__bercik07 202 Opublikowano 15 kwietnia 2011 Opublikowano 15 kwietnia 2011 bo ich nie mozna wlaczyc ? (przynajmniej ja i chyba wszyscy klienci Aster), za to na zwyklym hbo dziala. Cytuj
ogqozo 6 570 Opublikowano 15 kwietnia 2011 Opublikowano 15 kwietnia 2011 David Poland napisał w recenzji, że "tyle frajdy z oglądania HBO nie miałem od czasu Rodziny Soprano", że jest kompleksowo, ale można się połapać bez czytania książki, inteligentnie, ze zrozumieniem bohaterów, jest seks i przemoc i generalnie serial nie zawodzi. Alan Sepinwall też porównuje do "Rodziny Soprano", "Wire" i "Deadwood". Matt Zoller-Seitz też, ale zaznacza, że to nie aż ten poziom, ale podobne podejście, kompleksowe, inteligentne. Chcę. Cytuj
Wojtq 801 Opublikowano 16 kwietnia 2011 Opublikowano 16 kwietnia 2011 Poczułem na sobie oddziaływanie hype'u i chociaż poniedziałkowa premiera kusi, najpierw chcę przeczytać wychwalany przez wielu książkowy oryginał. Znając fabułę nie będę miał może tak wielkiej frajdy z oglądania serialu, ale książka ważniejsza. W poniedziałek uderzam do miejskiej biblioteki. Cytuj
froncz piotrewski 1 732 Opublikowano 16 kwietnia 2011 Opublikowano 16 kwietnia 2011 W poniedziałek na HBO leci pilot, czy ten 15-minutowy prolog, który hula w sieci? Swoją drogą oglądałem, całkiem spoczko. Jest klimat z książek. BTW: jak komuś się one nie podobają, to się nie zna. Cytuj
Kriseh 26 Opublikowano 17 kwietnia 2011 Opublikowano 17 kwietnia 2011 Poczułem na sobie oddziaływanie hype'u i chociaż poniedziałkowa premiera kusi, najpierw chcę przeczytać wychwalany przez wielu książkowy oryginał. Znając fabułę nie będę miał może tak wielkiej frajdy z oglądania serialu, ale książka ważniejsza. W poniedziałek uderzam do miejskiej biblioteki. Książka nie jest jakimś dziełem wybitnym, ale czyta się bardzo dobrze. U mnie 730 stron poszło w 4 dni, bo lektura wciąga. Bardzo czekam na ten serial. Cytuj
ogqozo 6 570 Opublikowano 17 kwietnia 2011 Opublikowano 17 kwietnia 2011 Wybitna może nie jest, ale to i tak najlepsze fantasy, jakie powstało. Cytuj
Mq 73 Opublikowano 18 kwietnia 2011 Opublikowano 18 kwietnia 2011 Pierwszy odcinek - w pyte. Czolowka fantastyczna. Bardzo dobrze zrobili Mur. W ogole scenografia i kostiumy na poziomie. Cieszy mnie tez, ze Cersei i Jaime zdaja sie miec troche wiecej czasu ekranowego niz na poczatku ksiazek. Poza tym dobra robote zrobili z castingiem. Nie moge sie doczekac pojawienia sie Varysa, Littlefingera, czy Bronna. Dinklage jako Tyrion dobry, jak sie mozna bylo spodziewac. Jedyne co mnie martwi, to ze mam watpliwosci czy zrobia wszystkie ksiazki. Pomijajac nawet fakt, ze seria ksiazkowa sie jeszcze nie skonczyla to HBO lubi ucinac seriale w polowie. Szczegolnie drogie seriale. Cytuj
whitesand 16 Opublikowano 18 kwietnia 2011 Opublikowano 18 kwietnia 2011 Poczułem na sobie oddziaływanie hype'u i chociaż poniedziałkowa premiera kusi, najpierw chcę przeczytać wychwalany przez wielu książkowy oryginał. Znając fabułę nie będę miał może tak wielkiej frajdy z oglądania serialu, ale książka ważniejsza. W poniedziałek uderzam do miejskiej biblioteki. Książka nie jest jakimś dziełem wybitnym, ale czyta się bardzo dobrze. U mnie 730 stron poszło w 4 dni, bo lektura wciąga. Bardzo czekam na ten serial. Za ogqozo. Plus moja opinia, którą to nie zgadzam się z twierdzenie że książka wybitną nie jest. Jest. Tyle tylko że w kategorii: fantastyka. Cytuj
puszkin 235 Opublikowano 18 kwietnia 2011 Opublikowano 18 kwietnia 2011 Obejrzałem i tez mi się bardzo podoba. Jest mniej wiecej tak jak sobie wyobrażałem czytając książke, mur wygląda świetnie, bohaterowie dobrani należycie, chociaż Lady Stark mogła być bardziej urodziwą sikorką. Dobrze, ze podniesli wiek niektorych bohaterów, no ale to było juz widać na trailerach. Cytuj
Mq 73 Opublikowano 18 kwietnia 2011 Opublikowano 18 kwietnia 2011 Nie wiem, w sumie Catelyn realizuje archetyp matki wiec nie pasowaloby gdyby byla nadzwyczaj urodziwa. A tak wyglada wlasnie jak typowa matka. Cytuj
puszkin 235 Opublikowano 18 kwietnia 2011 Opublikowano 18 kwietnia 2011 Niby tak, ale z tego co pamiętam w książce był nie jeden opis jaka to ona piękna, więc mogli dobrać fajną milf ;] Ale nie ma co na siłe szukac dziury w całym. Odcinek trzyma wysoki poziom, a potem jak się akcja rozkręci będzie jeszcze lepiej. Cytuj
Kalel 3 634 Opublikowano 18 kwietnia 2011 Opublikowano 18 kwietnia 2011 (edytowane) Jak na Prolog to jest genialnie. Czekam do poniedziałku na odcinek numer 2 ( w międzyczasie czekam jeszcze na Doctor Who). A ktoś z was czytał książke ? Różni się bardzo od serialu ? Bo miałem zamiar przeczytać po maturach. Edytowane 18 kwietnia 2011 przez Kalel Cytuj
puszkin 235 Opublikowano 18 kwietnia 2011 Opublikowano 18 kwietnia 2011 Nie ma żadnych różnic, większość dialogów jest chyba nawet żywcem przeniesiona. W książce wiadome jest więcej szczegółow i więcej sie dzieje, ale nic ważnego nie zostalo pominięte. Cytuj
Kriseh 26 Opublikowano 18 kwietnia 2011 Opublikowano 18 kwietnia 2011 Wątek z Dothrakami na razie dość mocno ograniczony w porównaniu do książki. Cytuj
gork 19 Opublikowano 19 kwietnia 2011 Opublikowano 19 kwietnia 2011 I tak dużo powciskali w jednym odcinku. Fajnie zobaczyć te ryje arcywrogów z książki:) Fajnych wielkoludów wybrali, każda postać jest moim zdaniem super dobrana. Dla mnie to będzie taki Lord of the ring seriali, jeśli chodzi o wykonanie / efekty / kostiumy itp. Cytuj
Hejas 455 Opublikowano 19 kwietnia 2011 Opublikowano 19 kwietnia 2011 Rewelacyjne kostiumy, scenografia, malownicze i zróżnicowane scenerie. Jak dla mnie serial zapowiada się przeza(pipi)iście. Zastanawiam się tylko, czy pocisnąć teraz książkę, czy lecieć z serialem i książkę przeczytać dopiero po np. pierwszym sezonie. Cytuj
whitesand 16 Opublikowano 19 kwietnia 2011 Opublikowano 19 kwietnia 2011 Czytaj razem z serialem, będziesz miał pełniejszy obraz . Cytuj
Hejas 455 Opublikowano 19 kwietnia 2011 Opublikowano 19 kwietnia 2011 Jak zacznę czytać, to pewnie łyknę całość w 2-3 dni, więc trudno mówić o czytaniu razem z serialem. Chyba, że jeden tom = jeden sezon i na tej zasadzie. Cytuj
Mq 73 Opublikowano 19 kwietnia 2011 Opublikowano 19 kwietnia 2011 Slyszalem, ze jesli dojda do Nawalnicy Mieczy to zamierzaja ja podzielic na dwa sezony. Z drugiej strony mogliby pewnie polaczyc Uczte Dla Wron i (jesli kiedykolwiek wyjdzie) Taniec Ze Smokami bo w Uczcie prawie nic sie nie dzieje. Cytuj
Figaro 8 275 Opublikowano 20 kwietnia 2011 Opublikowano 20 kwietnia 2011 Bardzo dobry pilot. Ja chcę 2 epizod! 1 Cytuj
django 549 Opublikowano 20 kwietnia 2011 Opublikowano 20 kwietnia 2011 Nie ma żadnych różnic, większość dialogów jest chyba nawet żywcem przeniesiona. W książce wiadome jest więcej szczegółow i więcej sie dzieje, ale nic ważnego nie zostalo pominięte. jak nie ma różnic? Chociazby wątek Daenerys jest ucięty mocno. W serialu Drogo od razu ją bierze na chama i (pipi). W książce inaczej to wygladalo, nie mowiac juz o wiekszej glebi tej postaci w ksiazce. W serialu sie boi, ale w sumie nie jest tak dobrze wyjasnione czemu. Tak samo przeciez pierwsza sceny w ksiazce i w serialu roznia sie baaardzo. Od niedzieli czytam ksiazke i odrazu obejrzalem pierwszy odcinek. Będzie dobrze, casting świetny (oprócz Joffrey'a, ale dzieciak ma ryj, jezu), kostiumy i scenografia świetna. Jaram sie. Cytuj
gork 19 Opublikowano 20 kwietnia 2011 Opublikowano 20 kwietnia 2011 Akurat Joffrey wygląda tak jak powinien, czyli na cwaniaczka i ch...ja, zupełnie jak w książce. Cytuj
Kmiot 13 836 Opublikowano 20 kwietnia 2011 Opublikowano 20 kwietnia 2011 Zobaczymy jak zacznie tą twarzą grać swoją rolę, bo póki co się tylko nikczemnie uśmiechał. Generalnie jest bardzo dobrze. No i muzyka tak jakby świetna (w prologu pompowała adrenalinę jak trzeba). Cytuj
django 549 Opublikowano 20 kwietnia 2011 Opublikowano 20 kwietnia 2011 Akurat Joffrey wygląda tak jak powinien, czyli na cwaniaczka i ch...ja, zupełnie jak w książce. To, że cwaniaczek to widać, ale weź. No cisnie sie tylko na usta ALE TYP MA RYJ. Cytuj
chaoz adrian 59 Opublikowano 20 kwietnia 2011 Opublikowano 20 kwietnia 2011 rozpierdalaja mnie ludzie narzekajacy na nude i duza ilosc dialogow O_O, bes kitu niektorzy to powinni pozostaac na dexterze i prison breaku. A pilot za(pipi)isty i chyba tylko luck moze zagrozic w zdobyciu tytulu serialu roku Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi