Skocz do zawartości

Ratchet & Clank HD Trilogy

Featured Replies

• Odpowiedzi 57
  • Wyświetleń 10,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• @Sep, bierz i nie zadawaj takich pytan. R&C to wywazona pozycja dla kazdego. Nie ma tam zadnego "ciezkiego" momentu. Poza tym...kiedy juz uzbierasz srubek by kupic "zobaczysz co" to nic Ci sie nie

• A co ma piernik do wiatraka? Czekasz na jakąś grę od Idol Minds?   Kolejna kolekcja (podobnie jak MGS, DMC, ICO/SotC, JAK), której nie mam zamiaru kupić z prostej przyczyny - nie mam czasu na granie

• tak

Opublikowano

To już wyszło. W Saturnie po 119zł jakos czy cos w tym stylu. Swoją drogą sam się zastanawiam nad kupnem. Pograłbym w to jeszcze raz. Tylko kiedy znajde czas jak tu tyle nowych gierek :(

Opublikowano
  • Autor

Gram od wczoraj, a zacząłem od cześci nr 3.

Pierwsze odpalenie Up Your Arsenal i wtf? Ekran startowy w 4:3 i już wiem że scenki nie będą w HD, damn it. Intro mnie tylko w tym utwierdza. Scenki z gry są w HD, ale filmiki przerywnikowe (te dostępne w sekcji bonus) już są żywcem wyjęte z wersji PS2. To samo co w kolekcji GoW.

Na szczęście sama gra wygląda bardzo dobrze, tj nie ma żadnych poszarpanych krawędzi itd. a jednocześnie nie widać tej kanciastości obiektów. Pod względem graficznym nie można się przyczepić.

Jedynie z dzwiękiem są drobne problemy, miejscami jest za szybko (lot statkiem między planetami) niekiedy za późno (zdobycie Tytanium Bolt czy korzystanie z Heli Packa). Dialogi są dobrze dopasowane.

Nie wiem czy w dwóch pierwszych częściach też są takie kwiatki, ale przydał by się patch, bo trochę psuje to finalny efekt.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Po splatynowaniu całej trylogi odpaiłem sobie po raz kolejny Up Your Arsenal i znalazłem buga, którego nie było na PS2. Po wybraniu New Game zaczynamy normalnie, ale z mnożnikiem x20 dostępnym w Challenge Mode, który nie znika po zaliczeniu hita, a nawet po zgonie :blink: Tym oto sposobem po przejściu Florany miałem na koncie ponad 400k boltów. Co więcej, ulepszenia broni i Nanotecha postępowały tak szybko jak w Challenge Mode. Cały bug trwał do momentu trafienia na pokład Fenixa. Nie wiem dokładnie w którym momencie mnożnik zniknął, ale było to prawdopodobnie jak chciałem wczytać sejwa z jedynki i dostać zniżkę w Gadgetronie, której nie dostałem. Wyskoczył tylko komunikat że nie jestem byłym pracownikiem i nie przysługuje mi zniżka. Żeby było śmieszniej to w późniejszych lewelach jak Tyhrranosis, ze skrzynek wyskakiwały pojedyncze ilości boltów (np. +5 boltów).

Dzisiaj sprawdzę jeszcze raz w którym momencie dokładnie znika mnożnik.

I jeszcze mam pytanko do tych co grali w R&C2. Czy też nie możecie włączyć napisów ? Ja mam wyszarzoną tą opcje.

Opublikowano

Nie, ja mam napisy. Wyżej wymieniony bug u mnie nie wystąpił, ale również poinformowano mnie, że mi zniżka za posiadanie save'a z dwójki nie przysługuje. Dziwne.

Opublikowano

I jeszcze mam pytanko do tych co grali w R&C2. Czy też nie możecie włączyć napisów ? Ja mam wyszarzoną tą opcje.

Mam tak samo...

Opublikowano
  • Autor

Odpaliłem wczoraj na nowo trójkę i ciągle ten sam bug, od razu po rozpoczęciu mam mnożnik x20 który nie znika po zaliczeniu hita. Odkryłem jedynie że znika po zgonie.

Druga ciekawa kwestia to z tym sejwem z jedynki, że nie przyznaje zniżki, ale to chyba wszyscy mają. U Slima normalnie rozpoznaje sejwa z dwójki i mamy bronie za darmo.

Co do napisów w dwójce to jakie macie wersje gry, pudelkowa czy cyfrowa ? I dajcie znać czy w Up Your Arsenal macie niedopasowany dzwięk podczas latania między planetami. Strasznie mnie to wkurza.

Opublikowano

Posiadam werssje pudelkowa i mam to samo co Ty, zarówno z dzwiekiem i napisami. W oryginale z PS2 również ich nie było.

W ogole cala ta trylogia przygotowana przez Idol Minds jest jakas niedorobiona. Przykład: W R&C 1 (o kolejnych czesciach nawet nie wspomne), przy wiekszej ilosci wrogow jest istny slow motion mode. Wersji z PS2 przytrafiły sie takie akcje lecz na mniejszą skale. To samo tyczy sie lagow, ktore najwidoczniejsze są w drugiej czesci gry.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za potwierdzenie, też własnie mam wersje pudełkową.

No to teraz mnie zaciekawiłeś z tymi zwolnieniami. Ja jedynie mam te problemy z dzwiękiem, a zwolnienia to może miałem z trzy razy w dwójce (podczas dwóch prejść) i z dwa w trójce (3 przejścia). Jedyny jeszcze błąd to w trójce na niektórych scenach, źrenice Qwarka wchodzą za bardzo w białka, ale to też chyba na dwóch przerywnikach.

Opublikowano
  • Autor

Z okazji amerykańskiej premiery pojawił się nowy zwiastun. Niestety nie ustrzegł sie błędów, i tak podczas pokazu R&C2 mamy kawałek gameplayu z trójki (arena Anihilation Nation). Co ciekawe, amerykanie dostaną dodatkowo avatar i wcześniejszy dostęp do dema nowego Sly. Kto wie, może i u nas coś dorzucą. Osobiście chętnie przywitał bym patch poprawiający kilka wspomnianych wcześniej błędów.

http://www.youtube.com/watch?v=oFQKi6AQ1t4&hd=1

Opublikowano

Zacząłem od jedynki i nie sprawdziłem, czy jest wybór trudności, stąd moje pytanie, jest hard ?

Opublikowano
  • Autor

Nie ma. Pierwszy Ratchet w którym był wybór poziomu trudności to Gladiator/Deadlocked.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ograłem wszystkie części w HD i po zniszczeniu Jak HD i Sly HD stwierdzam, że to seria z Lombaxem i robotem najlepiej przetrwała próbę czasu. Oczywiście nic nie przebija pierwszej odsłony Jak and Daxter ale jako seria R&C niszczy konkurencję :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Słuchajcie mam nowy TV wcześniej grałem we wszystko na 720p jednak nowe cacko pozwala mi na 1080p :) z tym, że np XMB wyświetla się w full HD a Trylogii Ratcheta już w 720p idzie gdzieś to zmienić ? W TV mam ustawione, że auto odbiera od 576 p do 1080 p

Edytowane przez balon1984

Opublikowano
  • Autor

Musisz odznaczyć w opcjach 720p. W większości tytułów obsługujących 1080p trzeba wymusić ten tryb ręcznie. Niestety jak przy takich ustawieniach włączysz grę która chodzi maksymanie w 720p to dostaniesz obraz o rozdziałce 576p.

Opublikowano

edit: już mam, dzięki za info.

Edytowane przez balon1984

Opublikowano

ej ludki różnica w grafice jest wyraźnie zauważalna w stosunku do wersji z ps2? Mam duzy, dobry tv kineskopowy i nie wiem czy sie opłaca inwestowac tylko po to zeby pograc na ps3 ale na płaskim zwłaszcza że wszystkie czesci ograłem na maks na ps2.

Opublikowano
  • Autor

Ja masz w domu wersje na PS2 to ja bym się zastanowił. Jak nie masz, a lubisz przygody Ratcheta to łykaj od razu. Odświeżenie grafiki wyszło bardzo dobrze i na chwilę obecną jest to chyba najlepsza kolekcja pod tym względem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

yo,

Panowi nie mogę przejść ostatnie bossa w jedynce :) Próbowałem setki razy ileś h, na różne sposoby. Obczaiłem w końcu na YT ale tam ziomek ma mega energi, z 8 kulek oraz jakąś wyrzutnie walącą kilkoma rakietami na raz. Jak można mieć więcej kul energii oraz jak zdobyć tą broń ?

a może macie jakiś inny sposób na tego bossa ?

Opublikowano
  • Autor

Nanotecha możesz ulepszyć na planecie Orxon, pierwsze ulepszenie Premium Nanotech kosztuje 4k boltów i dodaje jedną kulkę, drugie Ultra Nanotech kosztuje 30k i dodaje 3 kulki. Natomiast broń o której wspominasz to RYNO (Rip You a New One) i jest ona do wyrwania za 150k na planecie Blackwater City.

Ogólnie Drek jest ciężkim bossem i przy używaniu zwykłych broni nie ma lekko. Możesz spróbować kupić jakieś złote bronie na planecie Gemlik Moonbase, ale łatwiej wyjdzie kupienie RYNO.

Opublikowano

No to nie potrzebnie kupowałem tyle tego badziewia, mam może z 5 tyś śrub z 40 tyś przed walką, bo kupiłem powtarzając setki razy amunicje za to :)

Jakiś szybko sposób na śrubki ? :)

Ja za ten czas zabieram się za zbieranie złotych śrub może trochę powpada normalnych...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zabrałem się za drugą część jaka ta seria jest wy.(pipi)ana to mała bania :) ale ja nie o tym.

W dwójce mam jak inni ten glich z brakiem napisów ale w kurza mnie bardziej jeszcze jedna sprawa.

W jedynce był pikny dźwięk DTS 5.1, tu natomiast tylne głośniki mam martwe jak by nie było przestrzennego dźwięku w tej części, też tak ktoś miał ?