gaming X Trio 4090 był niewiele mniej ułomny od Suprima. Bez tego X jakoś podchodzę jak pies do jeża xdZnaczy działać, zadziała, ale np. Vanguard ma - z tego co czytam - już lepszy układ chłodzenia, coś a'la Suprim - 12 rurek cieplnych zamiast 11. Ale co listonosz poda w drzwiach to i tak zawsze niespodzianka.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. a to nie dlatego ma lepsze chłodzenie, bo po prostu ma odrobinę mocniejsze oc? ostatecznie plus minus pewnie na jedno wychodzi, jak nie będziesz podkręcać tego "słabszego"
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Trio wygląda jak budżetowo karta ale zarówno 5080 jak i 5090 jest zajebista - cicha, wydajna, cewki niesłyszalne.RTX Day w x-komie. Karty GeForce RTX nawet o 5000 zł taniej [aktualizacja] - x-kom5090 Solid z 5 letnia gwrancja jutro za 9600 w Warszawie o_0
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 5 minut temu, easye napisał(a):Trio wygląda jak budżetowo karta ale zarówno 5080 jak i 5090 jest zajebista - cicha, wydajna, cewki niesłyszalne.RTX Day w x-komie. Karty GeForce RTX nawet o 5000 zł taniej [aktualizacja] - x-kom5090 Solid z 5 letnia gwrancja jutro za 9600 w Warszawie o_0Ale z siebie idiotów robią te sklepy, robiąc promocje 5k niby i sprzedając niby ostatnie "promocyjne" sztuki po zwykłej realnej cenie MSRP xD.Btw ten Zotac ma dobre opinie i jest też pakowany teraz do zestawów Actina w Sferisie, gdzie jest ta nawet poniżej MSRP w zestawie.Zotac widać sporo tego wyprodukował.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Jedyny minus Zotaca to beznadziejne biosy, nawet w trybie silent wiatraki sa glosne i chodza za szybko przy 66 stopniach na karcie.