Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 12 stycznia 2012 Opublikowano 12 stycznia 2012 (edytowane) No to sie przyznac kto ma w planie zalozyc? ;> Wiadomo, ze "nie mozna" w Polszy, na cale szczescie jednak sprytni placa mniej i ludziki zakladaja sami. Schematy ogolno dostepne, sam zesta w sumie nie taki drogi jesli liczyc oszczednosc. Kto duzo jezdzi wie o czym pisze. Nizej przykladowe linki do aukcji na aledrogo. KLIK Artykul (?) na wp.pl Edytowane 12 stycznia 2012 przez 2razyjot Cytuj
Pajda 2 282 Opublikowano 12 stycznia 2012 Opublikowano 12 stycznia 2012 (edytowane) Ja pie.rdole rozpisałem się jak mickiewicz i opera posłała tekst w pi.zdu. Bez jaj:) Myślę,że będzie problem nawet z 20%. Zamontowalismy to w ramach testu w fordowskim 2.5D. Silnik chodzi troszkę ciszej,ale to ze względu na ogromny pobór prądu. Można sobie zrobić krzywdę, półlitrowa butelka z włożonym na 15sekund wężem od generatora,po odpaleniu wybuchła i to nie słabo. Raczej gów.no, u nas zostanie zaadaptowane do palnika - prędzej się przyda i sprawdzi niż w samochodzie Edytowane 12 stycznia 2012 przez Pajda Cytuj
Hejas 455 Opublikowano 12 stycznia 2012 Opublikowano 12 stycznia 2012 Coś mi się do końca w te cuda nie chce wierzyć. Cytuj
Redmitsu 991 Opublikowano 13 stycznia 2012 Opublikowano 13 stycznia 2012 Wyglada to fajnie ale jakos nie chce mi sie wierzyc, w szczegolnosci te bajki o super dodatkowej mocy auta. Pewnie po tym silniku wybuchaja. Cytuj
wilku00034 11 Opublikowano 14 stycznia 2012 Opublikowano 14 stycznia 2012 Moim zdaniem to trochę naciągane. Urządzenie musi pobierać prąd na elektrolizę, co za tym idzie obciąża silnik. A że w przyrodzie nic nie ginie to bilans się wyrówna i tak. Większe obciążenie silnika = większe spalanie, a jak wiadomo nie wszystka energia zawarta w paliwie jest wykorzystywana do pracy silnika. To tak na prosty rozum biorąc, być może się mylę Cytuj
szaden 228 Opublikowano 3 lutego 2012 Opublikowano 3 lutego 2012 Lepiej poczekać na prawdziwe wodorowe samochody. W USA są już stacje z wodorem w Kalifornii i tylko w tym stanie można kupić jedyny dostępny, obecnie, samochód na wodór( Honda FCX Clarity). Cytuj
Pajda 2 282 Opublikowano 6 lutego 2014 Opublikowano 6 lutego 2014 Oczywiscie w Polsce ( i ogólnie w Europie) jest cisza o wodorowych ogniwach paliwowych. Juz od kilku lat istnieja jednostki zdolne do przetwarzania wodoru w "w locie" na energię elektryczną. Są nawet firmy oferujące gotowe silniki ( bez przekladni) do montazu w pojazdach. Z tego co pamiętam to zakres mocy to od 50kW do nawet 400kW. W sąsiednim miescie istnieje fabryka z wozkami widlowymi opartymi na takim rozwiazaniu. Wodor produkowany jest na zasadzie elektrolizy, zasilanie do tego brane jest z fotowoltaiki. Pozniej wodor tankowany jest w butle i montowany na wozki. Drugim przykladem mogą być autobusy miejskie zasilane w ten sposób wodorem. Tak, wiec to co oferuja wielkie koncerny paliwowe mozna sobie wsadzic. Celowo nowe technologie wdrazane sa tak powoli. O samochodach elektrycznych z akumulatorami nawet szkoda sie rozpisywac, bo to wiecej niz zenada i ogłupianie ludzi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi