Mejm 15 306 Opublikowano 31 stycznia 2012 Opublikowano 31 stycznia 2012 Czekamy na wyjasnienie Pereza co tym razem kompozycja na okladce miala symbolizowac. Co rozumiesz pod pojęciem "symbolizować"? To jest zwykła okładka, na której zajawiliśmy nasz temat numeru (Vitę) i postać z kluczowej gry dedykowanej tej konsoli. Wszystko uzupełnione jest kilkoma linijkami tekstu. Spoko to tylko mala szpila byla bez zlosliwosci. Pilem do okladki #173 gdzie pisales, ze Batman mial stac z przodu pokazujac, ze to wlasnie tytul z nim zdobyl nagrode gry roku kiedy za grzyba nie bylo to widoczne wprost (i jak dla mnie do teraz nie jest). Wiec luz, okladka jak okladka a dla mnie i tak liczy sie srodek. Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Yacek 852 Opublikowano 31 stycznia 2012 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 31 stycznia 2012 (edytowane) Perez, jesteś w stanie napisać co grafik/autor miał na myśli z tąokładką i jakim cudem to zostało zaakceptowane ? Co wy nie widzicie co puszczacie do druku ? Vita niechlujnie wycięta z białymi konturami ? Czy nowy wydawca w ramach cięcia kosztów wymienił grafika na jakiegoś gimbera ? Ja rozumiem, gdyby PE było jakąś zaczynającą dopiero tandetą jak Click w swoim czasie, ale PE to jeden z dwóch największych/najlepszych magazynach o grach na konsole w całym kraju. Nie żadna tam gazetka parafialna lub lokalny tygodnik z newsami o Otmuchowie. Serio, o ile okładka z Batmanem była słaba technicznie to sama kompozycja maskowała na pierwszy rzut oka niedoróbki i sam design byl klimatyczny. Tutaj chyba bylo jakieś losowanie, kto projektuje okladke na kolanie i wygrala chyba nowa laska z waszego stoiska w galerii, ktora nie zna sie na komputerach. Jak dochodzi do takich sytuacji w takim przedsiebiorstwie ? Przeciez okladka to wizytowka magazynu... Zdążyłeś już wrzucić 3 komenty w stylu "mega słaba okładka", ale dopiero w czwartym (i to po komentarzu grzybiarza) zauważasz biały kontru w Vicie, co sądząc po Twoich postach i znajomosci tematu grafiki, powinno być głównym zarzutem. Precyzuję więc - mam przed oczami okładkę na żywo i żadnego obrysu nie widzę. Ale że może to wynikać z mojej ślepoty, to dwa - grafika, która trafiła na okładkę, była dostarczona przez Sony - nikt tam niczego nie wycinał i szczerze wątpię, żeby Sony przegapiło biały kontur. Co do tej okładki - może się nie podobać, rozumiem i nikogo nie przekonuję, że jest cudowna. Ale co jest z nią nie tak technicznie? Bo może się nie podobać screen na Vicie (co też jest ciekawe, bo to jeden z materiałów promocyjnych Sony), może się nie podobać układ, mogą się nie podobać proporcje, ale to jednak co innego niż aspekty techniczne - jeśli takowe znajdujesz, daj znać, wtedy chętnie spytam grafika. Nie sądziłem, że powinienem rozłożyć ją na czynniki pierwsze no ale ok. Zasadniczo mamy bardzo ciekawą kompozycję: upraszczając mamy kolesia w dzungli/starozytnej swiatyni/kopalni/jaskini. Po raz drugi mamy to na screenie tylko w gorszym wydaniu, zasadniczo mamy prezentacje samej tekstury + maly ludzik. To ze akcja gry ma miejsce w takim swiecie to nie ma znaczenia i zaraz do tego dojde, natomiast to, ze to material od Sony to niby co ? Pozwala zrujnowac kompozycje ? Do wyboru bylo wiecej obrazkow, ktore lepiej by zbalansowaly caly projekt: https://www.google.c...170l320l0.2l2l0 Mozna bylo dac duza postac, screen z jaskini/kopalni w innej kolorystyce albo przynajmniej widok postaci a w tle ten niby pejzaz. Mozna bylo zlamac monotematycznosc okladki dobrze dobranym screenem. A inna sprawa to wladowanie poprostu na chama konsole w swiat jungli. To jak okladka z kawalkami miesa i sloikiem dzemu obok. To tak jakby na okladcę Claudi lub Pani Domu obok uśmiechniętej kobiety w płaszczu wrzucić nowy model szlifierki kątowej Boscha. Oczywiście mamy wspólny mianownik, że wszystko dotyczy gier ale czy znowu na okładce Auto Świata są serwowane bzdury w postaci ładnego ujęcia Audi z dużą bańką oleju silnikowego albo tuleji metalowogumowej ? Dodatkowo układ też jest dziwny gdyż mamy wrażenie, że konsola lata lub nawet goni albo podąża za bohaterem co raz, że jest dziwnym pomyśłem gdyż mamy znowu zderzenie jakiejś dzungli i technologii z kosmosu (można by to pomysłowo rozwiązać przy temacie sci fi na okładce jak już) oraz co się rzuca w oczy to konsola poprostu jest tam wklejona beż żadnego wysiłku i wygląda to strasznie nieestetycznie. Ja mogę zrozumieć, że ciężko wybrać główny motyw okładki ale o ile przy Batmanie dało się jeszcze jakoś pogodzić różne postacie, to tutaj mamy wrzucone jedno i drugie. To już nie te czasy, gdzie na okładki wrzucano wszystko: pilot do telewizora, mikser do kawy, kapcie, nowy płaszczyk i węża ogrodowego bo to wszystko było w numerze i było ważne. Zdecydowanie lepiej było wybrać albo PS Vita albo samo Uncharted na okładkę a drugie zaakcentować jakimś dobrze skrojonym i uwidocznionym tekstem. Już pomijam to, że główny screen tworzący okładkę jest odbiciem lustra i dziwnie wygląda, gdyż tak to jest - jeśli robi się jakiś artwork z pewną perspektywą i ruchem to mirror tego, zawsze będzie dziwnie wyglądał. Wynika to z tego, że kompozycję tworzy się wg pewnych zasad, wg pewnych obszarów na powierzchni, czyli mocne punkty, linie kadru, trójpodział kompozycji, muszla ślimaka i wszystkie ich pochodne. Już pomijam to, że odbiór okładki wygląda tak: Mamy jakiegoś pochodnego Indiany Jonesa (jest ok), który przed czymś ucieka, do kogoś strzela i no właśnie, moment akcji jest niewidoczny bo mamy w jednym z najciekawszych miejsc jakieś napisy. No i z góry nadlatuje nagle ufo, a może to konsola. Wystarczy taka analiza czy bez liczenia pikseli się nie obejdzie ? Edytowane 31 stycznia 2012 przez Yacek 11 Cytuj
el-shabazz 32 Opublikowano 31 stycznia 2012 Opublikowano 31 stycznia 2012 (edytowane) Stiwi Łonder wam tą okładkę robił? Do tej pory żyłem w przekonaniu, że poczucie estetyki się ma albo nie, nie wiedziałem natomias, że można je miewać. @odnośnie pomysłu głosowania na okładki absurd, może będzie też głosowanie na temat kto zrecenzuje daną grę, bo przecież czytelników wola się liczy. Ja rozumiem, że kształt pisma powinien być wypadkową pragnień czytelników i starań redakcji ale wychodząc z takimi pomysłami zbliżamy się do granic zdrowego rozsądku. Wg mnie PE jest bez tożsamości (sami od siebie nic,ale jak chcecie żebyśmy kręcili bękę to będziemy to robić, nawet na imprezę pójdziemy i będziemy się dobrze bawić, żeby nie było wątpliwości, że nie jesteśmy krejzolami), albo ma tożsamość zaściankową, która chce być oh i ah tak jak inni są oh i ah (jakaś utopia postępu, którą kultura przerobiła dobre kilkadziesiąt lat temu, Edge jako wyznacznik za(pipi)istości, wiecznie spoglądanie jaki jest John i dbanie o to by Janek dużo Johnowi nie ustępował) Edytowane 31 stycznia 2012 przez el-shabazz Cytuj
Figaro 8 217 Opublikowano 31 stycznia 2012 Opublikowano 31 stycznia 2012 (edytowane) Dobra, oszczędźcie tych biedaków ;F Strzelam, że na papierze wyglądać to będzie lepiej. Edytowane 31 stycznia 2012 przez Figaro 1 Cytuj
Gość Opublikowano 31 stycznia 2012 Opublikowano 31 stycznia 2012 @odnośnie pomysłu głosowania na okładki absurd, może będzie też głosowanie na temat kto zrecenzuje daną grę, bo przecież czytelników wola się liczy. Ja rozumiem, że kształt pisma powinien być wypadkową pragnień czytelników i starań redakcji ale wychodząc z takimi pomysłami zbliżamy się do granic zdrowego rozsądku. W momencie kiedy chyba nikt nie zostawia suchej nitki na projekcie okładki, taki pomysł nie do końca jest absurdalny. Skoro co jakiś czas pismo jest udostępniane w dwóch wersjach okładek, to zakładam, że nie jest to taka zupełna fantastyka ("macie, wybierzcie se"). Do tej pory nie widziałem jednak PE z dwoma różnymi wersjami zawartości, nikt raczej takich pretensji nie zgłasza, więc też nie popadajmy w skrajność. Wiadomo, że dosyć często pewne teksty wywołuje pewne poruszenie, ale nie widziałem chyba takich hejtów jakie spadają na okładki. Co można z tym zrobić? Perez uznał, że ankieta jest złą formą komunikacji z wydawcą, ok. ja mam inne zdanie, bywały swego czasu ankiety w PE, bywają na PPE (chociaż już raczej na jakieś TOPy). Cytuj
Tokar 8 267 Opublikowano 31 stycznia 2012 Opublikowano 31 stycznia 2012 (edytowane) Padłem na cyce jak zobaczyłem tą okładkę. To jest w ogóle oficjalny art , czy randomowy zrzut ekranu z samej gry ? Kadrowanie pierwsza klasa, myślę że byłoby jeszcze lepiej jak zza kadru wystawałby tylko łokieć Drejka. Edytowane 31 stycznia 2012 przez Tokar Cytuj
Perez 1 718 Opublikowano 31 stycznia 2012 Autor Opublikowano 31 stycznia 2012 @Yacek: z materiałem do okładki nie do końca jest tak, że możesz sobie wziąć dowolny screen z sieci, bo akurat Ci się podoba. Po to też rozmawia się z oficjalnym dystrybutorem, żeby mieć materiał z pierwszej ręki, a nie shota z netu, który nie wiadomo czyj jest, kto go zrobił, gdzie był użyty. Co do mianownika - tutaj wspólnym była Vita i kluczowa gra dla tej konsoli - Uncharted. Chcieliśmy to połączyć - widać wyszło za bogato. Co do tych kwestii stricte technicznych - dzięki i na pewno przekażę grafikowi. @pajgi: sprostujmy - nie uważam ankiet za złą formę komunikacji, uważam jedynie, że robienie ankiety na wybór logo czy okładki to przesada. Już pomijam zupełnie fakt, że czasami mamy np. gorący materiał i trudno mi sobie wyobrazić, że już kilkanaście dni przed premierą numeru wrzucamy projekty okładek do wyboru i chwalimy się, że u nas to będzie Uncharted 3 (chyba jednak niespodzianka dla czytelników to lepsza opcja). Cytuj
Plugawy 3 685 Opublikowano 31 stycznia 2012 Opublikowano 31 stycznia 2012 Kupiłbym dla testu Vity, ale za drogie to to i w dodatku z taką okladką a na serio to rzeczywiscie jest kijowa, mówiąc prostym językiem. *siega po pierwszy lepszy numer PE..* o 161, patrzcie i uczcie sie albo zatrudnijcie lepszego grafika. Cytuj
_mike 318 Opublikowano 31 stycznia 2012 Opublikowano 31 stycznia 2012 (edytowane) Numer przekartkowany. Przeczytałem też kilka teksów. Na razie jest bardzo w porządku, ino okładka na żywo wygląda trochę gorzej. Czekałem na ten numer żeby się przekonać jak graficznie będzie się PE od teraz prezentował (poprzedni numer uznałem za wyjątkowy/przejściowy) i powiem że jest lepiej niż miesiąc temu. Ogólnie nie mam nic przeciwko zmianom (np. uważam że logo trochę za lekko stuningowaliście, no i dalej wygląda jak PSX ExtrOme ). W tym numerze grafik trochę przystopował z wszędobylskimi deseniami/przejściami kolorów i kontrastowymi kolorami, i jest o wiele czytelniej. Natomiast dalej nie podobają mi się działy POCKET i NETWORK, za duży kontrast użytych kolorów (POCKET w szczególności) i za dużo naciapane różnych elementów (lepiej niż numer temu ale wciąż za dużo). W POKECKEcie wywaliłbym podobizny konsol (lub je zmniejszył), i zmniejszył paski z tytułem bo jest on teraz słabo widoczny (obrazek konsoli na tym pasku też psuje efekt). Nie podoba mi się też tło w ON (znowu jakieś dziwne kolory). Na szczęście nie natrafiłem na poprzekrzywiany tekst bo w zeszłym numerze to była porażka. W sumie to tyle. Całościowo nowy layout mi się podoba - poza kilkoma miejscami (np paski nad zapowiedziami mogłyby mieć jakiś ciekawszy kolor niż sraczkowata czerwień ), i mam nadzieje, że jeszcze drobne poprawki nastąpią i czasopismo będzie coraz bardziej spójne graficzne (w HP jest taki miszmasz kolorystyczny że hej). Merytorycznie jest tak samo jak zawsze czyli bardzo dobrze (biorę się za test Vity) i dalej nie lubię czytać jednych redaktorów, a innych czytam z radością (OM wrócił!). W zapowiedziach jest chyba błąd w jednym miejscu jest napisane "PS2" a powinno być "PS3" ;P Tyle na razie. P.S. ...szkoda że znowu slaby miesiąc jeżeli chodzi o recki E: Papier dalej ssie, i do tego znowu dostałem numer ze "złamanym" grzbietem i potarmoszony lekko (eh ta poczta...) Edytowane 31 stycznia 2012 przez the_m Cytuj
el-shabazz 32 Opublikowano 31 stycznia 2012 Opublikowano 31 stycznia 2012 @pajgi jest jak mówisz - pomysł nie jest do końca absurdalny ale jest dużo ale: - aniekty pachną nowomową, niestety nikt nie skomentował moich uwag do poprzedniej ankiety dotyczącej loga - ankieta była tak ułożona, że sama tworzyła marginalną i dość głupkowatą opozycje, 3 z 4 odpowiedzi były "prawidłowe". Także straciłem zaufanie do ankiet - jeśli kiedykolwiek je miałem - stworzenie 3-4 projektów okładek to trochę dodatkowej pracy dla grafika, która częściowo pójdzie na marne - bo czytelnicy wybiorą jedną z nich. To po prostu strata czasu i pieniędzy i ja to doskonale rozumiem. - ten pomysł to może być taka malutka kuleczka śniegu tocząca się z góry, z czasem może będą uwagi typu: czemu nie dacie drake na okładkę, zróbmy ankietę czy czytelnicy chcą go na okładce itp. itd. Albo inaczej - lounch tzw. next genów (kretyński termin, bo po next genach będą nowe next geny) czemu na okładce na pierwszym planie jest xbox etc. miała miejsce premiera spidermana, czemu na okładce jest top spin, zróbmy ankiete, blablabla. To pozycja bardzo niekomfortowa dla redakcji, każdej redakcji. 1 Cytuj
Tokugawa1982 95 Opublikowano 31 stycznia 2012 Opublikowano 31 stycznia 2012 Mnie się okładka podoba. Bywały gorsze. Podobna jest do okładki z PE Tomb Raider Legend Btw nie ocenia się książki po okladce (nigdy bym nie przeczytał Władcy Pierścien - gdyż ma koszmarne okładki. Edycja wydawnicwa Muza Cytuj
rinzen 966 Opublikowano 31 stycznia 2012 Opublikowano 31 stycznia 2012 (edytowane) Na ostatnich pięciu okładkach pojawili się odpowiednio: 2x Ezio, 2x Marcus, 3x Drake. Oryginalnie. Edytowane 31 stycznia 2012 przez greah 4 Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 31 stycznia 2012 Opublikowano 31 stycznia 2012 (edytowane) W ogóle to czemu arty Uncharted wyglądają praktycznie tak samo? Drake wspinający się po linie/liściach/skale celujące pistoletem gdzieś tam. 4 części gry i 4 arty główne oparte na tym samym. Graficy z ND są tak samo nieoryginalni jak ci z PSXE :F Nie można było np. wziąć tego I wkomponować PS Vita na środek tak, żeby na ekranie konsolki widniała część całego artu? Wyglądałoby to o wiele wiele lepiej, no ale ja nie jestem grafikiem więc co ja się znam :F Naprawdę nie trzeba byłoby jakiegoś mega pomysłu żeby przebić tą miernotę. Wygląda na max 15 min roboty. Edytowane 31 stycznia 2012 przez MaZZeo 1 Cytuj
Pelipe 236 Opublikowano 31 stycznia 2012 Opublikowano 31 stycznia 2012 Czy tylko mnie interesuje wartość merytoryczna tego numeru? 1 Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 31 stycznia 2012 Opublikowano 31 stycznia 2012 Bo jesteśmy faceci, patrzymy wpierw na opakowanie a potem do środka. Tak jest ze wszystkim men. Cytuj
Gość Orson Opublikowano 1 lutego 2012 Opublikowano 1 lutego 2012 To co zaproponował Mazzeo bije na głowę stan faktyczny (ale wstyd) Pelipe o treści numeru będzie jutro, gdy ludzie kupią pismo. 1 Cytuj
Okie from Muskogee 2 851 Opublikowano 1 lutego 2012 Opublikowano 1 lutego 2012 (edytowane) Z tą okładką jest jak z polityką. Nieważne, że ktoś ma słuszne i ciekawe poglądy, dzięki którym mógłby coś osiągnąć. Dla mas wazne jest, że "drze mordę" i sposób jego wypowiedzi budzi kontrowersje. Tylko dzięki temu człowiek nie ma szans dotrzeć do szerszego grona. Okładka? Jest kiepska. Zawartość? Nie wiem, dziś dopiero będę obczajał. Nie zmienia to faktu, że nie kupuję PSX po to, żeby wycinać okładke każdego numeru, oprawiać i wieszać w korytarzu. Jak zajdzie taka potrzeba, to może posłużyć również za srajtaśmę Po edycie: z tą srajtaśmą jednak przegiąłem. Nie ta gramatura ;P Edytowane 1 lutego 2012 przez acidizer Cytuj
Farmer 3 272 Opublikowano 1 lutego 2012 Opublikowano 1 lutego 2012 Po edycie: z tą srajtaśmą jednak przegiąłem. Nie ta gramatura ;P Racja, d*pa poharatana Co do fotek z np. "O co chodzi jakby...". Zamiast dawać stare foty jak to się szalało w kartonie, może lepiej wziąć aparat i popstrykać nowe foty, tak na spontan i zobaczyć co wyjdzie. Kaliemu dać dwie "setki" to i scenariusz na miarę oskara napisze Cytuj
Sedrak 768 Opublikowano 1 lutego 2012 Opublikowano 1 lutego 2012 Mi bardzo brakuję recenzji FF-XII-2, ale jak napisaliście embargo oraz Kingdoms of Amalur, tego wam nie wybaczę. Cytuj
Stona 569 Opublikowano 1 lutego 2012 Opublikowano 1 lutego 2012 Wczoraj tylko sobie obejrzałem cały numer. Okładka padaczkowa, to fakt. Jeśli chodzi o wnętrze numeru, to spoczko, po przekartkowaniu nic złego się w oczy nie rzuca [może poza czerwonymi dymkami przy arcie/opisie imprezy. Strasznie słabo to wygląda]. Więcej jak poczytam Cytuj
Juventusek 3 Opublikowano 1 lutego 2012 Opublikowano 1 lutego 2012 na gorąco przeleciałem i troche mało recenzji ale article o MGS in + gdyby był program "NIE MAM TALENTU'' wysłał bym tam grafika odpowiedzialnego za okładkę, co za bu****it Cytuj
nero2082 790 Opublikowano 1 lutego 2012 Opublikowano 1 lutego 2012 (edytowane) ok trzymam numer w łapkach,okładka na żywo też jest kałem ale przejdźmy do pisma, layout widzę że dostał patcha, co nowego jest sensowniej poukładane i wszystko jest przejrzyście podane, mniej bazarowo bym powiedział, na nastepnych stronach też widać to ujednolicenie, wcześniej miałem obawy że będziecie walić paskami i tabelkami z jakimś info i zrobi się zimne informacyjne pismo i powieje pececiarskimi klimatami typu CD-(pipi) czy innym niusłikiem ale obawy rozwiane, jest nowy lepszy lay i koniec + - felietion HIVa to highlight numeru, rewelacyjny tekst, HIV musi częściej pisać swoje wynurzenia, żądam więcej! :ph34r: - branża bez tajemnic - no bingo, właśnie takie artykuły okołogrowe chciałbym czytać co miesiąc (zamiast lania wody typu online pass - zagłada używek itp banał) takie podglądy za kurtynę są mile widziane, nie mówię żeby prać jakieś brudy na łamach pisma ale na pewno znacie jeszcze jakieś ciekawe branżowe historyjki :> - tekst o fabule MGS i przegląd Caliburów bardzo trafione, MGS jest zagmatwany i taki tekst zawsze się przyda, Calibury też ok, przeglądy widzę że robicie już taśmowo, wybory gier ok także nie ma czego się czepić - test PSV i recki, recki fajnie zlożone w "multipleks", test PSV ma screeny miniaturki, tutaj mi nie przeszkadza ale jakby to był test dużej konsoli to już bym się wypłakiwał - no i relacja z trzody, no to sa moje ulubione teksty zawsze także klikam lajka - - pozbyliście się prawie wszystkich wsiowych zapychaczy ale kilka zostało : TOP10 (odgapione) i starcie tytanów rodem z Clicka/Playa, won z tym kiczem - finish him też wymaga patcha, komiks i roger numeru xD na tak, reszta na nie mimo braku ammo (recek) wyszedł bardzo udany numer imo Edytowane 1 lutego 2012 przez black mamba 2 Cytuj
[InSaNe] 2 478 Opublikowano 1 lutego 2012 Opublikowano 1 lutego 2012 (edytowane) Niestety, Neo Plus znowu Was wypunktowało ;] Recki Kingdoms of Amalur, FFXIII-2, Darkness 2 i innych. Test Vity też mają. Abstrahując od mizerii w postaci recenzji numer bardzo dobry. Szczególnie cieszy relacja z imprezy redakcyjnej, historia serii MGS - ogólnie widać pomysły i jakąś koncepcję na numer, mimo braku mięska w postaci recenzji potencjanych hitów. Natomiast do układu graficznego pisma chyba nigdy się nie przyzwyczaję. Dla mnie jest koszmarne, brzydkie, nieczytelne. O okładce pisał już nie będę, bo wystarczająco marudzili już inni. Ps. Facjata HIVa... Normalnie nie poznaję gościa. Taki pyzaty Indianiec się z Niego zrobił ;] Edytowane 1 lutego 2012 przez [InSaNe] 1 Cytuj
Gość szpic Opublikowano 1 lutego 2012 Opublikowano 1 lutego 2012 Podrzucielm numer siostrze to oceny, Dotrwala do "Babskich spraw" i numer do mnie wrocił z adnotacja "Od którego redaktora Ona jest ze moze ciagle pisac takie cos " :rofl2: Cytuj
Juventusek 3 Opublikowano 1 lutego 2012 Opublikowano 1 lutego 2012 a dotego Neo w kiosku się lepiej prezentuje, serce boli od braku recek, bo po co mam czytać o Kinect'owych badziewiach jak można było na tych strocach upchać coś konkretnego : Kingdom of Amalur, a tak trzeba wydawać 20zł by mieć wszystko razem, klimat ( psx ) i recki ( neo + ) a przecie ''Krajzis'' ponoć jest Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi