Litwin81 1 172 Opublikowano 18 marca Opublikowano 18 marca Pamiętaj że za luzowanie i relaksacja pracujących mięśni odpowiada magnez, może masz go z mało w diecie. Spożycie dla mężczyzny to 420 mg, ale nie ćwiczącego. Jak ćwiczysz możesz potrzebować nawet dwa razy tyle a to kosmiczna dawka by dostarczyć to. Cytuj
BRY@N 1 981 Opublikowano 18 marca Opublikowano 18 marca (edytowane) Magnez biorę codziennie ale musze zrobić badania krwi bo w tym roku jeszcze nie robiłem bo może faktycznie czegoś mam za mało bo masakrycznie spina mi łydki. Edytowane 18 marca przez BRY@N Cytuj
kanabis 22 877 Opublikowano 18 marca Opublikowano 18 marca Zamiast sluchac jakis bzdur o magnezie zrob usg i do ortopedy. Jesli to jakies wiazadlo to ci to nie przejdzie nawet po przerwie paru tygodni, fizjo tez nic nie zdziala. Przerabialem to z kolanem skoczka. Raz lepiej, raz gorzej ale bolalo. A u ciebie tez to brzmi jak problem z przyczepem czworoglowego. Jesli to problem tkankowy to zastrzyk z osocza bogatopłytkowego, tysiak nie twoj ale dwa tyg i wracasz do trenowania bez bólu. Na twoim miejscu po tej połówce zrobilbym z tym porzadek. Ja z tym latalem z 3 lata i ciezko trenowalem, bo w sumie myslalem ze to nic powaznego. Dopiero usg pokazalo co tam swita. Przez niewyleczone mikrourazy tkanka jest coraz slabsza. Az w koncu moze dojsc do powaznej kontuzji, typu zerwanie a chhba nie chcesz skonczyc jak litwin chodzac po lesie z kijkami jak stare baby 1 Cytuj
Artur_K 246 Opublikowano 18 marca Opublikowano 18 marca W dniu 17.03.2025 o 08:58, BRY@N napisał(a): problemami z pasmem biodrowo piszczelowym czyli "kolano biegacza" się kłania. Ja miałem z tym problem jesienią. Najprawdopodobniej przeciążyłem jakoś kolano podczas biegu na poligonie (było sporo piachu) w którym startowałem w październiku. Dwa kolejne wybiegania po tych zawodach zakończyłem palącym bólem z boku kolana. Książkowy objaw, zresztą fizjo potwierdziła. Trochę poćwiczyłem, dwa razy na masaże a potem prawie 2 miesiące przerwy od biegania bo zima, covid itd i przeszło. Choć na razie zbyt intensywnie nie biegam i boję się że może wrócić. Wiem, że regularne ćwiczenia pomogą, tylko u mnie regularność to trudne słowo . Od siebie polecam ten zestaw ćwiczeń. Całkiem spoko. 2 godziny temu, kanabis napisał(a): Zamiast sluchac jakis bzdur o magnezie zrob usg i do ortopedy No a to to podstawa, jeżeli objawy są nie do końca jednoznaczne, a z tego co piszesz @BRY@N to może być coś innego. Cytuj
BRY@N 1 981 Opublikowano 18 marca Opublikowano 18 marca Dziś udało się zapisać do fizjo na jutro no i plus taki, że dziewczyna sama biega także zna temat z obu stron, zobaczę co powie. Odnośnie ćwiczeń to muszę ją zapytać czy wszystko co robię ma sens bo po bieganiu jak wracam to rozciąganie z rolowaniem zajmuje mi ze 40 minut Cytuj
kanabis 22 877 Opublikowano 18 marca Opublikowano 18 marca Przeszlo Ci ale miales dwa miesiace przerwy. Oczywiscie ze to samo tez przejdzie ale regeneracja takiej tkanki trwa sporo, jednemu przejdzie po paru miesiacach, innemu po pol roku. Dla mnie takie przerwy sa nieakceptowalne dlatego ja zdecydowalem sie na terapie osoczem bogatoplytkowym Korzystaja np z tego siatkarze. Cytuj
BRY@N 1 981 Opublikowano 18 marca Opublikowano 18 marca Mimo tego, że ja też to wszystko amatorsko robię bez żadnych sukcesów ale jednak długa przerwa od aktywności fizycznej boli a szczególnie jak później trzeba znowu zacząć. 1 Cytuj
Litwin81 1 172 Opublikowano 18 marca Opublikowano 18 marca Jakim kurwa tępym chujem trzeba być by nie wiedzieć że kontuzje biorą się z niemożności organizmu do regeneracji. A czy to braki białka czy magnezu, to kabi i tak nigdy nie skuma. 1 Cytuj
kanabis 22 877 Opublikowano 18 marca Opublikowano 18 marca Akurat ten typ kontuzji bierze sie z przewleklego stanu zapalnego wiec idz pierdolic te swoje kocoploły na pudelku. Racja kontuzje zawodowych sportowcow sa spowodowane brakiem magnezu i bialka i niemoznoscia regeneracji ich organizmu xD ja pierdole co za jelop. Mistrz kurwa fizjologii i zapobiegania kontuzjom z zerwanym przyczepem w rzepce i hemoroidami w dupie od siodelka xD Cytuj
Litwin81 1 172 Opublikowano 18 marca Opublikowano 18 marca No tak, tylko zjeb mógł porównać sport zawodowy, gdzie ludzie zażynają się ponad swoje możliwości dla kasy do hobbystycznego biegania XD Stan zapalny gamoniu jest po każdym wysiłku, czy to siłownia czy to bieganie. Akurat w siłowni stan zapalny jest czynnikiem warunkujacym przyrosty, dlatego do 2 h po treningu nie powinno się brać substancji przeciwzapalnych by nie zaburzać tego procesu. Problem robi się gdy mamy za dużo jednostek trenigowych, za mało substancji z których naprawiamy tkankę lączną(białko). Magnez pomijajac wpływ na ATP wchodzi w skład enzymów odpowiedizlanych za odbudowę uszkodzonych włókien mięśniowych. Sam przeprowadziłem rehabilitację zerwanego więzadła, zrost kości uda a typ będzie mnie pouczał o wpływie substancji na organizm człowieka xd 1 Cytuj
kanabis 22 877 Opublikowano 18 marca Opublikowano 18 marca No i tak przeprowadziles ze jak pizda spacerujesz po lesie 2km a ja w podobnym przypadku nie dopuscilem do zerwania i biegam 170km miesiecznie xD No tak tak, na kolano skoczka magnez i co jeszcze polecasz? Zolty krem z apteki? To ze sam jestes inwalida bo pojecia o trenowaniu nie masz to juz twoja brocha ale nie wciskaj tych bredni innym Cytuj
Litwin81 1 172 Opublikowano 18 marca Opublikowano 18 marca Kontuzje mam bo trenuje za mocno na swój wiek, ale robię to po to by nie musieć się wstydzić pokazać brzuch tak jak ty. 13 godzin temu, BRY@N napisał(a): Magnez biorę codziennie ale musze zrobić badania krwi bo w tym roku jeszcze nie robiłem bo może faktycznie czegoś mam za mało bo masakrycznie spina mi łydki. Z krwi poziom magnezu nic ci nie powie, bo organizm zawsze dąży do homeostazy w niej. Jedyna sensowna metoda to wbicie igly i sprawdzenie stężenia wewnatrzkomórkowego-to drogie i bolesne. Staraj się lepiej spuzywac te 500 mg w dawkach podzielony h w ciągu dnia. Główna porcja przed snem, gdyż wtedy jelita spowalniają i lepiej się wchłania. 1 Cytuj
zdrowywariat 556 Opublikowano 18 marca Opublikowano 18 marca Litwin ile Ty masz tych kontuzji itp.? Limfa, hemoroid, kolano i chuj wie co jeszcze. Czy twój wymagający cykl wygląda tak: 2 miesiące przetrenowania miesiąc rehabilitacji xD 1 Cytuj
Litwin81 1 172 Opublikowano 19 marca Opublikowano 19 marca 2 godziny temu, zdrowywariat napisał(a): Litwin ile Ty masz tych kontuzji itp.? Limfa, hemoroid, kolano i chuj wie co jeszcze. Czy twój wymagający cykl wygląda tak: 2 miesiące przetrenowania miesiąc rehabilitacji xD Normalnie bym ci odpisał na serio, ale ze jesteś randomem to ciebie tylko zbeczę xd Cytuj
zdrowywariat 556 Opublikowano 19 marca Opublikowano 19 marca (edytowane) 8 godzin temu, Litwin81 napisał(a): Normalnie bym ci odpisał na serio, ale ze jesteś randomem to ciebie tylko zbeczę xd Masz kompleksy, z dupy zrobiłeś sito, a i tak nic nie osiągniesz poza kontuzjami, które przypomną o sobie na starość. 13 godzin temu, Litwin81 napisał(a): Kontuzje mam bo trenuje za mocno na swój wiek, ale robię to po to by nie musieć się wstydzić pokazać brzuch tak jak ty. I jeszcze masz jakieś zboczenie na punkcie męskich kratek, bo nękasz Kabiego o fotkę brzucha, jakby musiał cokolwiek komukolwiek udowadniać. Odnośnie przetrenowania: „Oprócz tego definicja określa przetrenowanie jako stan patologiczny, który powstaje na skutek stosowania zbyt dużych obciążeń treningowych bez zapewnienia organizmowi odpowiedniego czasu na regenerację. W efekcie pojawia się wiele skutków negatywnie wpływających zarówno na zdrowie, jak i na wyniki sportowe.” Do tego piszesz bzdury, jakby garść suplementów dziennie dawała nam gwarancję zdrowia, czy nawet, że suplementami wyleczy się kontuzję. Na pewno nas wspomogą, a niedobory mogą nam zaszkodzić, ale to nie jest panaceum na wszystko. Edytowane 19 marca przez zdrowywariat Cytuj
Litwin81 1 172 Opublikowano 19 marca Opublikowano 19 marca No był artykuł w pani domu o tym jak wbijałem towar, widać że go czytałeś xd Cytuj
zdrowywariat 556 Opublikowano 19 marca Opublikowano 19 marca 24 minuty temu, Litwin81 napisał(a): No był artykuł w pani domu o tym jak wbijałem towar, widać że go czytałeś xd Dostajesz sygnały od organizmu, że co za dużo to nie zdrowo, poprzez różnorakie kontuzje itp., ale i tak nic z tego nie zrozumiałeś, a innym zarzucasz, że nie stawiają sobie wymagań. Otóż stawiają, tylko robią to z głową i są cierpliwi. Cytuj
kanabis 22 877 Opublikowano 19 marca Opublikowano 19 marca Oho, teraz Litwin przez lata gral z nami jak na skrzypcach i w zyciu sterydow nie bral xD Co to sie w tym lbie porobilo od dekad na dopingu. Cytuj
zdrowywariat 556 Opublikowano 19 marca Opublikowano 19 marca (edytowane) Typ ma kompleksy, bo na dodatek kłamie, że z hemoroidem nas podpuszczał itd. Dla mnie ktoś kto ma wysokie poczucie własnej wartości nie musi mieć zawsze racji, nie kłamie, nie nęka kogoś o fotki, nie zarzyna organizmu, no chyba, że jest zawodowcem i ma osiągnięcia lub jest młody i ma predyspozycje, ale i tak robi to pod okiem trenerów i z głową i z pewnością rzadziej go dotykają kontuzje i mniej, niż cała lista Litwina, bo założę się, że jeśli cofnę się w kilku wątkach o 20-30 stron to znajdę tego więcej. Otoż organizm nie jest głupi i daje nam sygnały, nie tylko odnośnie przetrenowania, ale i niezdrowego odżywiania itp. Nawet, gdy postępujemy źle wobec innych również dostajemy sygnały ostrzegawcze, zanim nas dojebie, ale ludzie ich nie zauważają - nie czytają. Typ co chwilę jest na L4 - uprawia nordic walking, gdy przesadzi z treningami, a dalej nie dostrzegł, że nie tędy droga. Gdyby jeszcze trenował do Mr. Olympia to wtedy bym zrozumiał takie poświęcenie, bo przynajmniej kasa by wpadła na rehabilitację na starość. Edytowane 19 marca przez zdrowywariat Cytuj
kanabis 22 877 Opublikowano 19 marca Opublikowano 19 marca Toc on ma 160 wzrostu. Wiadomo ze trauma bycia zawsze popychadłem i najmniejszym siedzi gleboko. Chodzacy kompleks probujacy sie dowartosciowac. Cytuj
BRY@N 1 981 Opublikowano 19 marca Opublikowano 19 marca To ja tak dla zmiany tematu czy rolowanie tego pasma bocznego to dobry pomysł. Napierdziela to niemiłosiernie przy rolowaniu i boję się, że sobie zrobię jeszcze większy problem niż mam a internety różnie mówią. Cytuj
zdrowywariat 556 Opublikowano 19 marca Opublikowano 19 marca (edytowane) Ja mam takie podejście, że jak coś mnie boli to szukam alternatywy, innego ćwiczenia, czy nawet innego sportu. Jeśli rzecz jasna żaden specjalista nic nie zaradzi jak: chiropraktyk, osteopata, fizjoterapeuta (czy masażysta), byłem u wszystkich i zadziwiające jest jak bardzo różnili się wiedzą, bo każdy z nich pomógł mi w zasadzie z czymś innym. A borykałem się z dolegliwościami kręgosłupa w odcinku szyjnym, bólem w łokciu przy skręcie ręki z obciążeniem i z biodrem, ale z tym akurat szybko się uporałem suchym igłowaniem. Uważam na siebie, bo mam prawie 45 lat, żeby się nie nabawić żadnej kontuzji. Edytowane 19 marca przez zdrowywariat Cytuj
BRY@N 1 981 Opublikowano 19 marca Opublikowano 19 marca To, że się potrafią różnić to już sam się przekonałem. Byłem u jednej babki pokazała mi jakieś ćwiczenia do zrobienia, później z ciekawości pokazałem jedno innemu fizjoterapeucie to się zastanawiał po co to i co to może dać Cytuj
Artur_K 246 Opublikowano 19 marca Opublikowano 19 marca 53 minuty temu, BRY@N napisał(a): To ja tak dla zmiany tematu czy rolowanie tego pasma bocznego to dobry pomysł Rolowanie jest teoretycznie zalecane przy tej dolegliwości, ale ja też nie stosowałem bo również cała noga mnie od rolki bolała. Wydaje mi się że jednak rozciąganie sprawdzi się tu lepiej niż rolowanie. U mnie tak było. Na prawdę polecam ci ten film z YT co wrzucałem wcześniej. Cytuj
BRY@N 1 981 Opublikowano 19 marca Opublikowano 19 marca Sprawdzałem ten filmik i część ćwiczeń już robię a część jest podobnych także rozciągam się codziennie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi