Skocz do zawartości

Sezon 1 - A Game of Thrones

Snejk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Daję głowę (hehe), że przed drugim sezonem większość widzów nie zdzierży i przeczyta wszystkie tomy na prędkości.

Opublikowano (edytowane)

Z powodu wplywajacych skarg zmienilem avatar na bardziej adekwatny do sytuacji. Niech zyje prawowity krol Siedmiu Krolestw!

edit: zmienilem z powrotem bo to moglby byc spoiler dla niektorych

Edytowane przez Mq
  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

(spoiler 9 odcinka)

They killed my nigga Ned!!!

edit: jako bonus glowny temat GoT w 8 bitach:

Edytowane przez Mq
  • Plusik 3
Opublikowano

Bilety do Irlandii Północnej już kupione, pod koniec lipca ruszają zdjęcia do drugiego sezonu.

Z ciekawostek... skądś znałem tę piękną twarz, którą HBO uraczyło postać Shae. I faktycznie - to Sibel Kekilli, aktorka znana mi z ambitnych niemieckich filmów jak "Głową w mur". Przeglądając profil na IMDB dowiedziałem się, że u początków swojej kariery, cóż... grała w mniej ambitnych niemieckich filmach. Przykładowe tytuły: "Süsse Teeny-Träume" czy "2002 wilde Sex-Nächte". Linków nie wrzucę, bo chyba nie wolno, ale jej nagrania z tamtego okresu są do łatwego wygooglania...

• Plusik 1
  • Minusik 1
Opublikowano

Chyba siegne po ksiazki, czytac od tomu drugiego? Pierwszy sezon byl wierny pierwszemu tomowi?

Opublikowano

czytaj od 1, w niektorych miejscach pewne motywy lepiej poprowadzone niz w serialu

Opublikowano

Chyba siegne po ksiazki, czytac od tomu drugiego? Pierwszy sezon byl wierny pierwszemu tomowi?

Zacznij od pierwszego. To dobra ksiazka. Poza tym serial chociaz zasadniczo wierny obcial troche postaci, wydarzen i tla historycznego wiec ominiecie 1 tomu jest zlym pomyslem.

Opublikowano

Mam wrażenie, jakby ostatni odcinek jakby trochę zaspoilował mi "Starcie Królów" (akcja z Aryą chociażby). Będzie trzeba wkrótce zabrać się za drugi tom.

@ ogqozo - może nie będzie tak źle i wraz ze wzrastającą tendencją lat oczekiwania na "Winds of Winter" poczekamy jedynie do 2018 roku.

Opublikowano

Ja z kolei zapisałem sobie taki zrzut:

pJhhA.jpg

Ta scena wywołała ewidentne skojarzenia: Jamie=Sawyer.

A Sam to oczywiście Sam z "Władcy Pierścieni", ale w sumie czytając książkę też miałem właśnie takie skojarzenie.

No a scena z dziadem wspaniała w swoim... hmm, nie wiem, ale było w niej coś... organicznego. Tak jakby... "Deawdoodem" powiało przez chwilę. Jest w sumie parę elementów wspólnych między tymi serialami: przekraczenie swojej pozornej klasyfikacji gatunkowej, bogate ensemble, śmierć głównego bohatera w pierwszym sezonie, prawdopodobnie także śmierć po trzech seriach z powodów budżetowych.

Opublikowano

Nie wiadomo, ale prawdopodobnie tak jak ten. Czyli do zobaczenia za rok.

LukeSkywalkerNooooo_RE_Ask_a_Dannyl-s638x356-97840-580.jpg

a ostatni odcinek był epicki, chyba tez zacznę czytać książkę (pewnie sprzedaż ich sporo teraz podskoczyła, hehe)